omvormer

Wat is een omvormer?

Een omvormer is onmisbaar in een zonnepaneleninstallatie. Dus als u van plan bent om zonnepanelen te kopen, hoort daar ook een omvormer bij. Omdat een omvormer mede het rendement van zonnepanelen bepaalt, is het belangrijk om voor een goede omvormer te kiezen. Op deze pagina vindt u extra informatie over wat een omvormer is, hoe een omvormer werkt en waar u op moet letten bij de aanschaf van een omvormer.

Wat doet een omvormer?

Een omvormer zet de energie die zonnepanelen opwekken, om in bruikbare stroom voor in huis. De stroom die zonnepanelen opwekken, wordt gelijkstroom genoemd. De stroom die huishoudens gebruiken staat ook wel bekend als wisselstroom (Volt). Een omvormer dient ervoor de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Omvormers zijn over het algemeen in te delen in twee categorieën: net-gekoppelde omvormers en stand-alone-omvormers.

Net-gekoppelde omvormer

Het type net gekoppelde omvormer wordt gebruikt voor gebouwen met een vaste aansluiting. Dit betekent dat een meterkast aanwezig is, die gekoppeld is aan het stroomnet van de woning. In het geval van huishoudens gaat het dus om een net gekoppeld systeem. De omvormer zorgt ervoor dat extra energie gesaldeerd wordt. Binnen de categorie net-gekoppelde omvormers zijn diverse soorten omvormers te onderscheiden.

 

 

Stand-alone-omvormer

Een stand-alone-omvormer wordt gebruikt wanneer er geen sprake is van een vaste aansluiting. Als u bijvoorbeeld midden in de woestijn zit, zonder enige vorm van elektriciteit, zult u zonnepanelen kunnen gebruiken met een stand-alone omvormer. De omvormer staat dus helemaal op zichzelf, vandaar ook de naam ‘stand-alone-omvormer’. Dit type omvormer wordt ook wel off-grid genoemd. De extra energie die de zonnepanelen opwekken, wordt hierbij opgeslagen in accu’s of batterijen. Er is dus geen sprake van salderen. Het nadeel van dit systeem is dat er maar maximaal 5 zonnepanelen kunnen worden aangesloten, waardoor het alleen geschikt is voor kleinschalig gebruik zoals op een tuinhuisje. Het is dus minder geschikt voor zonnepanelen op uw dak.

Werking

De werking van een omvormer is gelukkig vrij eenvoudig. Hieronder ziet u het in 5 stappen uitgelegd:

werking omvormer

Levensduur en garantie

Een omvormer heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Daarna is de omvormer versleten en moet het apparaat vervangen worden. Om ervoor te zorgen dat uw omvormer zo lang mogelijk meegaat is het vooral belangrijk dat de omvormer op een goede plek staat.

Op omvormers worden vaak twee verschillende soorten garanties gegeven: fabrieksgarantie en installatiegarantie. Fabrieksgarantie wordt gegeven door de fabrikant die de omvormer heeft geproduceerd; deze garantie is vaak 5 tot 10 jaar. De installatiegarantie is ongeveer 2 jaar en wordt gegeven door de installateur. Deze garantie geldt op alles wat betrekking heeft op de installatie, zoals het bevestigen van de panelen en het aanleggen van de bekabeling.

Waar op letten bij aanschaf

Bij de aanschaf van een omvormer dienen een aantal zaken in acht genomen te worden. Hieronder volgt voor u een overzicht.

  1. Rendement

De omvormer bepaalt mede het rendement van uw zonnepaneleninstallatie. Hoe beter het rendement, hoe meer zonnestroom omgezet wordt in bruikbare stroom voor uw huis. Over het algemeen hebben omvormers zonder transformer een beter rendement dan omvormers met transformator. Deze omvormers zijn vaak te herkennen doordat ze eindigen op “TL”. Dit staat voor transformatorloos.

  1. Vermogen

Het vermogen van de omvormer dient goed afgestemd te zijn op het vermogen van de panelen. De maximale winst haalt u, wanneer het vermogen ongeveer 15% kleiner of 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen. U kunt eventueel een installateur een berekening laten maken op basis van uw persoonlijke situatie.

  1. Display, uitlezen en geluidsniveau

Een omvormer is op diverse manieren uit te lezen (Bluetooth, Wifi etc.). Vaak hebben omvormers een display om de standen vanaf te lezen. De standen kunt u in verschillende programma’s gebruiken voor bijvoorbeeld uw saldering.

Een omvormer kan geluid maken. Echter zijn er verschillen tussen diverse omvormers. Een omvormer met ventilator maakt bijvoorbeeld meer geluid dan omvormer zonder ventilator of transformator. Wilt u storende geluiden voorkomen, dan kunt u de omvormer het best plaatsen op een plek waar u het minste last heeft van geluid. Voorbeelden zijn de zolder, berging of buiten (in de schaduw).

  1. Hoofdaansluiting en vrije groep

Bij de keuze voor een type omvormer, dient u te weten wat de grootte van uw hoofdaansluiting is. U kunt hier achter komen via uw netwerkbeheerder. De hoofdaansluiting is leidend voor de grote van de omvormer. Over het algemeen heeft een huishouden een hoofdaansluiting van 1×35 ampère tot 3×25 ampère.

  1. MPP Trackers

Een Maximum Power Point Tracker zit verwerkt in een omvormer. Dit apparaatje optimaliseert de productie van stroom, zodat het zonnepaneel steeds zoveel mogelijk energie aflevert. Zo kan op minder zonnige dagen het maximale rendement uit een zonnepaneel gehaald worden.

  1. Optimizer

Een optimizer bevat losse MPP trackers. Deze kan rechtstreeks aangebracht worden op een zonnepaneel en zorgt ervoor dat ieder los zonnepaneel het hoogste vermogen aflevert. Wanneer u beschikt over een aparte optimizer is een omvormer met MPP trackter overbodig.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com