zonnepanelen informatie

Zonnepanelen Informatie

Zonnepanelen worden steeds populairder. Zonnepanelengids.com geeft u informatie over wat zonnepanelen nu precies zijn en waarom zonnepanelen succesvol zijn, met daarbij diverse voor- en nadelen.

Duurzaamheid staat bij steeds meer mensen hoog in het vaandel en zonne-energie heeft een goed imago. Bovendien is het te verwachten financiële rendement, wat ligt tussen de 7% en 10%, zeer aantrekkelijk. Uit de statistieken van het CBS blijkt dat aantal zonnepanelen in Nederland de afgelopen jaren erg hard groeit.

Zonnepanelen informatie Grafiek hernieuwbare elektriciteit

Zonnepanelen zijn dus steeds populairder. Echter weten veel mensen en bedrijven die overwegen om over te stappen op zonne-energie niet precies wat zonnepanelen zijn.

Mocht u nu ook geen goed beeld hebben van wat een zonnepaneel nu precies is en hoe een zonnepaneel werkt, dan volgt hieronder voor u een korte en bondige uitleg.

 

 

Wat is een zonnepaneel?

De zonnepanelen zijn simpel gezegd een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Echter werkt een zonnepaneel iets complexer dan deze definitie.

Om de zonne-energie om te kunnen zetten in elektriciteit worden namelijk fotovoltaïsche cellen op het paneel geplaatst. Het belangrijkste onderdeel van deze cellen is een stuk halfgeleidend materiaal. Wanneer er zonlicht op de zonnecel valt, komt er energie in de vorm van elektronen vrij. Het zonnepaneel levert vervolgens gelijkspanning.

Wanneer het paneel aangesloten wordt op een omvormer, kan wisselspanning verkregen worden. Deze energie kan direct worden gebruikt door de aangesloten apparaten.

In de praktijk wordt meestal gebruik gemaakt van standaardpanelen met een afmeting van ongeveer 1,6 vierkante meter.

zonne energie proces

Typen zonnecellen

De cellen die op zonnepanelen geplaatst worden, zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium. Silicium bestaat uit twee lagen, waarbij onder de invloed van licht tussen deze twee lagen een elektrische stroom gaat lopen.

De manier waarop dit silicium is verwerkt bepaalt hoe zonlicht of daglicht verwerkt wordt en daarmee de kwaliteit van een zonnecel. Het is bij de aankoop van het juiste paneel daarom belangrijk om uzelf te verdiepen in het type zonnecel. Er zijn drie soorten zonnecellen:

  • Monokristallijn:   Hoogste prijs, maar het beste rendement
  • Polykristallijn:     Gunstig geprijsd en redelijk hoog rendement
  • Dunne film:          Lagere prijs, maar het minste rendement

De voor – en nadelen van zonnepanelen

Voordat u overgaat tot de aankoop van zonnepanelen is het wellicht fijn om meer te weten over de voor- en nadelen van zonnepanelen. Veel mensen vragen zich vaak af waarom ze zouden moeten investeren in zonnepanelen. Dit is natuurlijk een nadeel, gelukkig is het rendement op zonnepanelen hoog. Een zonnepaneel heeft dan ook voordelen op het gebied van financiën, het milieu en voor de waarde van uw huis. Meer informatie omtrent de voor – en nadelen van zonnepanelen leest u hier.

Zonnepanelen kopen

Wanneer u zonnepanelen gaat kopen, is het van belang om u te verdiepen in het type zonnecel. Hierna kunt u bepalen wat de hoeveelheid zonnepanelen is die u wilt aanschaffen. Dit kan op basis van uw budget of op basis van uw energieverbruik.

Als u bovenstaande zaken uitgezocht heeft, dan bent u klaar om zonnepanelen aan te gaan schaffen. Hierbij is het erg raadzaam om keurmerken en certificaten mee te nemen in het aankoopproces. Deze geven u een extra indicatie van de kwaliteit van zonnepanelen.

De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Een investering die u graag terug wilt verdienen. De terugverdientijd kunt u makkelijk berekenen met onze terugverdientijd rekentool. Om te voorkomen dat u uw investering niet terugverdient, kunt u uw zonnepanelen verzekeren. Dit kan door middel van een opstalverzekering of aparte zonnepaneelverzekering.

Onderhoud zonnepanelen

Als u uw zonnepanelen uiteindelijk aangekocht heeft, dan is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Op deze manier heeft u het meeste plezier van uw investering en haalt u er het meeste rendement uit. Zonnepanelen kunnen namelijk vies worden en beschadigd raken, doordat ze het hele jaar buiten liggen.

Door uw zonnepanelen jaarlijks schoon te maken, kunt u voorkomen dat u energie verliest. Het energieverlies als gevolg van achterstallig onderhoud kan namelijk oplopen tot 4%.

Mocht u het te veel gedoe vinden om uw zonnepanelen jaarlijks te laten schoonmaken, dan kunt u nanocoating over uw zonnepanelen heen laten zetten. Nanocoating zorgt ervoor dat uw zonnepalen vuilafstotend worden.

offertes vergelijken van zonnepanelen online en afsluiten

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.6/5 - (17 stemmen)