Soorten zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden, monokristallijn is er een van. Monokristallijn zonnepanelen zijn de beste soort zonnepanelen, aangezien ze het hoogste rendement kunnen behalen. Dit wil zeggen dat de panelen het beste in staat zijn om zonne-energie om te zetten in bruikbare energie voor in huis. Dit komt met name door de wijze waarop ze gemaakt worden. Het onderstaande stappenplan laat zien hoe monokristallijn zonnepanelen worden gemaakt.

 

 

Stap 1: Smelten van silica

Monokristallijn panelen bestaan uit zonnecellen die worden gemaakt van de stof silicium. Deze stof is foto-elektrisch, wat inhoudt dat silicium licht kan omzetten in energie. Silicium is in grote hoeveelheden op de aarde te vinden. Silicium wordt namelijk gewonnen uit silica, wat wij ook wel kennen als zand. Het zand wordt verhit en gezuiverd in een speciale oven, waardoor er silicium vrijkomt. Er ontstaat dan silicium in een vloeibare vorm.

Stap 2: Kristalvorming

Vervolgens wordt er een stok in het vloeibare silicium gehangen en koelt het silicium langzaam af. Het materiaal gaat zich dan aan de stok hechten. De stok wordt langzaam uit het vloeibare silicium gehaald, waardoor een grote, ronde staaf van silicium ontstaat. Door dit proces, wat ook wel het Czochralski proces wordt genoemd, ontstaan er kristallen die een geheel vormen (mono). Vandaar ook de naam monokristallijn zonnepanelen. Doordat de kristallen één geheel zijn, kunnen alle kristallen zonlicht omzetten in energie. Hierdoor hebben monokristallijn zonnepanelen een hoog rendement.

Stap 3: Panelen zagen

Door dit proces ontstaat er dus een silicium staaf. Uit deze staaf worden vervolgens de zonnecellen gezaagd. De silicium staaf is echter rond, waardoor de panelen niet geheel vierkant zijn maar gebogen hoekjes bevatten. Dit is ook kenmerkend voor monokristallijn zonnepanelen. Polykristallijn en dunne film panelen zijn wel hoekig.

monokristallijn zonnepanelen

Stap 4: Panelen bruikbaar maken

De panelen zijn nu gemaakt, maar kunnen nog geen energie omzetten. Hiervoor worden er dunne lijntjes metaal op het paneel geprint. Deze lijntjes zorgen ervoor dat de energie wordt overgedragen aan de bekabeling en wordt omgezet in gelijkstroom. De bekabeling is weer verbonden met de omvormer, die de energie omzet in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die je in je huis gebruikt.

Opbrengsten en kosten

We weten nu hoe de monokristallijn zonnepanelen worden gemaakt, maar wat leveren ze nou op en hoeveel kosten deze zonnepanelen? De belangrijkste kenmerken van monokristallijn zonnepanelen hebben we hieronder in een tabel gezet. Daarnaast kunt u gemakkelijk de terugverdientijd berekenen van uw investering met onze handige rekentool.

Kenmerken monokristallijn zonnepanelen
Efficiëntie 14% – 20%
Geschikt voor groot/klein oppervlak Beide
Gemiddelde kosten per paneel € 260,-
Levensduur 30 jaar

 

zonnepanelen vergelijken

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.8/5 - (10 stemmen)