Vrijblijvend & Gratis
Bespaar tot 40%
Échte specialisten

Plaatsing en bekabeling van omvormers

Bij de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie is het belangrijk om na te denken over de locatie van de omvormer. Wanneer u de omvormer op de juiste locatie plaatst, behaalt u een optimaal rendement en zorgt u voor zo min mogelijk geluidsoverlast. Een omvormer kan bovendien best wat ruimte in beslag nemen, dus het is belangrijk om na te denken over een zo praktisch mogelijke ruimte. Op deze pagina vindt u diverse zaken waar u rekening mee kunt houding bij het plaatsen van een omvormer.

Temperatuur

Omdat een omvormer warmte afgeeft is het verstandig om de omvormer op een koele plek te installeren. Wanneer omvormers te warm worden, kunnen ze namelijk overschakelen op de beveiligingsmodus. Dit betekent dat de omvormer het opgewekte vermogen zal reduceren en uw rendement lager zal zijn. Bovendien verkort een te warme plek de levensduur van uw omvormer, wat tevens het rendement van uw zonnepaneleninstallatie zal verlagen.

Geluid

Omvormers zijn vaak stille apparaten, maar niet altijd. Bij hoge temperaturen en wanneer zonnepanelen veel energie opwekken, moet de omvormer extra hard werken om tot goede prestaties te komen. Dit kan een zoemend geluid tot gevolg hebben. Het is dus verstandig om een plek in huis te vinden waar u zo min mogelijk tot geen last heeft van het geluid.

Bekabeling

De bekabeling in uw zonnepaneleninstallatie is een niet te onderschatten onderdeel. Via de bekabeling gaat er namelijk altijd stroom verloren. De mate van dit verlies hangt onder meer af van de lengte, dikte en het materiaal van de kabel. Verder speelt ook de hoeveelheid stroom die door de kabels loopt een rol. Het maximale verlies door bekabeling is 5%.

Praktisch

Het is belangrijk om de omvormer correct te monteren. Omdat een omvormer redelijk zwaar kan zijn, is het belangrijk om deze aan een stevige muur te hangen. Tevens is het van belang om de omvormer niet in de buurt van licht ontvlambaar materiaal te plaatsen en om hem op een goed bereikbare plek te hangen.

In onderstaande afbeelding kunt u zien hoe u correct een omvormer ophangt.

Plaatsing en bekabeling van omvormers

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.9/5 - (8 stemmen)

In uw regio tot 6 offertes vergelijken

Binnen 2 minuten vergelijken