Soorten zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen in drie verschillende typen ingedeeld worden: de monokristallijn panelen, polykristallijn panelen en dunne film zonnepanelen. Hieronder leest u hoe de polykristallijn panelen gefabriceerd worden en hoe deze zich onderscheiden van de andere twee varianten.

 

Grondstof voor polykristallijn panelen

Net als de monokristallijn panelen wordt de polykristallijn variant gemaakt van silicium. Dit is een foto-elektrische stof, een chique manier om aan te geven dat het licht om kan zetten in energie. In essentie is silicium het resultaat van het verhitten van zand. Voor polykristallijn panelen wordt er gebruik gemaakt van siliciumresten. Dat wil zeggen dat er restmateriaal gebruikt wordt dat overblijft bij het produceren van bijvoorbeeld computerchips of monokristallijn zonnepanelen. U voelt waarschijnlijk al aan dat het dus een ietwat lagere kwaliteit materiaal betreft.

Kristalvorming

Deze resten silicium worden versneld afgekoeld, dit in tegenstelling tot het proces bij monokristallijn panelen. Doordat de afkoeling versneld gebeurt, krijgt het niet de kans egale kristallen te vormen. Er ontstaan dus veel verschillende kristallen (vandaar de naam: polykristallijn) die dan ook verschillen in hun rendement. Het ene kristal zal dus net iets beter licht kunnen omzetten in energie dan het andere. In totaal ligt het rendement vanwege dit proces lager dan bij monokristallijn panelen. Het zorgt tevens voor de herkenbare kleur van de panelen: een gevlekt patroon met een blauwe kleur.

polykristallijn zonnepanelen

Zagen van de panelen

Aanvankelijk ontstaat er als het ware een lange pilaar van afgekoeld silicium. Dit lange blok wordt vervolgens in dunne plakjes gezaagd zodat het gebruikt kan worden in zonnepanelen. Deze vierkantjes die ontstaan zijn zo’n 15cm x 15cm en meerdere van deze plakjes vormen samen een paneel. Door de manier van het zagen van de vierkanten hebben de panelen een hoekige vorm en dus geen ronde hoeken zoals bij de monokristallijn panelen. Dit is ook een kenmerk waardoor de polykristallijn panelen zijn te onderscheiden van de andere.

Voordelen

  • Het voordeel van het hierboven beschreven proces is dat het goedkoper is om deze panelen te produceren dan de monokristallijn panelen. Dit is vervolgens ook terug te zien in de prijs die de consument betaalt, want de prijs van deze panelen ligt ook lager. De primaire reden om voor deze panelen te kiezen is dan ook de lagere prijs.

Nadelen

  • Zoals in de tekst hierboven al vermeld staat, ligt het rendement van dit paneel lager dan van monokristallijn panelen. Het ligt echter wel hoger dan van dunne film zonnepanelen;
  • Bij hoge temperaturen neemt het rendement iets meer af dan bij de andere varianten;
  • Vanuit esthetisch oogpunt gaat vaker de voorkeur naar monokristallijn panelen.

Overzichtstabel

Kenmerken polykristallijn zonnepanelen  
Efficiëntie 12% – 16%
Geschikt voor groot/klein oppervlak Groot
Gemiddelde kosten per paneel € 215,-
Levensduur 35 jaar

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.5/5 - (19 stemmen)