Zonnepanelen wat voor energie meter heeft u nodig?

','

'); } ?>

Wat voor energiemeter heeft u nodig?

U heeft wellicht al gelezen over saldering en over terugleververgoedingen en vraagt uzelf nu af wat voor energiemeter daar dan bij hoort. Hieronder zal besproken wat voor u de beste keuze is.

De verschillende opties

Er zijn vier verschillende typen energiemeters:

  • Ferraris draaischijfmeter
  • Analoge meter zonder draaischijf
  • Digitale meter met teruglever registratie
  • Digitale meter zonder teruglever registratie
  • De slimme meter

Deze meters zijn niet allemaal geschikt om te berekenen hoeveel energie er verbruikt wordt en hoeveel er wordt teruggeleverd. Er kleven daarnaast een aantal voor- en nadelen aan de verschillende meters.

Ferraris draaischijfmeter

Dit is een ‘ouderwetse’ energiemeter die volledig analoog is. Hij is zeer geschikt voor een zonnepaneleninstallatie, omdat deze meter automatisch zal terugdraaien als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan u verbruikt. Het enige nadeel aan deze meter is dat het ook mogelijk is dat er een negatief verbruik geregistreerd kan worden en daar gaat niet iedere netbeheerder even gemakkelijk mee om. Ons advies is deze meter te laten hangen en niet te vervangen wanneer u zonnepanelen laat installeren. U hoeft uw netbeheerder met gebruik van deze meter niet op de hoogte te stellen dat u zonnepanelen heeft.

Analoge meter zonder draaischijf

Net als de Ferraris draaischijfmeter is dit een analoge meter, maar zoals de naam al zegt, heeft deze geen draaischijf. Hierdoor is deze meter niet in staat om teruglevering te registreren. Er kan dus ook niet mee gesaldeerd worden. Wanneer u zonnepanelen laat installeren, zal deze meter vervangen moeten worden.

Digitale meter met teruglever registratie

Dit is de meest gangbare meter bij nieuwbouw of bij vervanging van de analoge meter zonder draaischijf. Deze meter is wel in staat om teruggeleverde energie te meten en is dus wel geschikt indien u zonnepanelen heeft. Omdat uw netbeheerder ook de meterstanden van de teruglevering moet opnemen en juist moet doorgeven aan uw stroomleverancier, moet u hier wel aan de netbeheerder laten weten dat u zonnepanelen heeft. U doet er verstandig aan om te controleren dat dit juist verwerkt wordt.

Digitale meter zonder teruglever registratie

De naam geeft het al weg: deze meter is niet geschikt om teruggeleverde energie te registreren. Bij de installatie van zonnepanelen zal deze meter dus vervangen moeten worden. De meest voorkomende versie van deze meter is die van Oxxio. Oxxio was één van de eerste op de markt met een ‘slimme’ digitale meter, maar helaas was dat een meter zonder terug lever registratie.

Slimme meter

Deze slimme meter is in staat om teruggeleverde energie te registreren. Daarnaast kan deze op afstand worden uitgelezen. De netbeheerder zal u doorgaans aanbieden deze kosteloos bij u te installeren wanneer u de zonnepanelen laat installeren. Indien u een Ferraris draaischijfmeter heeft hangen is ons advies om deze voorlopig nog niet te vervangen voor een slimme meter omdat er nog onzekerheid is over de aankomende wijzigingen met betrekking tot de salderingsregeling vanaf 2020.

Overzichtstabel

In de tabel hieronder ziet u in één oogopslag welke meter geschikt is.

Type meter Geschikt?
Ferraris draaischijfmeter Ja
Analoge meter zonder draaischijf Nee
Digitale meter met teruglever registratie Ja
Digitale meter zonder teruglever registratie Nee
Slimme meter Ja

 

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.6/5 - (5 stemmen)