rendement zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

Over de financiële voordelen heeft u al het een en ander kunnen lezen. Hieronder wordt uitgebreid ingegaan op de terugverdientijd. Zoals het woord al zegt is dit de tijd die het kost voordat u de kosten van de installatie geheel heeft terugverdiend. Wat deze terugverdientijd precies is, is sterk afhankelijk van onder andere uw energieverbruik en de investering die u heeft gemaakt. Hieronder zal aan de hand van een tweetal voorbeelden een indicatie worden gegeven van de terugverdientijd die u kunt verwachten en hoe deze berekend wordt. U kunt ook zélf eenvoudig de terugverdientijd berekenen met onze tool.

Eenvoudig voorbeeld

Het berekenen van de terugverdientijd komt neer op een vergelijking van de totale kosten van de installatie enerzijds en de jaarlijkse besparing op de energiekosten anderzijds. Het kostenplaatje is van een groot aantal factoren afhankelijk en daarover kunt meer lezen op de pagina die ingaat op de kosten van zonnepanelen. Voor het gemak gaan we hier alleen nog uit van één totaalbedrag. De besparing komt voort uit de opbrengst van de panelen. Stel nu dat de zonnepanelen u jaarlijks 3000 kWh opleveren en de huidige elektriciteitsprijs € 0,20 bedraagt, dan bespaart u dus 3000 kWh x € 0,20 = € 600,- aan kosten op uw energie rekening. Bij een totale investering van € 5000,- bedraagt uw terugverdientijd dus € 5.000,- / € 600,- = 8,33. Dus 8 jaar en 4 maanden.

Uitgebreid voorbeeld

Om iets meer inzicht te krijgen hoe de cijfers uit het voorgaande voorbeeld worden opgebouwd, is hieronder een tabel weergegeven met een aantal factoren.

Aantal panelen 16
Vermogen 280 Wp
Rendement 85%
Opgewekte energie 3808 kWh (16 x 280 x 85%)
Elektriciteitsprijs € 0,20 / kWh
Besparing € 761,60 (3808 kWh x € 0,20)
Investering € 6000,-
Terugverdientijd 7,9 jaar (€ 6000,- / € 761,60)


Zoals uit dit overzicht is af te leiden zou een paneel met een hoger vermogen dus zorgen voor meer opgewekte energie. Omdat er meer energie wordt opgewekt, wordt er ook meer energie en dus geld bespaard. In principe daalt dan dus de terugverdientijd. Echter zal een paneel met een hoger vermogen duurder zijn en dus leiden tot een hogere investering. De terugverdientijd kan daardoor dus eventueel ook stijgen. Doorgaans is de levensduur van zonnepanelen 25 jaar. De panelen worden hoe dan ook zeer ruim binnen die tijd terugverdiend. In dit voorbeeld speelt u in 8 jaar quitte. De overige 17 jaar verdient u dus €761,60 aan de zonnepanelen. Dit komt neer op maar liefst €12.947,20.

Het zal u uit deze voorbeelden wel duidelijk zijn geworden dat het belangrijk is dat deze berekeningen voor uw specifieke situatie worden gemaakt. Als u benieuwd bent hoeveel de terugverdientijd voor u bedraagt, vraag dan hieronder vrijblijvend 6 offertes aan en ontdek hoeveel u kunt besparen.

Offertes vergelijken van zonnepanelen leveranciers

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.7/5 - (9 stemmen)