Zonnepanelen experts header

','

'); } ?>

Subsidies zonnepanelen 2017

De regelingen omtrent subsidies voor zonnepanelen zijn aan veel verandering onderhevig. Ook voor het nieuwe jaar verandert er het een en ander. Hieronder bespreken we wat er verandert en wat er ongewijzigd blijft, zodat u zeker weet waar u aan toe bent. Om te zien voor welke subsidie u in aanmerking komt, kunt u hier kijken.

Salderen en terugleververgoeding

Ondanks dat dit geen concrete subsidie betreft is het wel de moeite waard om deze even te bespreken. Immers is dit een regeling die een eigenaar van zonnepanelen in staat stelt aardig wat geld te besparen. Voorlopig blijft deze regeling dan ook in stand. In 2013 kondigde minister Kamp van Economische Zaken aan dat er in 2017 gekeken wordt of er een aanpassing komt aan de huidige salderingsregeling. Hij voegde er later aan toe dat het plan is om deze vanaf 2020 te versoberen. In de meest recente berichtgeving laat hij echter weten nog geen antwoord te hebben op de vraag hoe de regeling na 2020 vorm krijgt. Voorlopig kunt u dus nog profiteren van de salderingsregeling en de terugleververgoeding.

Wilt u weten hoeveel u hiermee kunt besparen? Vraag dan hier offertes aan vergelijk vrijblijvend 6 bedrijven uit uw regio.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Net als in 2016 geldt ook in 2017 dat de KIA afhankelijk is van het investeringsbedrag. Tot € 2.300,- bedraagt dit nog steeds 0% en nu geldt het percentage van 28% voor investeringen van € 2.301,- t/m € 56.192,-. Voor investeringen van € 56.025,- t/m € 103.748 geldt een KIA van € 15.687,-. Voor een grotere investering geldt datzelfde bedrag, maar verminderd met 7,56% van alles boven € 103.748,-. Is de investering echter groter dan € 311.242,- dan geldt dat er geen KIA beschikbaar wordt gesteld. U komt dus alleen in aanmerking voor een KIA met investeringen tussen de € 2.302,- en € 311.242,-.

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

Vooralsnog zijn er geen wijzigingen bekend voor 2017. Wel is het nieuwe budget bekend dat beschikbaar is gesteld voor 2017: € 166 miljoen.

Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS)

Deze regeling is sinds 2016 ingesteld en is specifiek van toepassing op sportverenigingen en sportstichtingen. De vergoeding voor 2017 is onveranderd gebleven. Nog steeds geldt een subsidiepercentage van 20% voort sportverenigingen en 15% voor sportstichtingen. Er kan ook nog steeds maximaal € 125.000,- aan subsidie worden aangevraagd en er is een minimum van € 3.000,- aan subsidiabele kosten om voor deze regeling in aanmerking te komen. Het beschikbare budget voor 2016 bedroeg € 6 miljoen. Voor 2017 wordt dit budget binnenkort bekendgemaakt en dat leest u dan uiteraard hier (Bron: ROV). Sinds 2 januari is het weer mogelijk om deze subsidie aan te vragen. Het advies is ook om hier niet te lang mee te wachten aangezien het budget in 2016 al in de eerste twee maanden was uitgeput.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Zoals de naam van deze regeling al zegt is deze van toepassing op allerlei categorieën van opwekking van hernieuwbare energie en dus niet alleen zonne-energie. Het grootste deel van het budget vanuit de overheid gaat daarom naar deze subsidie. In 2016 was er  voor het voorjaar een budget van € 4 miljard en voor het najaar een budget van € 5 miljard vrijgemaakt. In 2017 zal dat voor het voorjaar € 6 miljard zijn, zo liet Minister Kamp van Economische Zaken weten in deze kamerbrief. Tevens liet hij hierin weten voornemens te zijn € 6 miljard beschikbaar te stellen voor de najaarsronde, maar het definitieve besluit hierover volgt na de sluiting van de voorjaarsronde.

Deze eerste openstellingsronde loopt van 7 maart tot en met 30 maart 2017. Opnieuw kennen deze rondes drie verschillende fases met ieder hun eigen maximale fasebedrag. Voor deze exacte data en bedragen kunt u terecht op de site van de Rijksdienst.

Nog altijd geldt dat er sprake moet zijn van een grootverbruikersaansluiting om voor deze subsidie in aanmerking te komen. Producenten met een kleinverbruikersaansluiting kunnen gebruik maken van de salderingsregeling, de EIA of de EDS, zoals die hier beschreven zijn.

Nieuwsgierig geworden naar hoeveel u kan besparen door middel van zonnepanelen? Klik dan op de button hieronder en vergelijk tot wel zes offertes van zonnepanelen-installateurs uit uw eigen regio!

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
5/5 - (5 stemmen)