rendement zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Er zijn genoeg redenen om voor zonnepanelen te kiezen. Eén van deze redenen is het aantrekkelijke financiële plaatje. Hier leest u meer over de kosten waar u rekening mee moet houden wanneer u kiest voor zonnepanelen. Voor het gemak delen we de kosten in per type zonnepaneel. Daarna worden overige kosten toegelicht.

Update: Dit artikel is aangepast op: 10-mei-2017

Monokristallijn zonnepanelen

Dit zijn van de drie varianten zonnepanelen de panelen die het hoogste rendement en dat gaat doorgaans gepaard met de hoogste prijs. Dit type paneel wordt door verschillende merken aangeboden. De prijzen van de monokristallijn worden in grote mate bepaald door het vermogen van het paneel. De meeste panelen hebben een vermogen van rond de 250 Wattpiek, maar dit kan ook meer of minder zijn. In de tabel hieronder vindt u een indicatie van wat de prijzen ongeveer zijn.

Vermogen (Wp) Gemiddelde prijs inclusief btw (€)
265 €210,-
270 €240,-
275 €356,-

Polykristallijn zonnepanelen

De polykristallijn panelen zijn in verhouding goedkoper dan de monokristallijn panelen. Doorgaans leveren deze panelen echter ook een wat lager rendement. Om een idee te krijgen hoe groot het verschil in prijs ongeveer is, ziet u hieronder een indicatie.

Vermogen (Wp) Gemiddelde prijs inclusief btw (€)
250 €210,-
255 €215,-
265 €340,-

Dunne film zonnepanelen

Dit type paneel maakt gebruik van een andere stof om het zonlicht in bruikbare stroom om te zetten. Hierdoor is het ook voor andere situaties geschikt. Voor dagen waar de zon schijnt is het rendement van dit paneel een stuk lager dan de voorgaande varianten. Bij hoge temperaturen en/of weinig of diffuus licht, presteert dit paneel echter juist beter. Het zijn daarom panelen die doorgaans gebruikt worden voor tuinhuisjes en campers in tegenstelling tot het dak van een woning. De prijs van deze panelen ligt een stuk lager. Gemiddeld ligt de prijs van dunne film zonnepanelen met een vermogen van 170Wp tussen de €140,- en €155,-.

Omvormers

Een zonnepaneleninstallatie is niet compleet zonder een omvormer. Deze is benodigd om de gelijkstroom die de panelen genereren om te zetten in wisselstroom. Houdt er dus rekening mee dat deze ook aangeschaft zal moeten worden.

Installatie

Tenzij u van plan bent de panelen zelf op uw dak te monteren, zal de installatie verzorgd worden door een professioneel installatiebedrijf. Het installeren is niet gemakkelijk en is voor een leek vanwege de hoogte en het werken met elektriciteit niet ongevaarlijk. Het is daarom absoluut aan te raden dit aan experts over te laten. De kosten van de installatie zijn van een aantal factoren afhankelijk. Hierbij kan gedacht worden aan:

  • Het aantal panelen dat geïnstalleerd dient te worden
  • De benodigde bekabeling en aanvullend materiaal
  • Het type dak
  • De manier van montage op het dak
  • Aansluitingskosten
  • Arbeidskosten van de installateur

Zoals u begrijpt is het dus niet mogelijk om eenduidig aan te geven wat de kosten van de installatie zijn. Om u toch een beeld te geven van wat het ongeveer zal kosten, vindt u hieronder een indicatie op basis van het aantal panelen. Voor een offerte op maat kunt u hieronder vrijblijvend 6 offertes vergelijken.

Aantal zonnepanelen (250 Wp) Gemiddelde prijs inclusief btw
11 €5.100,-
16 €7.600,-
20 €9.100,-
22 €10.200,-
25 €11.700,-

 

Zonnepanelen Vergelijken

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.8/5 - (14 stemmen)