Vrijblijvend & Gratis
Bespaar tot 40%
Échte specialisten
','

'); } ?>

Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken?

Hier zijn een aantal tips opgesteld die u kunnen helpen voor het schoonmaken van uw zonnepanelen.  April is meestal hét moment om de zonnepanelen een jaarlijkse schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe maak je de zonnepanelen nu goed schoon? Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand zijn of haar zonnepanelen verkeerd schoonmaakt. Door het gebruik van verkeerde schoonmaak artikelen kunt u zelfs uw panelen beschadigen. Iedereen begint ongeveer in april met het schoonmaken van hun panelen omdat er een aantal zonnige maanden staan te wachten. Deze maanden zijn gunstig omdat er veel geprofiteerd kan worden van de zon en dus kunnen schone panelen meer opbrengen in deze maanden. Deze 6 maanden zorgen voor ongeveer 75 procent van het rendement / opbrengst per jaar. 

vuil zonnepaneel

Er wordt aangegeven door de vele leveranciers dat de zonnepanelen door een regenbui uw zonnepanelen al reinigt. Zonnepanelen zijn volgens veel leveranciers ‘zelf reinigend’. Niet iedereen vind het schoonmaken in Nederland even belangrijk want het regent zoals u weet in Nederland vaak.

Als u kijkt naar uw auto maakt u deze ook regelmatig schoon ook al staat deze voor de deur. Hetzelfde geld eigenlijk voor uw zonnepanelen. Er zijn al eerder onderzoeken gedaan dat het door het schoonmaken van uw panelen al snel voor meer rendement zorgen van ongeveer 3% per jaar.

In dit artikel beschrijven we een aantal tips die u kunnen helpen om uw zonnepanelen schoon te houden op een veilige en correcte manier.

8 Tips voor uw zonnepanelen te reinigen:

 1. Indien u geen klodders ziet en is het beklimmen van uw dak gevaarlijk, gebruik in dat geval een tuin- slang om uw panelen schoon te maken en schoon te spuiten. Helaas is dit niet de snelste en ook niet aller beste manier om zonnepanelen te reinigen. Wel kan dit er voor zorgen dat het (belangrijkste) vuil verwijderd kan worden. Hierdoor komt het meeste stof wel los en kan verwijderd worden. U kunt bekijken of er uit uw kraan (extreem) hard komt? Als er hard water uit de kraan komt reinig deze dan met bijvoorbeeld regenwater. In dit geval kunt u bijvoorbeeld een plantenspuit met een hardere straal gebruiken. Deze plantenspuiten worden vaak gebruikt voor pesticiden.
  .
 2. Drie keer per jaar moet u de zonnepanelen inspecteren. Kijk dan vooral naar vogelpoep. Een dikke grote klodder op één van uw zonnepanelen kan al voor een verlies zorgen van 2 tot 5%.
  .
 3. Maak uw zonnepanelen schoon als de zonnestraling nog minimaal is. Dit kan bijvoorbeeld s’avonds of juist s’morgens. Dan droogt het water niet te snel op en blijven daardoor minder resten blijft hangen.
  .
 4. U kunt ervoor kiezen om uw zonnepanelen te reinigen als de zonnestraling op de dag minimaal is. Zonnepanelen schijnen over het algemeen het minste in de avond of in de ochtend. Hierdoor kan het water niet te snel opdrogen en hierdoor blijven er minder resten achter.
  .
 5. Heeft u een plat dak, en is daardoor uw dak beter / makkelijk bereikbaar? U kunt dan het beste warm water met reinigingsmiddel en een zachte spons gebruik. Gebruik geen groene zeep of allesreiniger. Sommige zonnepanelen kunnen dit namelijk niet goed aan en tast het het de laag die zelfreinigend is aan. Gebruik bijvoorbeeld het middel van “bioFair” waarbij suikers worden gebruik die op plantaardige basis zijn gemaakt. Gebruik geen aardoliën. Ook zonder reinigingsmiddelen kunt u veel schoonmaak resultaat bereiken. Spoel deze af met koud of lauw water. En maak ze daarna schoon en droog.
  .
 6. Het beste is om geen gebruik te maken van metale schuurmiddelen (Brillo). Die kunnen namelijk het glas aantasten. Gebruik bij voorbaat geen schuur- middel zoals een schuursponsje of cif. Hierdoor kun je namelijk krasjes achterlaten. Uiteraard als er krasjes komen heeft dit kan namelijk een slechtere invloed hebben op prestaties van uw zonnepanelen. Gebruik absoluut géén hogedruk reiniger. Dit kan namelijk voor lekkage zorgen en daardoor is er een kans dat er een hoeveelheid water tussen de cellen van het glas komt  en kunnen dus de zonnepanelen kapot maken.
  .
 7. Indien uw dak lastiger bereikbaar is en u vuilresten waarneemt, neem dan geen risico met het betreden van uw dak. Gebruik in zo’n geval een uitschuifbare wisser (telescoop) en probeer de zonnepanelen af te doen met een tuinslang. Deze telescoop wissers zijn op de markt waar u uw tuinslang op kunt aansluiten.
  .
 8. Is  uw dak lastig bereikbaar en ziet u vuilresten? dan geld de volgende vuistregel:  neem nooit risico’s met het betreden van het dak. Bij voorkeur: gebruik altijd een uitschuifbare wisser oftewel een telescoop en probeer de zonnepanelen af te spoelen met de tuinslang. Er zijn telescoop wissers op de markt waar u de tuinslang op kan aansluiten.
  .
 9. Het is verstandig om uw schuine dak te beklimmen met valbeveiliging. Ook in verband met de verzekering is dit belangrijk. Uiteraard ook voor uw veiligheid.
zonnepanelen schoonmaken spullen

Zo kunt u uw rendement verhogen

U kunt profiteren van een lagere energierekening als u al zonnepanelen heeft aangeschaft. Bijvoorbeeld door BTW terug te vragen. Bent u benieuwd naar de prestaties van uw zonnepaneel?  Dan kunt u altijd een prestatiecheck uitvoeren. Indien u het rendement van uw panelen optimaal wilt houden, is het onderhouden en schoonmaken van uw zonnepanelen van essentieel belang.

Heeft u nog geen zonnepanelen?

U kunt op onze website makkelijk berekenen hoeveel u kunt besparen op uw energierekening. Met zonnepanelen kiest u namelijk altijd voor een duurzame oplossing maar ook kunt u besparen op uw totale energiekosten. Wat deze bedragen zijn, is per situatie verschillend. Bijvoorbeeld wordt er gekeken naar

 • > Plat dak
 • > Schuin dak
 • > aantal Zonnepanelen.

Schuin dak

Stof en ander soort vuil dat op de zonnepanelen naar de onderste kant van de zonnepanelen lopen. Er bestaat een kans dat er een ophoping komt te ontstaat van vel en alg naar de onderste rand van het zonnepaneel. Het probleem hiervan is dat de vuil zich ophoopt in de eerste rij zonnepaneel cellen. Zonnepanelen die verticaal zijn geplaatst hebben vaak meer last van vuil dan horizontaal geplaatste  zonnepanelen.

verlies zonnepanelen vuil

Plat dak  

Voor horizontaal geplaatste panelen gaat er een deel van deze panelen voor minder opbrengst leveren. Dit heeft alleen geen grote invloed op de totale prestaties van het zonnepaneel. Hoe komt dit? Namelijk doordat (zonne) cellen van een zonnepaneel in ‘strings’ zijn opgedeeld. De onderste string gaat daardoor slechter presteren, maar daarentegen blijven de bovenste strings gewoon hun opbrengst leveren.

Heeft u nog geen zonnepanelen en bent u van plan om ook zonnepanelen te kopen? Kijk dan op de pagina: zonnepanelen kopen

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.9/5 - (11 stemmen)

Gratis 6 Offertes vergelijken In uw Regio

Bespaar tot 40% in slechts 2 minuten