rendement zonnepanelen

Rendement op zonnepanelen

De winstgevendheid van zonnepanelen wordt uitgedrukt in het rendement. Zonnepanelen aanschaffen wordt steeds aantrekkelijker door zowel de lage aanschafprijs als de hoge opbrengst van de panelen. Het lijkt er op dat het rendement op zonnepanelen een stuk hoger is dan het rendement op een gemiddelde spaarrekening. Het rendement op zonnepanelen hangt van verschillende factoren af. Alle vragen rondom het rendement van zonnepanelen worden in dit artikel beantwoord.

Aanschaf

Zonnepanelen aanschaffen is een duurzame investering. De kosten van zonnepanelen hangen met name af van het soort zonnepanelen en de hoeveelheid zonnepanelen die u laat plaatsen. De duurste variant met het meeste rendement is het monokristallijn zonnepaneel. De dunne film zonnepanelen zijn het voordeligst maar leveren relatief ook het minst op. Een tussenvariant is het polykristallijn type zonnepaneel.

De gemiddelde prijs van één zonnepaneel ligt tussen de € 120,- en € 260,-.

In de volgende grafiek ziet u een overzicht van het aantal zonnepanelen dat u gemiddeld nodig heeft om te voorzien in uw energieverbruik en hoeveel deze zonnepanelen naar verwachting gaan opleveren.

# Personen huishouden Gem. elekt. Verbruik per jaar in kWh* # Wp om te voorzien (kWh / 0,85) # panelen (250 Wp per paneel) Gem.
besparing per
jaar**
1 1.870 2.200 9 €434,-
2 2.990 3.518 15 €694,-
3 3.660 4.306 18 €850.-
4 4.110 4.835 20 €954,-
5 4.610 5.424 21 €1.070,-
6 4.930 5.800 24 €1.144,-
Gemiddeld 2.970 3.494 14 €689,-

* De getallen zijn afkomstig van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
** Gemiddeld energie tarief 0,1973 euro per kWh

Terugverdientijd verkorten

Het is per situatie verschillend hoeveel de zonnepanelen gaan opleveren. De gemiddelde terugverdientijd van een zonnepanelensysteem ligt gemiddeld tussen de zes en tien jaar.

Wilt u uw zonnepanelen nog sneller terugverdienen? Verlaag de prijs van uw zonnepanelen door het vergelijken van verschillende offertes. Wanneer u offertes vergelijkt van verschillende specialisten in uw buurt, kunt u tot wel 40% besparen op zonnepanelen. Vraag daarom in één keer meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan van betrouwbare specialisten in uw regio.

Salderen en terugleververgoeding

Het komt regelmatig voor dat de energie die zonnepanelen opleveren niet direct gebruikt kan worden. ’s Avonds wordt bijvoorbeeld meer energie verbruikt dan overdag, terwijl zonnepanelen juist dan energie opwekken. De energie die u niet direct kunt gebruiken wordt teruggeleverd aan het energienetwerk. De hoeveelheid energie die u heeft teruggeleverd wordt aan het einde van het jaar van uw energierekening afgetrokken. Dit proces heet salderen. Wanneer u meer energie opwekt dan verbruikt, komt u in aanmerking voor een terugleververgoeding. U krijgt dan per kWh een klein bedrag ter compensatie.

Subsidie particulieren

BTW

Helaas is er net als in 2016 geen landelijke subsidie op zonnepanelen in 2017. Voor particulieren bestaat wel een andere aantrekkelijke manier om via de overheid geld terug te krijgen voor zonnepanelen. Het gaat hierbij om de btw teruggave. U hoeft zichzelf niet aan te melden als ondernemer als het te betalen btw-bedrag per kalenderjaar € 1.345,- of minder is. Wanneer u het volledige btw-bedrag wilt terugvorderen over de aanschaf van zonnepanelen, moet u zichzelf aanmelden bij de belastingdienst als ondernemer. Als ondernemer kunt u tot 21% over het gehele aankoopbedrag van zonnepanelen terugvorderen.

Subsidies op gemeente niveau

Momenteel worden subsidies met betrekking tot duurzame initiatieven verstrekt, maar dan op gemeentelijk niveau. Het wisselt per gemeente of zonnepanelen wel of niet onder deze subsidieregeling vallen. Op deze website kunt u zien of uw gemeente subsidies verstrekt.

Subsidie bedrijven

Bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie (gaan) produceren, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling SDE+. De subsidieregeling is bedoeld voor hernieuwbare energietechnieken en is onderverdeeld in verschillende categorieën waaronder zonne-energie. Voor meer informatie over subsidies voor bedrijven klik hier.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com