zonnepanelen vergelijken

','

'); } ?>

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen. In Parijs was de klimaat top. Zodoende gaan we het hebben over zonnepanelen en natuurlijk over de techniek. Nou over de techniek van zonnepanelen gaan we het dadelijk hebben, maar laten we het eerst maar eens hebben over knikkers, want laten we eerlijk zijn de meeste mensen leggen toch zonnepanelen op hun dak om uiteindelijk goedkoper uit te zijn dan hun energie inkopen van het energie bedrijf? 

 

 

Los van het feit dat het gaat om ons klimaat, is het natuurlijk goed voor het milieu is om je eigen energie op te wekken. We zien dat we met zijn allen wat minder afhankelijk proberen te zijn van kolencentrales en kernenergie en dat soort zaken, onder de streep is het toch vaak, wat levert het op en hoe snel doe ik erover om het terug te verdienen. Daar zijn mooie bruggetjes voor. Je hebt er standaardrekenmethodes voor, want een zonnepaneelinstallatie heeft een bepaalde hoeveelheid ‘wattpiek’ opbrengst.

Dat is het maximale vermogen wat zo’n installatie kan opbrengen. Dat is in feite wat die op een super zonnige dag met de zon vol gas aan, wat hij dan zou opleveren. Je en je moet er van uitgaan dat voor elke wattpiek , wat je op zo’n installatie hebt zitten dat dat per jaar ongeveer 0.9 kilowatt uur oplevert.

Voorbeeld opbrengst:
Als we uitgaan van een moderne installatie met 270 watt piek zonnepanelen en je hebt er daar 8 van, dan kom je uit op 2160wat piek. Dat zou op jaarbasis zo’n 1944 kwh aan stroom opleveren. Bij 23 cent, het huidige tarief, is dat dus zon 447 euro per jaar. 

En dat is dus 447 euro dat je niet aan je energiebedrijf hoeft te betalen, maar gewoon zelf opwekt.

Wanneer heb je het terugverdiend?

En nu kost zo’n installatie ook wat en dus is de vraag, wanneer heb je het terugverdiend en wanneer ga je er winst op maken.

Dat is de terugverdientijd die in alle offertes wordt meegeleverd. Wat zo’n installatie kost ligt er een beetje aan. Je hebt duurdere onderdelen, goedkopere onderdelen. Je hebt ook installateurs die er wat meer tijd en wat minder tijd in stoppen, maar ga er vanuit dat als je het goed betaalt, betaal je 3500 euro en het kan wat minder zijn. En dan moet je die 3500 euro afzetten tegen de jaaropbrengst en dan kom je er dus op uit dat je na 8 jaar dat geld hebt terugverdiend en na die 8 jaar gaat het natuurlijk renderen, want ook na die 8 jaar blijft die installatie gewoon 450 euro opbrengen. 

 

Het idee hierachter is als je zo’n bedrag als dit op je bankrekening hebt staan, of op je spaarrekening, met de rente die je tegenwoordig krijgt, is natuurlijk 3 keer niks en als je natuurlijk weet als je nog 8 jaar in je huis blijft wonen, kan dit voordeliger zijn dan je geld oppotten. 

Meer waarde voor je huis

Ja en ik bedoel het werkt ook afhankelijk voor welk huis. Het ligt er een beetje aan in welke buurt je woont en wie je huis koopt, maar het is niet zo dat het weggegooid geld is. En het aardige is ook nog wel dat de subsidie potjes, die te huren waren, die zijn er niet meer. Wat er nog wel is is de mogelijkheid om de btw terug te vorderen. Dan moet je een aantal formulieren invullen. Je moet btw ondernemer worden voor de belastingdienst. Kwestie van even een avondje wat formuliertje invullen en je hebt gewoon 21 % van je aankoopbedrag meteen al weer terug. 

Belangrijk puntje hierbij is wat we noemen salderen en dat betekent er zijn natuurlijk momenten – zeker op zo’n zonnige dag – dat je vermoedelijk meer stroom opwekt dan dat je gebruikt. Ga maar na als je gewoon op een dinsdagmiddag niet thuis bent, want je bent op je werk en de zon schijnt wel, ben je geen stroom aan het gebruiken maar wel aan het opwekken.

Terugleveren aan het energiebedrijf?
Op dit moment mag je dit gewoon terugleveren aan het energiebedrijf en net zoals je normaal gesproken 23 cent per kilowatt uur betaalt, als je het opneemt van hun, krijg je nu 23 cent per kwh terug als je het levert.

Daar hoef je eigenlijk niks voor te doen, want daar gaan we het straks over hebben, hoe zo’n installatie werkt, maar zodra je hem hebt aangesloten op je thuisnetwerk of stroomnetwerk gaat hij gewoon stroom terugleveren en op het niet uit dat je minder gebruikt vloeit het gewoon terug het net in en dan zie je je stroommeter in de meterkast gewoon terugdraaien.  

Ja als je zo’n oude ferarismeter hebt met zo’n wieltje, gaat hij letterlijk de andere kant op en moderne, digitale en slimme meters die hebben gewoon een terug- tel loopwerk, dus die geven dan aan – je hebt nu zoveel netto teruggeleverd. En het is inderdaad wat je zegt tot en met 2020 is het sowieso gegarandeerd dat je dat kan terugleveren, tegen volledige prijs dus salderen waarbij je ook btw & transportkosten terugkrijgt.

Er is wat sprake dat het vanaf 2020 afgebouwd gaat worden. Aan de andere kant is het zo dat we hadden het net over de klimaattop. Nederland blijkt bij lange na zijn doelen niet te behalen, dus het lijkt mij sterk dat ze het al gaan afschaffen in 2020. Dan word het aanschaffen van zo’n installatie wel een stuk minder interessant.

Het kan natuurlijk wel zijn dat ze wat aanpassingen doen voor het gehele bedrag of wat anders. Ik bedoel we weten het gewoon niet. Dat is het eerlijke verhaal en daar moet je wel rekening mee houden, anders zul je zeggen gemiddeld is je terugverdientijd gewoon 8 jaar en over 5 jaar als het 2020 is, is het niet helemaal duidelijk wat er met dat salderen gaat gebeuren.

Die kwh uur prijs van die 23 cent, daarvan is ongeveer 6 a 7 cent echte kwh prijs en de rest is transportkosten en belastingen en als je dat allemaal niet meer terugkrijgt en je krijg maar 6 cent terug, voor je geleverde kwh, ja dan wordt het natuurlijk een ander verhaal en gaat die terugverdientijd wel stevig omhoog. 

Wat heb je nodig voor zonnepanelen te plaatsen?

Laten we eens even beginnen met wat je nodig hebt en het eerste wat je natuurlijk nodig hebt is een dak.  Ja een dak of een schutting of een pergola. Wat je wilt, maar in principe worden zonnepanelen in Nederland op daken gelegd en in het ideale geval heb je een dak op het zuiden, omdat de zon die gaat natuurlijk over het zuiden over Nederland heen.

Een dak op het zuiden is het best, maar zuid oost of zuid west is ook nog altijd prima. Een dak op het noorden heeft weinig zin, want er komt zo weinig zon op dat die terugverdientijd al zo hoog wordt, want dan haal je dus nooit meer die 0.9 kwh, waar we het hier over hebben gehad, want dat wordt veel lager. 

En als je een dak hebt met twee schuine daken en ze zitten toevallig op het westen of het oosten, dan heeft het wel zin om verder te kijken.

De prijs van zonnepanelen is al zodanig ver gedaald. Tot een paar jaar geleden was dat niet interessant. Inmiddels zijn de prijzen zo laag dat je er wel degelijk wat aan hebt. Het levert altijd minder op als een dak dat helemaal op het zuiden is, maar oost- west situaties zoals ze dat noemen dat kan tegenwoordig ook interessant zijn in ieder geval.

Het hoeft dus niet op een dak. Het kan ook op je schuurtje of op je pergola.

Het is tegenwoordig vrij eenvoudig te doen. Er zijn dakhaken. Je dakpannen gaan omhoog er klimt gewoon een mannetje op je dak trek je dakhaak omhoog. Gaan dakhaken onder en er komt een mooi railsysteem op. Dakpannen gaan weer terug. Je dak blijft zoals het is en er komt een laag met zonnepanelen bovenop.

De omvormer

In principe worden zonnepanelen in een serie geplaatst aan een omvormer want dat is het tweede onderdeel dat je nodig hebt. Een omvormer die van de gelijkspanning, die de zonnepanelen levert, wisselspanning maakt en dat teruglevert aan je net. Normaal gesproken word dat altijd in een serie gedaan.

Dus een serie die achter elkaar in de stroomkring zit. Ja en er komt een plusje en een minnetje uit bij de omvormer. In sommige gevallen 2 omdat je meerdere strings kan hebben bijvoorbeeld bij een oost west situatie is het beter om ze los te hebben.

In principe werkt het zo dat op het moment dat 1 paneel in de schaduw komt, door een dakkapel of door eens schoorsteen of door een boom dat dan de opbrengst van hele je string omlaag gaat. 

Als je dus een dak hebt waarbij het eigenlijk niet kan zijn dat 1 paneel in de schaduw zit en de rest niet, dan is dit gewoon een prima opzet. 

Écht optimaal doen?

Wil je het optimaal doen dan heb je wat meer nodig, want we zagen al bij deze standaard opstelling is het dus meerdere zonnepanelen en een omvormer, maar een wat luxere maar ook betere renderende opstelling heeft wast meerdere componenten.

Ja dit is nog steeds een omvormer. Dit is een systeem zoals ik het thuis heb laten installeren. Nog steeds één omvormer, die er voor zorgt dat de gelijkspanning van de zonnepanelen wordt omgezet naar wisselspanning, maar met elk paneel los geïnstalleerd een zogenaamde optimizer, die zorg ervoor dat de string spanning altijd gelijk blijft – ook op het moment dat 1 paneel in de schaduw komt – die houd de spanning omhoog, zodat de rest van de string daar niet onder te lijden heeft en bovendien bij zo’n opstelling als deze heeft elk paneel een mpp tracker.

Dat is een maximum power point tracker. Elk paneel heeft namelijk een optimaal punt van presteren, waarbij de knie tussen

voltage en amperage precies goed is. Normaal gesproken probeert de omvormer dat voor heel de string dat zo optimaal mogelijk te doen. Met losse optimizers gebeurt dat per paneel en haal je ook daardoor in volledige zon net iets meer rendement uit je panelen.

En als je net als ons getalletjes nerd bent, kun je daar helemaal los op, want uiteraard hebben al die systemen nette apps en al die andere dingen en dan kun je gewoon in een web interface, of een app zien wat er gebeurt en wat ieder paneel doet. Je kan zien wat je zonnepanelen doen, ook als er een vogel op heeft zitten schijten. Een van de zonnepanelen raakt wat bedekt, dan kun je die gaan schoonmaken, als het rendement wat laag wordt bijvoorbeeld. 

Of dat je ze hier makkelijk kunt vergelijken en dan is er natuurlijk de vraag – niet alleen wat doen die zonnepanelen afzonderlijk, maar ook wat doet het totaal – dat zie je natuurlijk in die app, maar dat zie je natuurlijk ook in de afrekening van je energiebedrijf. 

Systeem aanmelden bij de netbeheerder.

Ja, want die gaat gewoon omlaag. Officieel moet je je systeem ook aanmelden hij de netbeheerder, zodat hij weet dat jij een energie opwekker bent, zodat hij rekening kan houden wat er in de wijk zo gebeurt. En inderdaad op uw rekening ziet u netjes gespecificeerd staan – je hebt zoveel teruggeleverd daarvoor krijg je zoveel terug – en dat gaat aan het einde van de maand gewoon er van af.
.

Veel mensen vinden dit interessant omdat je een bedrag op je spaarrekening hebt staan, wat totaal niet rendeert en omdat dit vermoedelijk een betere investering is, maar veel mensen hebben zoiets van – “hoe moet ik er aan beginnen” en “het is allemaal een beetje ingewikkeld en een goed verhaal met die omvormers”

Het is niet zo moeilijk om zonnepanelen aan te schaffen.

Het ligt er een beetje aan hoe je het vind om zelf op een dak te klimmen en hoe goed je met elektriciteit bent. Over het algemeen moeten installaties, die meer dan 660 watt piek opbrengen, die moeten op een eigen groep worden aangesloten. Dat betekent in de meeste huizen dat die omvormer komt op zolder en dat je een nieuwe stroomclub moet gaan trekken.

Daar moet je zin in hebben en dat moet je kunnen. Je moet het ook je meterkast aansluiten. Dat mag eigenlijk niet zomaar want daar moet je dus een elektricien voor zijn. Daarnaast moet je op het dak klimmen en daar moet je ook maar net zin in hebben. Als je dat zelf wilt doen is het allemaal best te doen, want het is geen rocket-science.  Het is letterlijk die dingen doorlussen, aansluiten op het stopcontact en het werkt. 
.

En die steek je echt letterlijk in het stopcontact, dus daar hoef je niet eens in de meterkast extra dingen voor te doen. Als je minder dan 600 watt piek in je installatie hebt, steek je hem letterlijk in het stopcontact. Dan doet hij het voor de rest helemaal zelf.

Hoe werkt het bij een grotere installatie?

Heb je een grotere installatie dan zou ik de meeste mensen aanraden, vraag wat offertes aan bij je installateur, want zelf op je dak gaan klimmen, daar heeft niet iedereen zin in. Met zo’n groot paneel op je nek het dak op gaan sjouwen. Is niet iets wat de meeste mensen zelf zullen doen.

Installateurs vinden?

Nee, die installateurs vind je er van 100en van als je zonnepanelen gaat vergelijken.

Onze tip: Sommige beloven je gouden bergen, dus reken die terugverdientijd zelf ook een keer na en dat kan dus met die 0.9 x maximale vermogen van de panelen. Dat is ruwweg wat je er per jaar aan kwh uur uithaalt. 

 

Dit kan wat meer zijn en wat minder, afhankelijk van de ligging van je dak en uiteraard hoe zonnig het in een jaar is, want in een jaar waarin we prachtig veel zonneschijn hebben van maart tot oktober heb je natuurlijk meer opbrengst dan dat het een heel druilerige zomer is. 

 

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.7/5 - (9 stemmen)