zonneboiler zonnepanelen

','

'); } ?>

Zonneboiler of zonnepanelen?

De grootste vraag die men zich vaak stelt is: Wat moet ik kiezen; een zonneboiler of zonnepanelen? Maar om deze vraag te kunnen beantwoorden is er kennis nodig over: Wat is een zonneboiler?

De zonneboiler

Een zonneboilersysteem is een systeem wat zonne-energie gebruikt om water op te warmen. Een zonneboiler is dus enorm milieuvriendelijk. Je hoeft amper nog aardgas te gebruiken voor het opwarmen van je water.

De werking van een zonneboiler

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht, ofwel zonne-energie om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
  • Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de zonnecollectoren die op het dak liggen, zit een vloeistof. Deze vloeistof warmt op door de zon, de temperatuur kan wel oplopen tot 200 graden. Via de leiding die gekoppeld zit aan de bovenkant van de buis wordt de warme vloeistof naar het voorraadvat gepompt. Daar bevind zich een warmtewisselaar die warmte afgeeft aan het water in het vat. In de winter is er de kans dat het water niet genoeg wordt opgewarmd. Hiervoor stroomt het water door een naverwarmer. Deze checkt of het water warm genoeg is. Is het water niet warm genoeg? Dan zorgt meestal de cv-combiketel dat het water wordt opgewarmd.

De capaciteit van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie die in de winter meer warmte (voor warm water) kan leveren, zou ’s zomers veel warmte onbenut laten.

Dit alles betekent dus dat in de zomer de boiler bijna al je warme water kan leveren. In de winter lukt dit helaas (nog) niet. Echter hoef je niet bang te zijn voor koud water als er minder zonlicht is. Zoals verteld zal je combiketel of warmtepomp dit opvangen, zodat je lekker kunt genieten van een warme douche.

 

Zonneboiler prijs

De kosten van een zonneboiler verschillen natuurlijk per soort en grootte.

Aantal personen Collector / Voorraadvat (m2/liter) Aankoopprijs Subsidie
2 2 m2 / 80 liter € 2.500 € 650
4 3,5 m2 / 150 liter € 3.300 € 1.100
6 5 m2 / 220 liter € 4.300 € 1.300


Subsidie zonneboiler 2017

Anno 2017 is het mogelijk om subsidie te ontvangen van de overheid voor een zonneboiler. Deze subsidie bedraagt voor vier personen tot wel €1.100. Deze subsidie kun je ontvangen tot 2021. Dan wordt er door de overheid opnieuw gekeken naar de mogelijkheden voor meer groene energie en de subsidies hiervoor! De exacte bedragen kun je vinden op RVO.nl.

Enkele voorwaarden subsidie zonneboiler:

  • Je zonneboiler staat op de lijst van zonneboilers die in aanmerking komen voor subsidie.
  • De zonneboiler is nieuw en geïnstalleerd, en je hebt een betaalbewijs dat staat op jouw naam staat.
  • Je vraagt de subsidie binnen 6 maanden na het installeren aan.
  • De zonneboiler is in Nederland geïnstalleerd.
  • Je mag de zonneboiler niet binnen een jaar na de datum van de subsidiebeslissing verwijderen.

Besparing zonneboiler

Het rendement van een zonneboiler is enorm groot. Je bespaart tot wel bijna de helft op je energiegebruik voor warm water. Om een duidelijk beeld te schetsen. Met een boiler bespaart een huishouden van vier personen jaarlijks tot 200 m3 gas en 370 kg CO2-uitstoot. Hoe meer warm water je verbruikt, hoe interessanter een zonneboiler is.

Conclusie: Een zonneboiler of zonnepanelen?

Een zonneboiler zorgt dus voor het leveren van warm water en zonnepanelen leveren stroom! Voor het milieu kunt u het beste beide aanschaffen. Des te meer uw huishouden draait op zonne-energie, des te minder uw CO2 uitstoot is.

Weinig ruimte op uw dak? Kies dan voor een zonneboiler.

Wil je met zonnewarmte niet alleen je water opwarmen, maar ook je woning verwarmen? Dan moet je een zonneboilercombi nemen.

Het voordeel met zonnepanelen is dat u bijna het dubbele kilo’s CO2 uitstoot per jaar bespaart vergeleken met een zonneboiler.

Wilt u zo snel mogelijk overstappen op groene energie? Plaats dan nu zonnepanelen. Vraag gratis tot wel zes offertes aan!

 

Zonnepanelen_offerte_vergelijken

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.6/5 - (12 stemmen)