Zonnepanelen

','

'); } ?>

Zonne- en windenergie goedkoper dan fossiele brandstof

Vandaag de dag is zonne-energie goedkoper dan traditionele fossiele brandstoffen. Desalniettemin wordt er volgens het World Economic Form te weinig geïnvesteerd in het opwekken van duurzame elektriciteit. Het WEF heeft daarom besloten een handleiding te schrijven voor mensen die willen investeren in hernieuwbare energie.

Zonne-energie is goedkoper dan fossiele brandstof

De opruk van duurzame energie heeft invloed op de prijs van zonne-energie. In meer dan 30 landen is de prijs van zonne- en windenergie goedkoper dan fossiele brandstoffen. De opruk van duurzame energie is te danken aan verschillende factoren. Een belangrijke factor is het rendement van de zonnepanelen. Niet lang geleden hebben twee Australische onderzoekers het wereldrecord rendement uit zonnepanelen verbroken. Het rendement van een gemiddelde zonnepaneel zit momenteel rond de 15-20 procent. Dr. Mark Keevers en Professor Martin Green hebben met hun zonnepaneel een rendement behaald van 34,5 procent.

Internationaal Hernieuwbare Energie Agentschap

De gedaalde productiekosten dragen ook bij aan de opruk van duurzame energie. De afgelopen vijf jaar zijn de productiekosten van zonnepanelen met 58 procent gedaald. De kostenreductie is grotendeels te verhalen op de achterkant van de zonnepanelen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld de bedrading, het ophangmechanisme en de energie opslag. Uit recentelijk gepubliceerde berekeningen van het Internationaal Hernieuwbare Energie Agentschap (IRENA) blijkt dat de prijs van zonne-energie de komende tien jaar gaat afnemen. De verwachting van het IRENA is dat de industriële productiekosten voor zonnestroom de komende jaren met 59 procent kan afnemen. De trend van steeds goedkoper wordende duurzame energie zet daarmee door, maar zal in de toekomst afvlakken.

zonnepanelen productie

World Economic Forum

Ook volgens het rapport van het World Economic Forum (WEF) is de energie die uit zon en wind worden opgewekt, goedkoper dan fossiele brandstof. Het WEF is zeer een invloedrijke stichting die streeft naar het verbeteren van de wereld status. In het rapport van het WEF wordt beschreven dat de veranderingen gezien worden als een omslagpunt. Vechten tegen klimaatverandering kan gerealiseerd worden door winstgevende bedrijven in de energiesector. Hiermee worden twee vliegen in een klap geslagen.

Volgens het rapport van het WEF falen investeerders en energiemaatschappijen er steeds in om geld te investeren in duurzame energie. Ondanks het feit dat het opwekken van energie uit zon en wind goedkoper is dan de traditionele manier van energie opwekken. Michael Drexler, hoofd lange termijn investeringen infrastructuur en ontwikkelingen, zei in een interview ‘‘hernieuwbare energie heeft een omslagpunt bereikt, het vormt nu de beste kans om de opwarming van de aarde te keren. Zonne- en windenergie zijn concurrerend geworden tegenover traditionele energie en de kosten van duurzame energie blijft dalen. Het investeren in duurzame energie is niet alleen een commerciële levensvatbare optie, maar ook een investeringsmogelijkheid met een stabiele lange termijn rendement.’’

Ongeveer tien jaar geleden kosten het generen van energie uit zonnepanelen 600 dollar per 1.000 kWh. De kosten van het genereren van 1.000 kWh met kolen en gas kostte tien jaar geleden 100 dollar. Tegenwoordig kost het produceren van zonne-energie ook 100 dollar per 1.000 kWh. Met deze prijs kunnen zonnepaneel producenten concurreren tegen fossiele brandstoffen en wordt het dus aantrekkelijk om te investeren.

zonnepanelen

Milieu Centraal

Uit een prijsinventarisatie van Milieu Centraal blijkt dat zonnepanelen voor consument steeds goedkoper worden. De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen vijf jaar met bijna een kwart gedaald. Een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer kostte in 2011 rond de 5.900 euro, terwijl u voor een vergelijkbare set nu 4.600 euro betaald. De prijsdaling heeft invloed gehad op het aantal huishoudens dat zonnepanelen heeft aangeschaft. 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft zonnepanelen op het dak, dat is vier maal zoveel als het aantal huizen met zonnepanelen in 2010. De opmars van zonnepanelen heeft ook te maken met het aantrekkelijk rendement. Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rendement van 5 procent op een spaarrekening. Het rendement op zonnepanelen is aanzienlijk hoger dan het rendement op uw spaarrekening.

Waarom juist nu investeren in zonne-energie

Veel mensen vragen zich af of ze niet beter kunnen wachten tot de prijs van zonnepanelen verder is gezakt. De prijs van zonnepanelen begint langzamerhand stabiel te worden. Daarnaast bespaart u meer wanneer u eerder start met investeren. Zoals eerder aangegeven is het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar met een rendement van 5 procent op een spaarrekening. Tegenwoordig is de basisrente op een spaarrekening niet hoger dan 1 procent. Naast alle financiële voordelen is het natuurlijk ook beter voor het milieu wanneer u eerder start. Met een set van 10 zonnepanelen kunt u jaarlijks 2.200 kWh elektriciteit opwekken dat anders grotendeels uit fossiele brandstoffen wordt gewekt. U kunt jaarlijks 1.157,2 kg aan CO2 uitstoot besparen met een set van 10 zonnepanelen. 1.157,2 kg CO2 staat gelijk aan een gemiddelde personen auto die voor 45 uur non-stop rijd. Genoeg renden dus om nu te starten met het investeren in zonnepanelen. Voor actuele prijzen kunt u hieronder 6 offertes vergelijken van specialisten bij u in de buurt.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
5/5 - (8 stemmen)