zonnepanelen kopen 2

Zonnepanelen kopen, een investering in uzelf en in de toekomst

Wanneer het kopen van zonnepanelen uw interesse heeft gewekt, zijn er verschillende aspecten waar u op moet letten om er zeker van te zijn dat u een goede keuze maakt. Elk huis is anders en het is belangrijk om de zonnepanelen te kiezen die het beste zijn toegesneden op uw situatie en uw woning. Pas dan krijgt u een optimaal rendement.

Hieronder vindt u duidelijke informatie om u verder op weg te helpen.

Spring gelijk naar:

 

Wat is uw voordeel van zonnepanelen kopen?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen zonnepanelen kopen. Dit zijn de belangrijkste voordelen kort op een rijtje:

 • Financieel voordeel
  Zonnepanelen leveren een duidelijke besparing op uw energierekening. Met 10 zonnepanelen kunt u zeker 500 euro per jaar besparen. Met een optimaal rendement kan dat nog meer zijn.
 • Minder afhankelijk van het energiebedrijf
  Omdat u een deel van uw energievoorziening zelf opwekt, bent u minder overgeleverd aan de nukken en prijsstijgingen van energiebedrijven.
 • U helpt het milieu
  Zonnepanelen zijn duurzaam. Het is pure groene energie en de zon is een onuitputtelijke bron. De productie van de zonnepanelen zelf kost natuurlijk energie, maar dit is binnen vijf jaar terug gewonnen. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk nog sneller zijn, omdat het productieproces steeds efficiënter wordt.
 • Zonnepanelen werken altijd
  Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen alleen werken bij volle zon, maar de panelen nemen ook in de winter en bij bewolkt weer zonne-energie op.
 • Groene energie zonder overlast
  In tegenstelling tot windenergie is zonne-energie geruisloos. Als de panelen eenmaal geplaatst zijn, merkt u er verder niks meer van.
 • Uw huis wordt meer waard met zonnepanelen
  Door zonnepanelen op het dak stijgt de waarde van uw huis. Duurzame woningen hebben een hogere marktwaarde, juist omdat de nieuwe bewoners natuurlijk ook profijt hebben van het financiële voordeel in de energierekening.
 • Door Zonnepanelen te kopen, verdienen zich altijd terug
  Het rendement kan verschillen, maar de investering in de zonnepanelen is absoluut na een aantal jaren terug betaald. Dit levert een grotere besparing op dan wanneer u uw geld wegzet op een spaarrekening.

Welk type zonnepaneel is het meest geschikt voor u?

Zonnepanelen hebben de toekomst en ze zijn uw investering dus meer dan waard. Er zijn meerdere soorten zonnepanelen om uit te kiezen. Niet alle zonnepanelen zijn gelijk qua rendement en ze worden dan ook verschillend gemaakt, samengesteld uit andere bouwstoffen.
Er zijn drie typen panelen verkrijgbaar met ieder hun eigen specifieke voor- en nadelen:

 • Monokristallijn zonnepanelen kopen
  Dit paneel heeft het hoogste rendement en kost dan ook het meest. Monokristallijn is gemaakt van het meest zuivere materiaal. Als je verhoudingsgewijs weinig dakruimte hebt, is dit zeker de meest efficiënte keuze. Hij is herkenbaar aan de zwarte kleur in combinatie met een gerasterd patroon. Lees meer over Monokristallijn zonnepanelen
 • Polykristallijn zonnepanelen
  Dit paneel heeft iets minder rendement dan de vorige, de samenstelling van het materiaal is anders. Maar omdat ze voordeliger geproduceerd kunnen worden, is de prijs ook een stuk lager. Het paneel is te herkennen aan de (soms gevlekte) blauwe kleur. Lees meer over Polykristallijn zonnepanelen.
 • Dunne film zonnepanelen kopen
  Deze panelen worden ook wel amorfe zonnepanelen genoemd. Het rendement van deze panelen verschilt, over het algemeen is het rendement lager. Maar ze zijn vooral geschikt voor situaties met weinig licht en hoge temperaturen, dan is het rendement duidelijk hoger is dan bij de andere varianten. Dit type paneel is het goedkoopste van de drie en te herkennen aan de egale zwarte kleur.

Welke capaciteit zonnepaneel heeft uw zonnepaneel nodig?

Onafhankelijk van het type paneel, heeft ieder paneel een bepaald vermogen. Dat is de hoeveelheid energie die wordt opgewekt. Dit vermogen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp), staat in direct verband met de prijs. Een paneel met een hoger vermogen levert normaal gesproken namelijk meer energie op. Dit is echter niet altijd het geval, omdat er een verschil zit in het rendement van de panelen.

Dit verschil in rendement wordt veroorzaakt door de specifieke omstandigheden van uw woning, zoals de ligging van het dak ten opzichte van de zon en de omgeving zoals de straat en de tuin.

Heeft u veel bomen in uw directe omgeving, of een grote flat, dan zal dit de lichtinval op de zonnepanelen negatief beïnvloeden. Onbelemmerde zonnestralen werken natuurlijk beter. De ligging van het dak is ook belangrijk. Een dak op zuid / zuidwest is het meest optimaal voor de plaatsing van panelen.

Neem daarom alle factoren die voor uw situatie van toepassing zijn in overweging en kijk niet alleen naar de capaciteit.

zonnepanelen kopen donkere panelen

 

Waar wilt u de zonnepanelen plaatsen?

Voordat zonnepanelen kopen werkelijkheid wordt, is het verstandig om de locatie van een zonnepaneel te bepalen, om optimaal de zonne-energie te kunnen opvangen. In de meest ideale situatie heeft uw huis een schuin dak van zo’n 35 graden, gericht op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. Als dat niet het geval is, dan heeft u nog genoeg andere opties.

* Zonnepanelen op plat dak
De zonnepanelen kunnen ook op een plat dak worden gemonteerd, zoals bijvoorbeeld op een garage. Op een plat dak kunt u iets minder zonnepanelen plaatsen, omdat er wat ruimte tussen de panelen moet worden gelaten als ze plat liggen.

* Zonnepanelen tegen de gevel
Het is ook mogelijk om zonnepanelen tegen de gevel te monteren. Dit is een goede optie als u een grote vlakke muur op het zuiden heeft. Dit betekent natuurlijk dat het rendement minder is, dat daalt zo’n 25% ten opzichte van panelen op het dak.

* Zonnepanelen in de tuin
Ook is het mogelijk om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Dan heeft u ook goed rendement, als de panelen niet al te ver van het huis worden geplaatst. Dit is een keuze als plaatsing op het huis niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het een monumentaal pand is.
Zonnepanelen in de tuin laten aanleggen is wel een stuk duurder dan op het dak. Ook zult u hierbij misschien extra beveiliging moeten aanleggen zoals een bewakingscamera, omdat de zonnepanelen gemakkelijker uit de tuin dan van het dak te stelen zijn.
Ook is het bij de montage van zonnepanelen in de tuin extra belangrijk dat planten, bomen en struiken goed worden gesnoeid zodat ze de zonnestralen niet belemmeren.

Welke afmetingen zonnepanelen passen op uw dak?

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten formaten. De breedte van de panelen is meestal gelijk, maar de lengte verschilt. Doorgaans zijn de panelen in te delen in klein (150x100cm), middel (165x100cm) en groot (195x100cm).

Welke afmeting het beste is, zal onder andere afhangen van het beschikbare dakoppervlak, het type paneel en de energiebehoefte. Ook het type dak speelt hierin een rol, omdat er per vierkante meter minder panelen op een plat dak dan op een schuin dak geplaatst kunnen worden.

Houdt u bij de berekening van het aantal zonnepanelen kopen, ook rekening met het feit dat er tussen elk zonnepaneel een stukje open moet blijven. U kunt ook een vrijblijvende offerte aanvragen.

Welke energiebehoefte heeft u voor uw huis?

Bij de plaatsing van zonnepanelen wordt gekeken naar de energiebehoefte, omdat dat een leidraad is voor de hoeveelheid energie die de panelen moeten opwekken. Belangrijk hierbij is dat in overweging wordt genomen hoe deze energiebehoefte zal gaan veranderen. Zoals eerder gezegd betreft het een investering voor 20 tot 25 jaar en in die tijd kan er het een en ander veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezinsuitbreiding of juist kinderen die het huis verlaten.

zonnepanelen kopen plaatsen

 

Is het mogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen?

In principe is dat mogelijk, als u heel ervaren bent in doe-het-zelven en geen last heeft van hoogtevrees. Maar het is niet aan te bevelen, om de volgende redenen.

Ten eerste werkt u natuurlijk op het dak, dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat betekent valgevaar voor uzelf en ook het risico dat u door onhandigheid een zonnepaneel laat vallen.

Ten tweede werken zonnepanelen met gelijkstroom. Dat vereist de noodzakelijke elektrotechnische kennis. Als u het verkeerd doet, krijgt u niet het optimale rendement. In het ergste geval kan er kortsluiting ontstaan. De hele installatie en montage van de panelen luistert heel nauw. De omvormer moet ook op de juiste manier zijn aangesloten. Dit vereist vakkennis.

Conclusie: laat het doen door de vakman. Dat is zeker beter voor uw gemoedsrust.

Welke garanties krijgt u op uw zonnepanelen?

Er zijn drie onderdelen waar garantie op wordt gegeven wanneer u zonnepanelen koopt:

 • Voor ieder zonnepaneel geldt dat het rendement na verloop van tijd een beetje daalt. Deze afname kan voor ieder paneel weer anders zijn, maar voor de meeste panelen wordt een vermogensgarantie afgegeven door de fabrikant. Dit houdt in dat de fabrikant de garantie geeft dat een paneel na bijvoorbeeld 10 jaar nog 90% van het originele vermogen levert en na 20 jaar nog 80%. Doordat er veel ontwikkelingen binnen deze markt plaatsvinden, stijgen deze cijfers continu. Informeer daarom naar deze cijfers bij de keuze voor een paneel.
 • Zoals met alle producten kan gebeuren, kan het ook voorkomen dat een zonnepaneel defect raakt. Hiervoor is een productgarantie van toepassing die meestal loopt van twee tot vijf jaar na aanschaf van de zonnepanelen.
 • Ook op de installatiewerkzaamheden geldt een garantie. Gemiddeld gaat het hier om een periode van twee jaar na de installatie.

Waar moet u nog meer op letten bij zonnepanelen aanschaffen?

Zoals met elk onderdeel aan uw huis hebben zonnepanelen ook enig onderhoud nodig. Ze zijn het hele jaar aan weer en wind blootgesteld. U kunt zich vast voorstellen dat ze minder rendement opleveren als ze vies zijn. Dan wordt de zonne-energie minder goed opgenomen.

Bij vervuiling moet u denken aan stof en stuifmeel dat is blijven plakken, met hier en daar wat Saharazand dat soms overwaait. Daarom is het aan te bevelen om de panelen éénmaal per jaar schoon te maken. U kunt hier iemand voor inhuren of u kunt het zelf doen. Daarbij is het van belang dat u een zachte bezem of spons gebruikt, dit om krassen te voorkomen. Uiteraard mogen de schoonmaakmiddelen ook niet agressief zijn. Dit kan de coating van de panelen aantasten.

Als er sneeuw op de zonnepanelen ligt, kunt u voorzichtig proberen tenminste een deel van de sneeuw te verwijderen, weer met een zachte bezem. Dan smelt de rest van de sneeuw er af door de opwarming van het vrij liggende deel.

Kies een zonnepaneel met een keurmerk

Er is een grote hoeveelheid aan keurmerken en certificeringen voor zonnepanelen. Sommige hiervan zijn verplicht en zullen op alle panelen terug te vinden zijn, zoals een standaard CE-keurmerk. De keurmerken kunnen helpen om een bepaalde mate van kwaliteit weer te geven. Let u vooral op de Duitse keurmerken TüV en VDE. In Duitsland is men verder met de invoering van zonnepanelen en zonne-energie. Duitsland keurt heel streng op zonnepanelen. Voor een lijst van mogelijke keurmerken kijkt u hier.

Tot slot

Soms kan zonnepanelen kopen een grote beslissing. Daarom wilt u natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Vergelijkt u op uw gemak zes verschillende offertes van aanbieders bij u in de uw buurt, geheel vrijblijvend natuurlijk.

zonnepanelen kopen en aanschaffen

Tips zonnepanelen

➊ Op het moment dat u zonnepanelen wilt plaatsen heeft u geen vergunning nodig. Toch zijn er uitzonderingen waarmee u rekening kunt houden. Uitzonderingen gelden voor monumenten en stad of dorpsgezichten die monumentaal beveiligd worden. Doe altijd navraag bij je gemeente of op de website van het gemeente loket

➋ Als u bij het installeren de zonnepanelen bij voorkeur een ventilatieruimte,  tussen de zonnepanelen, omvormer en het dak houdt, voorkom u dat deze teveel opwarmen. Hierdoor kunnen er situaties optreden dat het minder effectief en efficiënt werkt.

➌ Op  kunt u of een checklist downloaden, of direct offerte’s opvragen van leveranciers van zonnepanelen bij u in de buurt.

➍ Wilt u informatie over warm water. Kijk dan op de zonneboiler pagina.

➎ Indien u niet zakelijk maar particulier bent, kunt u de btw terugvragen. Het bedrag dat u heeft betaald voor de aanschaf van zonnepanelen kunt u dan terugvragen (een bepaald percentage) . Download hier dan de juiste formulieren bekijk hier voor meer informatie.  Btw op zonnepanelen terugvragen formulier.

➏ Indien u meer tips wilt ontvangen met foto’s. Kunt u deze ook terecht op onze site.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.6/5 - (37 stemmen)