Zonnepanelen

','

'); } ?>

Doorbraak in rendement

Er is nog veel te behalen in het verhogen van het rendement van zonnepanelen; het zit nu zo’n rond de 15-20%. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van het rendement. Nu is het nog niet zo lang geleden dat het twee onderzoekers uit Australië gelukt is om de efficiëntie naar een nieuwe wereldrecord van maar liefst 34,5% te verhogen. De onderzoekers die hier voor verantwoordelijk zijn, zijn Dr. Mark Keevers en Professor Martin Green. Misschien klinkt dit niet zo indrukwekkend, maar dergelijke cijfers werden pas over vele jaren verwacht, dus het is absoluut bijzonder te noemen.

Hoe werkt het?

Het unieke aan de techniek die deze onderzoekers hebben ontwikkeld is dat het inkomende licht wordt opgesplitst in verschillende stralen. Licht bestaat immers uit verschillende frequenties en golflengtes. Door de het licht op te delen in 4 verschillende stralen is men in staat om het licht op zijn meest efficiënte golflengte op te vangen.

rendement-afb-1

Het licht valt op een soort van filter dat een deel van dat licht opvangt en een ander deel doorlaat voor de volgende filter. De chemische samenstellingen in deze filters zijn het werkzame bestanddeel dat er voor zorgt dat het licht opgesplitst kan worden. Het infrarode licht wordt bovendien gevangen en rond gekaatst binnenin de cel. Hierdoor kan nagenoeg alle energie uit de verschillende zonnestralen worden opgevangen.

Wanneer is deze techniek beschikbaar?

Zoals met alle innovaties duurt het even voor dit zijn weg vindt in de commerciële producten. Het probleem is nu nog dat het relatief duur is om te maken en het nog alleen op kleine schaal werkt. De kunst is nu om het huidige model van slechts 28 cm2 te vergroten naar 800 cm2, maar tegelijkertijd wel datzelfde rendement te behouden. Deze technologie kent nog een extra voordeel; zo kan het licht absorberen uit iedere invalshoek. Dit maakt het nog een stuk praktischer en beter toepasbaar voor uiteenlopende situaties.

Ontwikkeling rendementrendement-afb2

Er wordt dus hard gewerkt aan de ontwikkelingen en het resultaat mag er wezen. Deze ontwikkelingen gaan de laatste jaren ook steeds sneller. Zo was de gemiddelde efficiëntie in 2005 maar met 1% toegenomen ten opzichte van 10 jaar ervoor en is dat nu maar liefst 5,5%. Zie de grafiek hiernaast voor de gehele ontwikkeling (Bron: The Sunday Morning Herald)

Video

Hieronder een video waarin de onderzoekers zelf aan het woord zijn:

 

5/5 - (3 stemmen)

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
5/5 - (3 stemmen)