zonnepanelen in zeeland

Zonneparken in Zeeland en Groningen

Eind 2017 wordt een nieuw zonne-energiepark aan de rand van het Sloegebied te Vlissingen, ter hoogte van de Scaldiahaven geopend. De initiatiefnemer is Solarpark Scaldia B.V.

“We beginnen met de bouw in het voorjaar en eind 2017 hopen we de eerste stroom te leveren”, meldde een trotse directeur Hans Hoven van Solarpark Zeeland. Solarpark Zeeland is een van de investeerders voor het enorme project.

De kosten voor dit project bedragen 40 miljoen euro. Alle vergunningen zijn sinds de zomer van 2016 binnen. Die 40 miljoen komt echter niet alleen uit de zakken van de investeerders. Er werd gewacht op de benodigde subsidie van het ministerie van economische zaken, ofwel de SDE+-subsidie. De subsidie is definitief toegekend.

140.000 zonnepanelen

Het zonnepark zal opgeteld 43 hectare beslaan en zal uit 140.000 zonnepanelen gaan bestaan.

Het park moet in de vorm van 4 afzonderlijke stroken gerealiseerd worden en zal in gebouwd worden in een een oost-westopstelling.

Landelijk gezien heeft Zeeland het grootste aantal zonne-uren. De stroomproductie zal dan ook goed zijn voor zo’n 20.000 huishoudens. In praktijk zal de meeste groene stroom van het project echter verkocht worden aan bedrijven. Solarpark Scaldia kan dus bijna de volledige stad Vlissingen van duurzame energie kunnen voorzien. De gemeenten Vlissingen en Borssele zien het project als een opsteker voor de regio en hopen hiermee meer duurzame activiteiten naar de regio te trekken.

Een van de grootste zonneparken in Nederland

Het zonnepark krijgt een vermogen van 50 megawatt (MW) en zal daardoor een van de grootste zonneparken in Nederland zijn. De grootste velden met zonnepanelen die nu in Nederland te vinden zijn, beschikken over een vermogen van enkele tientallen megawatt. Met de bouw van dit park zal er een nieuwe fase van groene energie beginnen.

Wat er zo bijzonder is aan het nieuwe park is dat de zonnepanelen op palen komen te staan van twee meter hoog. “Daaronder laten we  schapen grazen”, zegt Hoven “Die houden het gras en onkruid netjes kort.”

Groene energie in Groningen

Maar het nieuwe zonne-energiepark in Zeeland is niet het enige nieuwe park in Nederland. Er wordt in het noorden van het land ook volop geïnvesteerd in groene energie. De initiatiefnemers van zonnepark ‘Midden-Groningen’ bij Hoogezand-Sappemeer hebben ook goed nieuws met betrekking tot de subsidie.

Ook dit zonnepark kan rekenen op de rijkssubsidie. Groningen zal met deze subsidie gaan bouwen aan het grooste zonnepark van Nederland. De Groningse plannen zijn veel omvangrijker dan die in Zeeland. De capaciteit wordt twee keer zo groot: 103 MW. Ter vergelijking: een windpark op zee is 700 MW, een gas- of kolencentrale zo’n 1000 MW. De zonnepanelen bij Hoogezand-Sappemeer komen te liggen op een braakliggend veld en zal 117 hectare groot worden.

De kosten van dit 117 hectare grote project bedragen 90 miljoen euro. Het park voor het groene energieproject word gebouwd op toplocatie, volgens initiatiefnemer Powerfield Nederland.

Een goede buur

Door de grote omvang van het project proberen de bouwers de omgeving er extra bij te betrekken. Ze willen dat de buurtbewoners het initiatief steunen. Om dit te bereiken denken ze eraan omwonenden compensatie te geven, bijvoorbeeld in de vorm van groene stroom.

Het Groningse zonne-energieproject moet in 2019 klaar zijn. Het zeeuwse project zal eind 2017 of begin 2018 al klaar zijn voor gebruik. Met de komst van deze twee mooie projecten is er een mooie nieuwe fase van groene energie in Nederland gestart.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.8/5 - (14 stemmen)