Vrijblijvend & Gratis
Bespaar tot 40%
Échte specialisten

Wat zijn zonnepanelen?

Bijna iedereen heeft ze waarschijnlijk al eens bij iemand op het dak zien liggen: zonnepanelen. Maar wat zijn zonnepanelen nu eigenlijk en wat doen ze precies?

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn panelen die zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Doordat voor deze opwekking van elektriciteit alleen de zon wordt gebruikt, is dit een vorm van duurzame energieproductie.

Let op! Verwar een zonnepaneel niet met een zonnecollector

Kort gezegd werkt het zo: zodra er licht op een zonnecel valt ontstaat er elektrische spanning tussen twee lagen van de zonnecel. Deze spanning wordt opgevangen en naar een omvormer gestuurd, die er bruikbare energie van maakt welke wordt doorgestuurd naar de meterkast.

Een zonnepaneel mag u echter niet verwarren met een zonnecollector. Een zonnecollector is namelijk bedoeld om een vloeistof (meestal water met antivries) te verwarmen. Met het verwarmde water van de zonnecollector kan een zonneboiler op zijn beurt weer water voor gebruik in het huishouden verwarmen. Hierdoor kan al snel bijna de helft van al het warme water dat in huis verbruikt wordt, worden opgewarmd met een zonneboiler. Dit scheelt u op jaarbasis ongeveer € 80,- op uw energierekening.

 

Geschiedenis van zonnepanelen

Voordat we u meer vertellen over wat de verschillende soorten zonnepanelen zijn, blikken we terug op het moment waarop het allemaal begonnen is. We nemen u mee naar Frankrijk in het jaar 1839.

zonnepanelen veld

Het concept van zonne-energie omzetten in elektriciteit bestaat al sinds 1839. De Franse fysicus Antoine César Becquerel ontdekte toen namelijk het fotovoltaïsche effect. 50 jaar later kon de eerste zonnecel gemaakt worden. Natuurlijk waren de zonnecellen van toen lang niet zo krachtig als nu, ze konden namelijk maar 1 à 2 procent van het zonlicht omzetten in elektriciteit.

Pas tientallen jaren later konden er zonnepanelen geproduceerd worden die voldoende rendement konden opleveren voor de normale particuliere gebruiker.

Desalniettemin kunnen we de basis die toen gelegd is door de Franse fysicus nog steeds terugvinden in moderne zonnepanelen.

Kenmerken van een zonnepaneel

Wat maakt een zonnepaneel een zonnepaneel? En hoe is een zonnepaneel opgebouwd? Om goed antwoord te kunnen geven op deze vragen moet er wat dieper worden ingezoomd op een aantal kenmerken van een zonnepaneel. Zonnepanelen hebben in de praktijk een standaard oppervlakte van ongeveer 1,6 vierkante meter en zijn opgebouwd uit 60 (6 × 10) vierkante zonnecellen van ieder 156 mm per zijde. Deze zonnecellen worden samen een “module” genoemd.

De kracht van elke module wordt bepaald door de kracht van de gelijkstroom (DC-uitgangsvermogen) onder standaard testomstandigheden. Het DC-uitgangsvermogen varieert in de meeste gevallen tussen de 100 en 365 watt. De efficiëntie van een module bepaalt de grootte van een module van het gewenste elektrische vermogen.

Makkelijker verwoord betekent dit dat bijvoorbeeld een 8% efficiënte 230 watt module twee keer de oppervlakte zal hebben van een 16% efficiënte 230 watt module.

Er zijn 3 typen zonnepanelen die geschikt zijn om zonne-energie te genereren. Monokristallijnpolykristallijn en dunne film. Deze typen worden allemaal op een andere manier gefabriceerd. Het resultaat is dat ze een verschillend rendement hebben en ook verschillen in prijs. Het monokristallijn paneel heeft het hoogste rendement en de hoogste prijs. Daarna het polykristallijn paneel en daarna het dunne film zonnepaneel.

Bekijk de infographic over 12 weetjes over zonnepanelen om nog meer feitjes te bekijken!

zonnepaneel

Efficiëntie van een zonnepaneel

De zogenaamde “energie conversie efficiëntie” van een zonnecel is het percentage van de zonne-energie dat werkelijk kan worden omgezet in elektrische energie. Tegenwoordig ligt dit percentage gemiddeld genomen tussen de 15 en 18 procent voor een commercieel zonnepaneel. De techniek van zonnepanelen staat echter niet stil. Er worden namelijk door wetenschappers uitgebreid getest om de efficiëntie verder te verbeteren. Zo worden er tegenwoordig al efficiëntie percentages behaald van meer dan 30 procent!

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com

In uw regio tot 6 offertes vergelijken

Binnen 2 minuten vergelijken