Soorten zonnepanelen

Er zijn over het algemeen drie verschillende typen zonnepanelen te verkrijgen. De vraag is echter welk soort het beste is en welke soort het meest geschikt is voor uw situatie. Meer over de verschillende typen zonnepanelen vindt u daarom op deze pagina.

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn onder te verdelen in drie verschillende soorten:

  1. Monokristallijn zonnepanelen
  2. Polykristallijn zonnepanelen
  3. Dunne film (amorfe) zonnepanelen

De namen van deze soorten zonnepanelen zijn afgeleid van het materiaal waarvan de zonnecellen zijn gemaakt.

Mono- en polykristallijn cellen zijn vervaardigd uit silicium. Het hoofdbestanddeel van silicium kennen wij als zand (silica). Door zand te verhitten tot 1300°C komt er vloeibaar silicium vrij. Het silicium wordt vervolgens afgekoeld.

De wijze van afkoeling bepaalt uiteindelijk of het een mono- of polykristallijn cel wordt.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen kunt u eenvoudig herkennen aan de effen kleur en strakke uitstraling. Dit type paneel verkrijgt deze uitstraling doordat het vervaardigd wordt uit het zuiverst mogelijke silicium.

Zonnepanelen voor monokristallijn

Monokristallijn zonnepanelen zijn het summum van de zonnepanelenwereld. Ongeveer 90% van alle huishoudens met zonnepanelen in Nederland bezitten dit type zonnepaneel.

Monokristallijn panelen zijn dan ook het beste in staat om zonne-energie te genereren, wat automatisch resulteert in een hogere energieopbrengst voor uw huishouden.

De voornaamste reden hiervoor heeft te maken met de manier waarop deze panelen worden gemaakt. Om het oppervlak van een monokristallijn zonnepaneel te maken, wordt de stof silicium verhit. Silicium heeft foto-elektrische eigenschappen. Dit wil zeggen dat silicium in staat is licht om te zetten in energie.

Na de verhitting wordt het silicium langzaam afgekoeld, waardoor uiteindelijk één egale kristallen plaat wordt gevormd. Door dit effen resultaat ontstaat een kristal dat over de gehele oppervlakte in staat is om zonlicht om te zetten in energie. De plaat wordt vervolgens in dunne plakken gezaagd, wat vervolgens als oppervlakte voor de panelen wordt gebruikt.

Doordat het monokristallijn zonnepaneel het beste in staat is om zoveel mogelijk licht om te zetten in energie, is deze variant een belangrijke speler op de zonnepanelenmarkt. Zeker wanneer het dakoppervlak beperkt is – en u hierdoor minder panelen kwijt kan op het dak – zijn monokristallijn zonnepanelen een voor de hand liggende keuze.

Ook het esthetische aspect kan hierin een rol spelen; monokristallijn zonnepanelen hebben een donkerblauwe tot zwarte egale kleur, waardoor ze strak en stijlvol ogen.

Hoewel monokristallijn zonnepanelen op alle fronten als winnaar uit de bus lijken te komen, hebben ze voor de consument wel één nadeel. Vanwege het complexe productieproces zijn de panelen een stuk duurder in aanschaf dan de andere varianten. De keuze voor monokristallijn hangt dus vaak af van het beschikbare budget.

Bekijk hier alle voor- en nadelen van monokristallijn zonnepanelen

 

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen verschillen van monokristallijn zonnepanelen en dit is al te zien aan het uiterlijk van dit type zonnepaneel. Polykristallijn zonnepanelen hebben ten opzichte van de egale en strakke monokristallijn zonnepanelen een meer “gebroken” uiterlijk.

polykristallijn zonnepanelen

Net als de monokristallijn variant worden polykristallijn zonnepanelen vervaardigd uit verhit silicium. Echter wordt het silicium in een veel kortere tijd afgekoeld. Dit merkt u ook aan het eindresultaat; in plaats van een egaal kristal ziet het oppervlak eruit als een verzameling helderblauwe glasscherven.

Omdat polykristallijn zonnepanelen niet effen zijn, zijn zij – ondanks de foto-elektrische eigenschappen van silicium – in mindere mate in staat om zonlicht om te zetten in energie.

Het productieproces van een polykristallijn is simpeler en sneller. Dit vertaalt zich in lagere kosten ten opzichte van een monokristallijn zonnepaneel.

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van polykristallijn zonnepanelen? Bekijk hier een overzicht.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen staan ook wel bekend als CIS zonnepanelen of CIGS zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunt u herkennen aan de diepe, donkere kleur, zoals u hieronder kunt zien.

Zonnepanelengids.com | Zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen ziet u niet snel terug op het dak. Dunne film zonnepanelen bevatten namelijk eigenschappen die het mogelijk maken om zonne-energie voor meer zaken te gebruiken dan enkel de stroomvoorziening binnenshuis.

De kans is groot dat u al eens een object in handen heeft gehad dat werkt op dunne film zonnepanelen. Apparaten zoals rekenmachines en zelfs horloges zijn met grote regelmaat voorzien van deze technologie.

WIST U DAT: Dunne film zonnepanelen ook op rekenmachines en horloges gebruikt worden?

Dit is mogelijk door een flinterdun laagje amorf silicium in het apparaat te verwerken. Vanwege dit eenvoudige proces en de ideale samenstelling is dunne film geschikt voor veel draagbare apparaten die niet veel energie vereisen.

Ook voor woonboten, campers, vakantiehuisjes en tuinhuizen – oftewel ruimtes die maar weinig energie vereisen – is dunne film een prima optie.

Hoewel dunne film vandaag de dag vooral terug te vinden is in dergelijke apparatuur, wil dit niet zeggen dat deze optie geen mogelijkheden biedt voor stroomvoorziening voor het hele huis. Het nadeel is echter dat u, om dit te realiseren, een behoorlijk dakoppervlak nodig heeft om het gewenste resultaat te verkrijgen. Dunne film levert namelijk per vierkante meter aanzienlijk minder energie op dan de mono- en polykristallijn.

Momenteel is het nog niet gebruikelijk om te kiezen voor dunne film als energievoorziening voor het hele huis, al wordt wel verwacht dat dit in de toekomst mogelijk zal zijn. De huidige technologie is echter nog niet zo ver dat deze optie op dit moment wordt aangeboden.

Welke soort zonnepaneel is geschikt voor uw woning?

Om te bepalen welke soort zonnepaneel het beste geschikt is voor uw woning moet u rekening houden met:

  1. Beschikbare dakoppervlak
  2. Beschikbare budget
  3. Gewenste uiterlijk
  4. Gewenste terugverdientijd (rekentool)
  5. Benodigde elektrische output

Wanneer u deze aspecten kan inschatten, is het belangrijk om tot de beste prijs te komen. Dit kunt u het beste doen door verschillende zonnepaneleninstallateurs te vergelijken.

6 Offertes vergelijken voor zonnepanelen

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.4/5 - (20 stemmen)