Zonnepanelen

Zonnepanelen btw teruggave

Opgelet: Deze pagina gaat over het aanvragen van btw over zonnepanelen als PARTICULIER en is dus niet geschikt voor zzp’ers of ondernemers.

Sinds 20 juni 2013 kunt u in Nederland als particulier de btw van zonnepanelen (21 procent) terugvragen. De hoogte van de teruggave hangt natuurlijk af van de totale kosten van de panelen, dit inclusief de installatie van de panelen. De Belastingdienst zal de aanvraag in ontvangst nemen en deze verwerken.

Direct offertes vergelijken

Hoe vraag ik btw terug?

De btw terugvragen kunt u vaak zelf doen. Wilt u dat iemand het voor u doet? Op internet zijn er talloze bedrijfjes te vinden die dit voor u willen doen.

Ben ik verplicht btw terug te vragen?

In principe niet. Iedereen met zonnepanelen moet in principe elk kwartaal btw-aangifte doen. Als je je niet aanmeldt als ondernemer krijg je automatisch ontheffing van btw-aangifte. Dit heeft de Belastingdienst bepaalt op grond van een regeling voor ‘kleine ondernemers’.

Het nadeel van geen btw terugvragen is dat je geen btw over de aanschaf en installatie kan terugvragen en dus alles uit eigen hand moet betalen.

Checklist: Kan ik btw terugvragen voor mijn zonnepanelen?

Om gebruik te maken van de btw teruggave, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Check hier of u hieraan voldoet.

  • U bent een particuliere afnemer
  • U heeft zonnepanelen gekocht (en laten installeren)
  • U heeft zonnepanelen op of bij uw eigen woning laten installeren
  • De zonnestroominstallatie is opgeleverd of in gebruik genomen na 20 juni 2013
  • U levert de opgewekte zonne-energie (deels) terug aan het elektriciteitsnet

Voldoet u aan alle voorwaarden? Lees dan hieronder hoe u uw btw kunt terugvragen.

btw

Stappenplan btw zonnepanelen terugvragen

  1. Meld u aan als startende ondernemer

U vraagt zich waarschijnlijk af: Aanmelden als ondernemer? Waarom? Wanneer u start met het leveren van stroom aan het netwerk, bent u ondernemer. U bent een kleine stroomproducent. Om uw btw terug te vragen moet u zich hiervoor aanmelden. Als je de btw op uw zonnepanelen wilt terugvragen, moet de energierekening wel op uw naam staan.

Deze aanmelding moet uiteraard wel op tijd gebeuren, namelijk een maand na afloop van het kwartaal waarin je panelen hebt gekocht. Uiteraard mag u uzelf ook ruim van te voren aanmelden. Het formulier kunt u downloaden op www.belastingdienst.nl.

  1. Belastingdienst

Zoals eerder vermeld moet de belastingdienst alles goedkeuren, zo ook uw aanmeldingsformulier als ondernemer. Na goedkeuring zal u een brief met btw-nummer sturen. Weer 5 dagen later zal u per brief inlognaam ontvangen om digitaal btw-aangifte te doen. Een aantal dagen hierna zal het wachtwoord in uw brievenbus verschijnen. U bent nu klaar om digitaal aangifte te doen!

  1. Aangifte doen

Vanaf het moment dat u aangemeld bent als ondernemer moet u ieder kwartaal aangifte doen. Dit in ieder geval voor het jaar van aankoop. Voor de jaren hierop kunt u, mits u op tijd bent, ontheffing aanvragen. Dit moet voor 1 januari van het volgende jaar.

Belangrijk: Doe je aangifte op tijd, want anders riskeert u een boete en een geschatte aanslag!

BTW teruggave

Benieuwd hoe veel geld u terug kunt krijgen? Een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.600 wattpiek) voor €4.600 levert tot wel 800 euro op.

Je hoeft de btw over de stroom die je levert niet zelf uit te rekenen. De Belastingdienst heeft het gemakkelijk gemaakt door de volgende standaardbedragen (´forfaits´) te benoemen.

Opwekvermogen in Wattpiek          Forfait
0 – 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100
5001 – 6000 € 120
6001 – 7000 € 140
7001 – 8000 € 160
8001 – 9000 € 180
9001 – 10000 € 200

Het bedrag in de tabel geldt voor één heel jaar. Je hoeft dit bedrag dus maar één keer in te vullen, namelijk alleen bij je eerste btw-aangifte. Bij de volgende kwartaalaangiftes mag je steeds nul invullen. Vergeet dit niet!

Hoe nu verder? De omzet van uw zonnepanelen kunt u schatten door het forfait terug te rekenen naar omzet. Dit gaat zo: forfait x 100 / 21. Stel u heeft een systeem van 1500 Wattpiek. Dus 40 euro maal 100 gedeeld door 21 is 190,50 euro.

Wat heeft de btw te maken met de subsidie?

Btw (21 procent) omrekenen is het bedrag wat u terug kunt vragen aan de Belastingdienst, na het aanschaffen en installeren van uw zonnepanelen. Subsidie is een vergoeding die u (naast de btw teruggave) krijgt van de overheid. Wij hebben een blog geschreven over de subsidies voor zonnepanelen in 2017.

Wilt u zonnepanelen plaatsen of wilt u meer informatie? Door uw gegevens achter te laten ontvangt u tot wel zes gratis offertes, met bijbehorende informatie!

Zonnepanelen_offerte_vergelijken

Wilt u meer weten over het aanschaffen van zonnepanelen?
Kijk dan op onze pagina zonnepanelen kopen.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com