zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen verzekeren

Op zonnepanelen zit een garantie die de eerste paar jaar beschermt tegen technische mankementen. Maar hoe zit het als de panelen door hagel getroffen worden, of wanneer ze gestolen worden? In dat geval komt een verzekering goed van pas. Meer hierover vindt u op deze pagina.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is er voor om alles te verzekeren dat aan het huis vastzit. Deze verzekering is daarom dus ook van toepassing op zonnepanelen (tenzij deze in de tuin zijn geplaatst en dus niet aan het huis vastzitten).

De meeste huiseigenaren hebben al een opstalverzekering, maar dat is niet verplicht. Als u wel over een opstalverzekering beschikt dan is het belangrijk dat u aan uw verzekeraar doorgeeft dat u zonnepanelen heeft geplaatst. De verzekeraar zal dan de ‘herbouwwaarde’ met de waarde van de zonnepanelen verhogen. Dit heeft waarschijnlijk tot gevolg dat u per maand of jaar iets meer voor uw verzekering zal gaan betalen, maar zo bent u er zeker van dat de zonnepanelen onder de opstalverzekering vallen.

In het geval dat u uw huis huurt, dan heeft u waarschijnlijk wel een inboedelverzekering maar geen opstalverzekering. Zonnepanelen vallen niet onder de inboedelverzekering dus in dat geval doet u er verstandig aan om de panelen apart te verzekeren.

Wat dekt de opstalverzekering?

Wat de opstalverzekering precies dekt, verschilt per verzekeraar. Over het algemeen wordt de volgende schade verzekerd:

 • Bliksem
 • Hagel
 • Stormschade
 • Brand
 • Diefstal

Diefstal wordt doorgaans alleen vergoed indien er sporen van braak zijn. Dit speelt een nog grotere rol op een plat dak, omdat daar de panelen gemakkelijker los gehaald kunnen worden. Dit verzekeren zal daarom mogelijk meer kosten.

De schade door hevige storm of hagel valt vaak onder een natuurramp. Natuurrampen vallen normaal niet onder de verzekering, maar omdat zonnepanelen juist vaak met slecht weer te maken hebben, kan het zijn dat daar een uitzondering op wordt gemaakt. Zorg er dus voor dat u dit navraagt bij uw verzekeraar om er zeker van te zijn wat wel en niet gedekt wordt.

Aparte verzekering voor zonnepanelen

Een aparte zonnepanelenverzekering heeft een aantal voordelen ten opzichte van de opstalverzekering. Zo worden de volgende situaties ook gedekt:

 • De panelen zijn gestolen en er zijn geen sporen van braak;
 • Uitgebreide dekking bij weersomstandigheden. Niet alleen defecte panelen, maar ook slechter presterende panelen worden gecompenseerd;
 • Andere vormen van schade aan de opbrengst, zoals stroomuitval, worden gedekt;
 • Indien u door schade tijdelijk zonder panelen zit en stroom moet afnemen, wordt deze stroom als schade gezien en ook door de verzekeraar vergoed.

De kosten voor een zonnepanelenverzekering bedragen 0,25% van de factuurwaarde met een minimum van € 50,- per jaar. Bij een factuurwaarde tot € 20.000,- betaalt u dus € 50,- per jaar.

Is het nodig om uw zonnepanelen te verzekeren?

Veel mensen vragen zich af of het verstandig of nodig is om zonnepanelen te verzekeren. Moet je hiervoor een aparte verzekering afsluiten?

Dit hangt af of de zonnepanelen op uw eigen woning staan geinstalleerd of niet. Als de zonnepanelen wel op uw eigen woning liggen valt dit bijvoorbeeld onder de bestaande inboedel of opstalverzekering van uw woning.

Bent u geen eigenaar van de woning en heeft u wel zonnepanelen gekocht? In zo’n geval is het verstandig om te kijken of er een extra verzekering nodig is. Een huurwoning en een inboedelverzekering bijvoorbeeld. De kans is dan groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn.

In zo’n geval moet je dus de zonnepanelen verzekeren.

 

Voorbeeld: Heeft u in uw eigen woning zonnepanelen? Informeer dan voor alle zekerheid bij de verzekeringsmaatschappij of uw opstalverzekering / inboedelverzekering de zonnepanelen dekt. En ook belangrijk is dat u erbij vraagt waarvoor u allemaal gedekt bent.

 • Natuurschade
 • Diefstalschade
 • Gebruik- schade binnen de garantie?


Ook belangrijk is dat hierbij de zonnepanelen gemonteerd zijn aan het dak, of dat ze los staan op het dak.

Plat dak :
Meestal staan zonnepanelen los op een plat dak. Belangrijk is dat de panelen niet op een schuin dak geïnstalleerd staan. Als de zonnepanelen los liggen, bent u in de meeste gevallen niet gedekt  omdat dit dan niet van het onroerend goed is. Grote kans dat uw zonnepanelen dan niet gedekt zijn door de opstalverzekering.

Schuin dak :
Ook voor schuine daken zijn er risico’s aan verbonden. Dit komt dan omdat zonnepanelen zijn geklikt. Het is de bedoeling dat zonnepanelen daadwerkelijk worden vastgeschroefd. Het is ook de vraag of zonnepanelen een onderdeel zijn van onroerend goed als ze niet zijn vastgeschroefd.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com

Vergelijk gratis offertes van 6 zonnepanelen specialisten in uw regio

Bespaar tot 40% in slechts 2 minuten