Goedkope Zonnepanelen

Goedkope zonnepanelen

Wanneer u kiest voor zonnepanelen dan doet u een investering voor de lange termijn. Zonnepanelen gaan namelijk gemakkelijk 25 jaar mee en dat is dan ook één van de redenen dat zonnepanelen financieel gezien een verstandige investering zijn. We adviseren u daarom om niet te veel op alleen de prijs te richten, immers kan ook hier gelden dat goedkoop duurkoop is.

Vergelijk #6 offertes ❯

Wat kost een zonnepaneel eigenlijk?

Wanneer u naar de prijs van een zonnepaneel kijkt dan is het verstandig om de prijs per wattpiek te bekijken zodat er een eerlijke vergelijking gemaakt kan worden. Dit houdt in dat u naar het vermogen van een paneel kijkt, dat uitgedrukt wordt in wattpiek, en vervolgens de prijs van het paneel deelt door het aantal wattpiek (Wp). Stel dat een paneel een vermogen heeft van 250 Wp en een prijs van € 230,- en een ander paneel een vermogen heeft van 280 Wp en een prijs van € 250,-.

Welke van deze twee is dan het goedkoopste zonnepaneel?

Het eerste paneel kost minder dus je zou kunnen zeggen dat deze het goedkoopst is. Het eerste paneel heeft echter een prijs per wattpiek van 230/250 = 0,92 €/Wp en het tweede paneel heeft een prijs per wattpiek van 250/280 = 0,89 €/Wp.

Het tweede paneel heeft dus een lagere prijs per wattpiek en is dus goedkoper; u krijgt meer waarde voor uw geld.

Wanneer u kunt middels de tool ook uw terugverdientijd berekenen.

Kwaliteit van een zonnepaneel

Veel van de goedkopere panelen komen van minder bekende fabrikanten uit Azië. Deze panelen zijn mogelijk niet aan dezelfde strenge testen onderworpen als de panelen die in de Westerse wereld zijn ontworpen. Een van de manieren om dit na te gaan, is om de keurmerken te controleren.

Een belangrijk onderdeel van de aanschaf van panelen is de garantie. Fabrikanten garanderen dat een paneel na bijvoorbeeld 20 jaar nog 90% van zijn originele vermogen levert. Als een fabrikant echter in tussentijd ophoudt te bestaan, dan is de garantie van het paneel waardeloos. Het risico dat dit gebeurt is uiteraard groter voor kleinere fabrikanten. Op deze manier kunnen goedkope panelen aantrekkelijk lijken maar uiteindelijk toch duur uitvallen.

Prijzen in de toekomst?

Het is u wellicht niet ontgaan dat zonnepanelen steeds goedkoper worden. Als u naar de grafiek kijkt ziet u deze daling ook van na 2000 nog. Het valt echter ook op dat de prijs van zonnepanelen nu redelijk gestabiliseerd is. Dit betekent niet dat de panelen nog beter zullen worden en de prijzen nog iets zullen dalen, maar het is niet meer zo dat het verstandig is om nog te wachten. Het is nú het juiste moment om de investering te maken.

Mocht u nu ook geinteresseerd zijn geraakt in het aanschaffen van zonnepanelen? Twijfel dan niet en vraag vrijblijvend tot wel 6 offertes aan bij zonnepanelen-installateurs uit uw eigen regio door op onderstaande afbeelding te klikken.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com