Zonnepanelen

','

'); } ?>

Zonnepanelen en slimme meters

Zonnepanelen kunnen enorm veel energie opleveren! Vaak is het zo dat energie terug geleverd wordt aan het energienetwerk. Maar hoe wordt dit gemeten? En moet je hier extra voor betalen?

Bij de installatie van zonnepanelen wordt vaak een nieuwe meter geplaatst. De nieuwe meter is een slimme meter en meet alle stroom die in en uit gaat. Deze meter is enorm precies.

Echter zitten er veel nadelen aan het installeren van deze slimme meter als u zonnepanelen bezit. Dus is het installeren van een slimme meter wel een goed idee?

De salderingsregeling

Om dit aan u uit te leggen, moeten we weten wat de salderingsregeling inhoud. Bent u een eigenaar van zonnepanelen? Dan heeft u op dit moment de mogelijkheid om de energie die u opwerkt en niet verbruikt, terug te leveren aan het energienetwerk. U betaalt momenteel geen belasting en leveringskosten over deze terug geleverde energie. Dit heet salderen. Deze salderingsregeling blijft tot minimaal 2020 van kracht. Er zijn zelfs partijen die vinden dat deze regeling tot minimaal 2023 moet blijven bestaan, tot het einde van het Energieakkoord.

Een slimme meter installeren: ja of nee?

Op het moment dat deze salderingsregeling verdwijnt zult u dus moeten gaan betalen voor alle extra energie die u opwekt, niet verbruikt en dus terug levert aan het netwerk. Wilt u zeker zijn dat u geen extra kosten moet betalen? Check of uw huidige meter kan terug tellen. Een oude meter kan energie terug leveren, maar niemand kan registreren hoeveel. U geeft zelf deze standen door. Dit is voor in de toekomst wel net zo fijn. Een slimme meter meet deze standen wel precies. Denk dus goed na voor u een slimme meter in huis plaatst.

Door de salderingsregeling te verlenen willen de partijen meer investeringszekerheid bieden aan de huidige maatschappij.

Slimme meter weigeren

Veel energiemaatschappijen zijn sinds 2015 bezig aan het gratis vervangen van oude energiemeters. Ze plaatsen slimme meters. Maar mag u zo maar de installatie van een slimme meter weigeren als u dit niet wenst? Het antwoord hierop is simpel. Momenteel kunnen de maatschappijen klanten nog niet dwingen om een slimme meter te plaatsen. U heeft dus het volste recht om deze installatie te weigeren. Het nadeel is dat wanneer u na verloop van tijd er toch voor kiest om een slimme meter te plaatsen, de maatschappij hier geld voor kan vragen. U heeft immers in de eerste gratis ronde geweigerd.

slimme meter

Voordelen slimme meter

  1. Meterstanden precies aflezen

Doordat u uw meterstanden precies kunt aflezen, krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik. U kunt hier heel handig gebruik van maken. Het besparen op energie wordt immers veel gemakkelijker doordat u weet hoeveel energie u verbruikt.

  1. Meterstanden gemakkelijk volgen

Is de deur van uw meterkast altijd geblokkeerd door spullen of moet u hoog rekken om de meterstanden af te kunnen lezen? Met een slimme meter wordt het aflezen van uw meterstanden veel gemakkelijker. U kunt namelijk een app downloaden, de standen via een website bekijken of een display plaatsen op een andere plek in huis. Zo kunt u altijd gemakkelijk uw energieverbruik aflezen.

De beslissing: Zonnepanelen en een slimme meter?

Twijfelt u of u uw oude meter moet houden of dat u deze het best kunt vervangen door een slimme meter? Dit is begrijpelijk. Na het installeren van een slimme meter gaat u niet zomaar terug naar een oude meter. Uw keus hangt af van uw belangen. Wegen de voordelen voor u zwaarder dan de nadelen? Dan raden wij zeker aan een slimme meter te plaatsen. Door deze meter kunt u snel en gemakkelijk uw energieverbruik inzien en kunt u veel geld besparen door hierop in te spelen. Als u nu beschikt over een digitale meter met terugleverregistratie, adviseren wij om deze kosteloos te laten vervangen door een slimme meter. Beschikt u nu over een oude analoge meter met draaischijf en wegen de nadelen voor u zwaarder dan de voordelen? Dan kan het verstandig zijn om nog even te wachten wat er gaat gebeuren met de salderingsregeling in de toekomst.

Voor 2020 nog snel zonnepanelen installeren? Vraag hier vrijblijvend en gratis tot wel zes offertes aan!

Zonnepanelen_offerte_vergelijken

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com