Wat zijn de kosten van zonnepanelen

Vrijblijvend & Gratis
Bespaar tot 40%
Échte specialisten

Zonnepanelen prijzen in 2017.

Advies over de aanschaf van zonnepanelen.

Op zonnepanelengids.com vindt u informatie over de aanschaf en het vergelijken van offertes van zonnepanelen. De site is van nature ontworpen om mensen te informeren over de toekomst van zonnepanelen. Het is een site waar zowel de monteur als de consumenten terecht kunnen voor relevante informatie. Als u van plan bent een zonnepanelen systeem te kopen, is dit meestal geen kleine investering. Een investering kunt u daarom prima vergelijken van een zonnepanelen kan daarom bij ZonnepanelenGids.com. Het is beter dat u eerst gaat oriënteren op de juiste informatie. We zijn hier om je te helpen en te informeren over de prijzen in 2017 en 2018

Hier ontdek je de prijzen in 2017.

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren erg gedaald. We hebben een tabel opgesteld met diverse prijzen. Deze prijzen zijn handig omdat men niet goed weet hoeveel de gemiddelde prijzen zijn in 2017.

# aantal panelen De kosten (gemiddeld) Per jaar besparen
#1 – persoon 11 € 4.700 tot
€ 5.600
€ 500,-
#2 – personen 16 € 7.300 tot
€ 8.000
€ 750,-
#4 – personen 22 € 9.700 tot
€ 10.600
€ 1.000.-
#5 – personen 26 € 11.500 tot
€ 12.500
€ 1.200.-

* Deze prijzen zijn gebaseerd op de gemiddelde prijzen.  

Aanbeveling:
Je kunt nu meer te weten komen over de zonnepanelen en hoeveel het gaat kosten in 2017. Vul het formulier in om vrijblijvend en gratis tot maximaal 6 offertes aan te vragen bij u in de buurt (lokaal)

Hoe komen wij tot deze prijs?

Om een realistisch beeld te krijgen van de totale kosten van zonnepanelen hebben we hieronder een overzichtstabel gemaakt van prijsopbouw. Je kunt behoorlijk wat geld besparen met kosten voor bijvoorbeeld de arbeid en op de kwaliteit van de zonnepanelen, hoe betere kwaliteit hoe hoger de prijs uiteindelijk zal uitvallen. U kunt dit weten door offertes te vergelijken en aan te vragen bij zonnepanelen- bedrijven bij u in de buurt.

Bron: Rijksoverheid → https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/zonne-energie

Wat zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen? Wat zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen?

Wat zijn de kosten per Wattpiek?

De totale kosten of investering van een PV-systeem zijn weer te linken naar het type zonnecel dat wordt gebruikt voor het zonnepaneel.

Het systeem is op basis van op monokristallijn silicium? Dan kun je het beste rekening houden met ongeveer € 4,- tot € 5,- per Wp. Meestal is het zo dat bij de grotere zonnepanelen, de prijs weer daalt. Voor polykristallijne panelen zijn de kosten gemiddeld € 3,- tot € 4,- per Wattpiek. Voor een set van 600Wp ben je tussen de € 1800,- tot € 3000,- kwijt. Dit hangt ook af van het type zonnecel dat je afneemt.

Polykristallijne zonnecellen zijn gemiddeld genomen goedkoper. Het beste kunt u er wel op rekenen dat je een groter oppervlakte nodig zal hebben per Wattpiek.

Naast deze zonnepanelen zelf moet je ook een omvormer aanschaffen en het benodigde montagemateriaal (als u de zonnepanelen zelf gaat monteren op het dak) Deze zijn te koop bij verschillende bedrijven. Je betaalt normaliter voor een stekker- klare installatie van ongeveer € 4.- per Wattpiek. Dit komt neer op ongeveer € 2400,- voor een zonnepanelen- installatie van 600Wp. U kunt hieronder een totale berekening zien. Het is dan wel handig om te weten welk type zonnecellen er zijn.

Welke type zonnecellen zijn er ?

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met het type zonnepanelen die er allemaal zijn Ook hebben we een overzichtstabel gemaakt met het verwachte rendement in 2017

 • — Monokristallijn zonnepanelen
 • — Polykristallijn zonnepanelen
 • — Amorf silicium
 • — Dunne film (ASi) zonnepanelen
 • — CIS, CIGS, CIGSe of CIGSSe-panelen
* Mono-kristallijn Polykristallijn Amorf /
Dunne film
CIGS
Opbrengst
Rendement
14 t/m 20% 12 t/m 16% 6 t/m 10% 13 t/m 15%
Weinig / Zwaklicht Bij difuus licht verlies. Bij difuus licht verlies. Heeft relatief weinig verlies Heeft relatief weinig verlies
Thermisch gedrag Bij hogere temperaturen is
er verlies
Bij hogere temperaturen is
er verlies
Heeft relatief weinig verlies bij hogere temperaturen Heeft relatief weinig verlies bij hogere temperaturen
Prijs & de Kosten Panelen zijn duurder dan polykristallijn dunne film Panelen zijn goedkoper dan monokristalijn en CIGS Panelen zijn goedkoper dan monokristallijn, polykristallijn en CIGS Panelen zijn in verhouding duur.
Toekomst
Langer termijn
Hoge prestaties, voor stabiel lange levensduur. Panelen hebben lange levensduur Heeft meer opbrengst en een kortere levensduur. Panelen hebben in de winter een hogere opbrengst (maar geen lange termijn testen bekend!)
Gewicht per vierkantenmeter Hoger Hoog Lager Lager
Gevoelig voor storingen? Kleiner Kleiner Kleiner Kleiner

Bekijk ook deze artikelen met informatie;

 • Zonnepanelen prijzen per soort
 • Zonnepanelen kosten installatie
 • Zonnepanelen prijzen per wattpiek

 

Zonnepanelen, zijn ze wel rendabel, en na hoeveel jaar?

Heb je wel is  afgevraagd of zonnepanelen wel rendabel zijn. Soms hebben mensen nog de veronderstelling dat zonnepanelen pas rendabel zijn na 20 jaar. Maar zonnepanelen zijn tegenwoordig steeds sneller rendabel. Ben je nieuwsgierig naar de totale terugverdientijd van uw zonnepanelen set op uw dak? Dan hebben we een rekenhulp tool gemaakt.

U kunt online de bespaarscan invullen om zo te zien of uw set snel rendabel is en wanneer u de investering weer terug heeft verdient. U kunt dan een realistische inschatting maken wanneer u het bedrag heeft terugverdient.

Te weinig zon voor zonnepanelen in Nederland?

Nee. Je zou het normaal niet zeggen maar de zonnestralen die vallen op de Franse Rivièra leveren maar anderhalf keer meer energie op dan de zonnestralen die vallen op ons Nederland (en België). Anderhalf keer is in vergelijking helemaal niet veel. In Nederland is het weliswaar veel bewolkt, maar zelfs al is het (dik) bewolkt, leveren de zonnepanelen nog steeds stroom. Wolken houden namelijk maar een klein deel van de totale zonlicht tegen. De rest valt alsnog en wordt verspreid. Dus al is het bewolkt en ook écht zo donker als het nachts is, dan leveren de zonnepanelen geen zonne-energie.

Er zijn artikelen geschreven om te kijken hoeveel zonlicht er valt in Nederland. U kunt kijken op dit artikel. Om te kijken naar ons overzicht om te zien waar specifiek in Nederland het meeste zon schijnt.

Wat leveren de zonnepanelen eigenlijk op?

Afhankelijk of het systeem op de juiste manier is afgesteld, kunnen 500 Wp zonnepanelen in Nederland ongeveer 400 kWh opwekken aan elektriciteit. Dit is hetzelfde als een besparing van ongeveer € 95,- Het rendement of de totale opbrengst hangt af van een groot aantal factoren. Zoals;

Plaatsing van de zonnepanelen
Hellingshoek
Totale oppervlakte
Etc.

Het beste kun je de zonnepanelen plaatsen op zuid hellende daken. Een vereiste van dit is dat het systeem in optimale omstandigheden staat opgesteld. Bijvoorbeeld een optimale opbrengst is dat de hoek  van de helling van het dak tussen de 20 graden tot 35 graden is. Houd in je achterhoofd dat bij deze uitersten van de hellingshoek, de opbrengst ongeveer 5% lager zal zijn.

Heb je een plat dak waar je zonnepanelen op wilt installeren?

Dan kan het zijn dat een zonnepaneel op een te kantelen stuk gemonteerd moet worden. Dit is absoluut de moeite waard om te doen voor zowel onderhoud als het rendement te maximaliseren.

Genoeg helling geeft immers meer voordelen. De panelen kunnen zo bij diverse weersomstandigheden zoals regen makkelijker schoongemaakt worden. Je kunt hierbij denken aan stof, zand, of vogelpoep. Het kan ook bijdragen om de panelen tijdens de wintermaanden, vrij te houden van sneeuwbedekking.

Hieronder zijn nog meer zaken waarvan de opbrengst afhankelijk is.

  • Systeem: Een losstaand systeem speelt de grootte van de batterij of accu een rol. Is deze vol? Dan werkt het paneel voor niets. Het is dan aan te bevelen om uw zonnecellen op het ‘net’ aan te sluiten zodra er stroom ‘over’ is gegenereerd. Dit zal ervoor zorgen dat de energiemeter kan teruglopen?
  • Schakeling: Zijn de panelen serieel geschakeld of parallel geschakeld?
 • Zonnepanelen Rendement: Er zijn verschillende types zonnepanelen en deze hebben ieder hun eigen kenmerken in het rendement.
 • Zonnestraling: Het is logisch dat bij een jaar waarbij de zon veel heeft geschenen er een hogere opbrengst kan worden geboekt!. Dit betekend overigens niet dat een paneel niet functioneert als het (erg) bewolkt is. Zelfs met bewolking kunnen zonnepanelen nog voor rendement zorgen.
 • Ventilatie: Zorg ervoor dat de zonnepanelen voldoende ventilatie heeft rond de panelen. Hoe hoger de temperatuur van de zonnepanelen zelf, hoe lager het rendement zal zijn.
 • Onderhoudstoestand: Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Maar het kan geen kwaad om ze eens per jaar schoon te maken en grondig te reinigen. Vooral op plaatsen naast het spoor, zware industrie, of de snelweg kan deze onderhoud al snel lonen in meer rendement aan uw zonnepanelen.
 • Omvormers: Het is zeker aan te bevelen om de omvormer bij het zonnepanelen systeem te plaatsen. Zo verlies je veel minder opgevangen energie, omdat de opgevangen energie minder verplaatst hoeft te worden om te kunnen worden opgeslagen. Op deze manier verlies je uiteindelijk minder energie.
 • Hellingshoek van de zijkant: Een dakhelling van 5 graden, ten westen van het zuiden, is de beste situatie die je kunt voorstellen. Het rendement binnen het bereik van zuidoost / zuidwest is er slechts een verschil van 5% met dit rendement.

Het maximale vermogen van de zonnepanelen?
Het totale vermogen van zonnepanelen (bij normale standaard condities) is het:

 • A—  Temperatuur: 25°
 • B—  Instraling: 1000 W/m2
 • C—  Luchtmassa: 1.5

Deze eigenschappen word samen het Wattpiek genoemd (Wp). Een paneel van 100Wp kan ongeveer € 300.- opleveren op een jaarbasis in Nederland. Dit staat gelijk aan 80 kWh. Dus met de energieprijs van € 0,20,- per kilowattuur (kWh) bespaar je ongeveer € 16,- op jaarbasis. Deze bedragen zijn berekend zonder de subsidie van € 0.33 per kWh. Deze subsidie is helaas afgeschaft maar er zijn wel lokale subsidies voor zonnepanelen beschikbaar.

Als we deze subsidies meerekenen in de totale besparing, dan is het mogelijk om € 42 per jaar te besparen. Het paneel verdient zichzelf dan terug in ongeveer 7 of soms 8 jaar. Het maken van zo’n zonnepaneel kost natuurlijk ook geld, energie. Maar uit berekeningen is gebleken dat zo’n paneel ongeveer na 2,5 jaar al neutraal / ongedaan is gemaakt. Ga je meer voor groter en ook duurder, dan kun je maximaal voor 3000 kWh terug verkopen bij je energiebeheerder. Maximaal 3000 kWh aan het terug verkopen bij je energiebedrijf.

Als je meer hebt gegenereerd het energiebedrijf onderhoudskosten van dit elektriciteitsnet, en krijg je ook minder kWh. Zijn de zonnepanelen aan het eind van hun levensduur (levensduur is normaliter ongeveer 25-30 jaar)? Dan kun je deze zonnepanelen ook beschikbaar stellen voor het elektronische afval. Er zijn nog onderhandelingen bezig voor een Europees recyclingssysteem.

PV Systemen soorten

Zonnepanelen schaf je normaal gesproken nooit alleen aan. De stroom die afkomt van zonnepanelen is namelijk niet te gebruiken voor elke toepassing. Het is zelfs zo dat voor veel (eigenlijk de meeste) toepassingen meer dan #1 zonnepaneel nodig is. Daarom moet je in de meeste gevallen, meer dan één zonnepaneel schakelen. Sommige bedrijven bieden naast modules die losstaand zijn, ook zogenaamde complete PV-systemen aan. Deze systemen zijn compleet, waarin de totale weg van zonlicht tot de energie terugleveren in het apparaat (omvormer) wordt, verzorgt. Het woord PV-systeem staat voor “Photo Voltaic” wat betekent fotovoltaïsche. De PV-systemen zijn in 2 soorten.

1# — Gekoppelden panelen

De meeste Nederlanders die kiezen voor zonnepanelen, kiezen voor een ‘net gekoppeld’ systeem. Dit zorgt ervoor dat de niet-gebruikte stroom kan worden ‘terugverkocht’ aan de energiemaatschappij. Een setje bevat een compleet systeem met zonnepanelen die meestal rond de 1000Wp kunnen genereren.

2# — Losstaande PV-systemen

De kans is aanwezig dat je zonder je het doorhebt, je een losstaand PV-systeem hebt. Bijvoorbeeld op je rekenmachine, daar zit ook een zonnecel op, die kan bijvoorbeeld worden beschouwd als een losstaand PV- eenheid. Er zijn naast dit rekenmachientje wel losstaande systemen verkrijgbaar die ook de intressant zijn om naar te kijken. Deze zonnepanelen- systemen zijn vaak gespecialiseerd in 1 taak. Deze zullen dan ook een laag vermogen hebben. Bijvoorbeeld onderhoud van de accu. Of aan het opladen van de gadgets.

Is groene zonne energie de juiste oplossing?

De zonne-energie sector is de laatste jaren explosief gestegen. Veel technieken hebben de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Deze techniek wordt steeds interessanter met de meest relevante stand van techniek. Toch is zonne-energie niet alleen de oplossing voor het energieprobleem wat wereldwijd een probleem vormt. Er is door wetenschappers een berekening gemaakt.

“Alle mensen bij elkaar leverde in 2015 ongeveer 14 TW (TeraWatt, dat is één Biljoen Watt) aan energie. Dit ondanks de zon 170 duizend TW aan energie leverde. We zullen dus nog 0.00008% van de binnengekomen energie benutten, om in deze enorme behoefte van energie te voorzien. Misschien lijkt dit weinig. Maar de cijfers zijn gebaseerd op een op de meest ideale omstandigheden. Wat meestal niet het geval is. Dit staat synoniem en in lijn aan een oppervlak van ongeveer 150 miljard vierkantenmeter meter (m2) aan 100Wp aan zonnepanelen. Dit zou betekenen dat we 0.1% (één duizendste) van het landoppervlak van de wereld moet voorzien van zonnepanelen. Zoals het er nu uitziet, is dit absoluut niet haalbaar!”

Dus nee, alleen maar zijn niet genoeg. Zonne-energie is dus niet, het enige antwoord. Toch kan dit een steentje bijdragen aan de totale oplossing van het totale energie-probleem. De toekomst lijkt vooral tussen deze twee combinaties te zitten van deze besproken mogelijkheden om energie op te wekken. En ook in de vorm van passieve zonne-energie. Hier zal een gebouw of huis specifiek is ingericht om optimale energie te leveren en waar de zon wordt gebruikt als energiebron.

Naast dit, kan er worden gekozen voor het isoleren van een huis of oude huizen. Dit omdat het totale energieverbruik te verminderen. Thermische woning isolaties zijn zeer geschikt om woningen nog leefbaarder te maken maar vooral ook energie zuinig en efficiënt te maken. Zoals met dubbelglas, isolatie; spouwmuurisolatie en het isoleren van de kunststofkozijnen. (kunststof isoleert het beste)

Kan het geld besparen, om offertes te vergelijken?

Bedrijven als Consumentenbond en MilieuCentraal raden beide aan om: offertes te vergelijken van verschillende zonnepanelen installateurs bij u in de buurt. Dit is aan te raden omdat de prijs per zonnepaneel- installatie namelijk behoorlijk kan verschillen per bedrijf / monteur. Elke montage- klus is verschillend en dat maakt het berekenen van de totale kosten wat ingewikkelder. Je kunt via onze website het formulier invullen. Zo ontvangt u direct offertes en kunt u gelijk beginnen met vergelijken. Door deze manier kunnen mensen tot wel 30% besparen op de totale kosten.

Verwante artikelen & Bronvermelding