zonnepanelen

Keurmerken en certificaten

Keurmerken en certificaten kunnen helpen bij het proces van de aankoop van zonnepanelen. Een keurmerk wordt bijvoorbeeld gegeven op basis van kwaliteit, terwijl een certificaat aangeeft of een proces uitgevoerd wordt zoals het is vastgelegd. Hieronder vindt u de verschillende logo’s met extra informatie over het keurmerk of certificaat.

 

 

Keurmerken en certificaten zonnepanelen

CE-keurmerk

Het CE-keurmerk is verplicht bij zonnepanelen. CE (Conformité Européenne) betekent namelijk dat het product aan maatstaven volgens de Europese wetgeving voldoet. Het keurmerk is verplicht voor zonnepanelen, aangezien zonnepanelen vallen onder de groep “Ecologisch ontwerp voor energie-gerelateerde producten”.

RoHS certificaat

Een zonnepaneel krijgt het RoHS (Restriction of Hazardous Substances) certificaat wanneer het gebruik van gevaarlijke stoffen beperkt wordt. Het is een richtlijn opgelegd door de Europese Unie, dus elk lid van de EU dient zich hier aan te houden. Hiermee wil de Europese Unie het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektronische producten verminderen.

TÜV keurmerk

Omdat Duitsland één van de voorlopers is op het gebied van zonne-energie, is het Duitse TÜV-certificaat één van de meest vooruitstrevende certificaten op het gebied van zonne-energie. Het keurmerk wordt gegeven aan zonnepanelen die een test hebben doorstaan op het gebied van prestaties, opbrengst, veiligheid en levensduur.

VDE keurmerk

Het VDE keurmerk wordt gegeven als een product voldoet aan de strenge eisen die zijn gesteld door Duitsland. VDE staat voor ‘’Verband der Elektrotechnik’’ en is de Nederlandse variant voor het KEMA keurmerk. Bijna 66% van alle Duitse elektronische producten heeft dit keurmerk dat ook van toepassing is op zonnepanelen.

Recyclage

Het recyclage certificaat is onderdeel van PV Cycle. PV Cycle is een non-profit organisatie die garandeert dat aan het eind van de levenscyclus de zonnepanelen makkelijk gerecycled kunnen worden.

IEC keurmerk

Het IEC (International Electrotechnical Commission) keurmerk wordt gegeven aan een zonnepaneel wanneer deze bepaalde testen heeft doorlopen die conform zijn aan de normen voor de veiligheid van elektrische apparatuur volgens het IEC.

De zonnepanelen worden getest op onder andere duurzaamheid, betrouwbaarheid, meerdere weersomstandigheden en het verloop van het rendement over de jaren heen. Deze testen zijn behoorlijk intensief, maar zonder dit keurmerk is verkoop nu eenmaal niet mogelijk.

ISO certificaat

Het ISO (International Organization for Standardization) certificaat wordt gegeven wanneer een
producent van zonnepanelen aan bepaalde veiligheids-, betrouwbaarheids- en kwaliteitsnormen voldoet. Bij zonnepanelenproducenten zijn voornamelijk ISO 9001 en ISO 14001 van toepassing. ISO 9001 betekent dat de producent van een bepaald merk zonnepaneel voldoet aan een goed functionerend kwaliteitsmanagementsysteem.

ISO 14001 wordt gegeven aan een zonnepanelenproducent wanneer het voldoet aan bepaalde eisen betreffende milieumanagementsystemen. Een ISO-certificaat zegt dus niks over het zonnepaneel zelf, maar over de organisatie die er achter zit. Indirect kan dit dus wel een indicatie van de kwaliteit van de panelen zijn.

Brandbestendigheidskeurmerk

Het brandbestendigheidskeurmerk wordt afgegeven door Italië. Met dit certificaat krijgen de zonnepanelen een Klasse 1 waardering toegewezen. Dit staat voor de hoogste graad van brandbestendigheid op basis van de voor de Italiaanse markt verplichte standaard UNI 9177.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com