zonnepanelen termen en uitleg

Begrippenlijst Zonnepanelen Termen


Autonoom systeem | Vrij systeem | Onafhankelijk systeem

Een zonnepaneel systeem dat niet is gekoppeld aan het lichtnet. Het is momenteel nog vrij duur omdat zonne-energie niet direct kan worden gebruik om op te slaan. Toch wordt er veel progressie geboekt met bedrijven als Tesla en BMW en Mercedes, die vooral investeren in het produceren van Thuis accu’s. Daardoor zien we veel progressie.


Dunne-film zonnepanelen / CIS Zonnepanelen.

Panelen kunnen bestaan uit koper indium en selenium. Deze werken ook weer anders dan de meest gangbare kristallijn zonnepanelen. Afhankelijk per situatie is het beste dat je kiest voor de kristallijn zonnepanelen. Het is afhankelijk per situatie of u kiest voor silicium of voor de dunne film panelen.

Licht uw dak op het zuiden en liggen er geen elementen in de omgeving die schaduw kunnen veroorzaken. In dat geval kunnen kristallijn zonnepanelen het meest gangbaar zijn. Er zijn ook situaties dat het beter is om CIS-panelen te kopen die nog tot nu toe minder stroom opwekken. Dit is uiteraard afhankelijk per situatie.


Energie-neutraal.

Indien er geen energietoevoer nodig is dat vanuit de buitenkant nodig is. En ook niet van fossiele of nucleaire brandstoffen. Het hoogste energieverbruik is op zo’n moment 0. Elektriciteit opnemen is van het net daarom niet aan de orde.


Insolatie.

Het is afhankelijk hoeveel zonneschijn er schijnt in een bepaald gebied. De zonneschijn moet ook enige tijd op een bepaald gebied schijnen. Daarna kan er optimaal worden geprofiteerd om stroom op te wekken.


KWh (Kilowatt per uur).

Dit is de meest voorkomende eenheid die wordt aangeduid om je elektriciteitsverbruik in een bepaalde periode aan te duiden. Volgens cijfers van CBS gebruikt een gemiddeld Nederlands gezin ongeveer 3500 kilo watt (kWh) per jaar. 1 kilowatt bestaat uit (ongeveer) 1000 watt. Dit staat gelijk als je een droger van 2400 watt 1 uur zou draaien. Dan verbruikt deze droger 2.4 kWh.


Omvormer (optimizers).

Zonnepanelen produceren ‘gelijkstroom’ Een omvormer zet deze stroom in wisselstroom. Wisselstroom die wordt via de meterkast weer teruggeleverd aan het stroomnet. Een omvormer maakt het opwekken van energie simpel en bruikbaar.


Monokristallijn.

Monokristallijn zonnepanelen is op een verfijnde manier geproduceerd. Een zonnecel bestaat voor het grootste gedeelte uit silicium. De zonnecellen in de monokristallijn paneel bestaat uit een cilindervormige siliciumkristal. Deze siliciumkristal zou een hoger rendement kunnen veroorzaken omdat het meer vermogen met zich meebrengt.


Polykristallijn.

De cellen die in deze zonnepanelen zitten zijn minder verfijnd geproduceerd als Monokristallijn. Het voordeel is dat deze panelen goedkoper zijn om te produceren maar dat ze iets minder goed zijn om te maken.


Rendement

Het percentage van de totale zonneschijn in een paneel kan omzetten in energie. Hedendaags zetten panelen zo’n 20% van het totale licht om in energie.


Salderen.

Is een term dat komt uit de financiële markt. Het voordeel is dat u aan het eind van het jaar de totale energie die je hebt afgenomen weer terug kunt vragen bij de BTW. Dit betekend letterlijk salderen. Een teruggeleverd kWh kan net zoveel opleveren als het afgenomen kWh. Als je in één jaar ongeveer 3000 hebt opgeleverd moet je ongeveer 500 kWh afrekenen. Als je meer energie hebt opgewekt dan er is afgenomen. Ontvang je zo’n acht cent. De kale energieprijs per teruggeleverd kWh. Er zijn meer artikelen, ook op onze website te vinden over salderen.


Silicium.

Silicium is een term. Zonnecellen waaruit de zonnepanelen bestaan, bestaan zelf uit silicium. Als er zonlicht tegenvalt kunnen het silicium elektronen- worden losgemaakt. Deze kunnen uiteindelijk zorgen voor de opbrengst van de (Zonne) energie.


Terugverdientijd.

Met deze term wordt er bedoeld hoelang het (ongeveer) gaat duren om de kosten van de zonnepanelen en de kosten van de totale kosten van het installeren van de panelen terug te verdienen. Dit kun je terugverdienen door een lagere energierekening te krijgen en te besparen. Het heeft ook belastingvoordelen.


Vermogen | Capaciteit.

De totale energie in hoeveelheid die een paneel maximaal kan opleveren. Soms is het ene paneel minder vermogend dan de andere. Hedendaags hebben de de zonnepanelen minder vermogen van 250 wattpiek. Bij een gemiddeld huishouden heeft ongeveer genoeg aan zo’n 15 zonnepanelen om aan hun eigen energie te voorzien.


Wattpiek (wp)

Deze aanduiding wordt gebruikt om de maximale hoeveelheid energie die een zonnepaneel kan leveren. Een zonnepaneel met 250 Wattpiek vermogen levert in 1 uur ongeveer 0.25 kWh (ongeveer, gemiddeld)

Meer informatie over

300wp

350wp

450wp


Zonneboiler | warmwaterketel.

Een zonnecollector en een warm waterboiler samen, noem je een zonneboiler. Het water in een warm water boiler of een opslagtank, wordt verwarmd door een zonnecollector.


Zonnecel.

Een elektrische cel die zonlicht kan omzetten in elektronen wordt elektriciteit. Dit gebeurt door een proces waarbij grondstof silicium een grote rol speelt.


Zonnecollector.

Dit is het broertje van zonnepanelen. De zonnecollector zet zonlicht om in warmte. Nog geen elektriciteit. Deze warmte kan worden ingezet voor het verwarmen van ruimtes / kamers of het genereren van warm water.


Ampère.

Term die wordt gebruikt om de eenheid van stroom aan te duiden.


(Vrije) elektronen.

Geladen deeltjes die negatief geladen zijn. Door verplaatsing van elektronen in bijvoorbeeld de stroomkabel. Verplaatst de lading de andere richting op. In de P- laag waar de zonnecel bevinden kunnen vrije elektronen door invallende fotonen worden losgemaakt. Deze zullen zich verplaatsen naar de gaten van de N- laag van de zonnecellen.


Foto- Voltaische of Photovoltaic (PV)
Het profiteren van het zonlicht om elektriciteit op te wekken is slim. Fotovoltaïsche zonne-energie gaat vooral om het gedeelte van zonnestraling van mensen die zon zien als het licht. Dit is in principe wel anders dan zon-thermische zonne-energie.Hierbij wordt er namelijk gebruik gemaakt van de warmte van de zon om bijvoorbeeld om water op te warmen. Het kan allebei gebruikt worden om te besparen.


Foton deeltjes.
Deeltjes dat wordt gezien als licht of lichtdeeltjes. Fotonen zijn eigenlijk geen echte deeltjes. Dit komt omdat de eigenschap foton zich meer als golfjes gedragen. Om foton deeltjes te begrijpen en de werking ervan te snappen kan het geen kwaad om Foton deeltjes te zien als het kleinste deeltje licht.


Gelijkspanning, wat is dat?
Deze vorm van spanning waarbij een pool altijd positief geladen is. Maar het kan ook neutraal geladen zijn. De spanning is altijd verschillend omdat het licht altijd anders staat (zon) Deze elektronen zullen daarom niet altijd dezelfde warmte en hoeveel opvangen. Maar deze gelijkspanning kan dan worden omgezet in wisselspanning van bijvoorbeeld het lichtnet.


Kilowattuur (kWh)
Deze term wordt gebruikt om duizend aan te geven. Je kunt dit ook zien als Wattuur.


De kortsluitstroom (lsc)
De stroom dat maximaal geleverd kan worden opgewerkt. Zodra de plus en minpolen met elkaar verbonden kan worden. Deze stroom kan geen weerstand krijgen van een omvormer of ander apparaat. De spanning levert minder snel als spanning tussen twee polen daardoor minder snel af. (zie ook open klemspanning)


Lichtnet
Het stroomnetwerk waarop eigenlijk alle Nederlandse huishoudens zijn aangesloten. Het Nederlandse bedrijf (net-bedrijf) levert wisselspanning bij een frequentie van 50Hz, 230 Volt. Het Nederlandse meetbedrijf dat de energiemeters afleest en controleert. Meestal is het meetbedrijf een onderdeel van een net beheerder

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com

Vergelijk gratis offertes van 6 zonnepanelen specialisten in uw regio

Bespaar tot 40% in slechts 2 minuten