De zonnepanelen koning!

','

'); } ?>

Jellema Friese — Zonnepanelen Koning.

Laatste tijd is Jellema Friese veel in het nieuws. Met name over het onderwerp; duurzaam ondernemen. Vanuit een kantoor in Dokkum is Symen Jellema bezig om “zonnepanelen koning” van Nederland worden. Jelle is bezig om zonneparken op te richten in de binnenstad van Amsterdam. Niet geheel onsuccesvol; zijn omzet is geschat op zo’n 25 miljoen.

Een aantal jaar geleden was Jellema nog een ‘kleine projectontwikkelaar’ Hij zegt zelf: “Niets bijzonders hoor, een bedrijfsgebouw hier en een woonwijk daar”

De verwachting is dat over een aantal jaren er zo’n 10 vierkante kilometer wordt volgebouwd met zonnepanelen. Jellema Friese wil voornamelijk in het noorden de zonnepanelen installeren. In het noorden van het land zijn er nog zo’n tientallen parken van tien tot wel honderden hectares groot. Een aantal maanden geleden werd er nog aangekondigd dat er een fabriek voor zonnepanelen zal komen. Maar de corebusiness is toch: “het opbouwen zonneparken”

Hoe is het gekomen?

Het begon allemaal in 2008 na de bekende crisis. Voor bijna elke vooral kleine projectontwikkelaars ging het belabberd. Toch vindt de ondernemer iets op Aruba. Een project voor zo’n tweehonderd huisjes. Deze huisjes moeten zelfvoorzienend worden. Al gauw kom je tot de conclusie dat er zonnepanelen moet worden geïnstalleerd.

Toen ging Jelle Friese opzoek naar zonnepanelen. En toen pas kom je erachter hoe zo’n markt in zijn werk gaat. De ondernemer werd al snel belaagd door Chinese leveranciers;

“Veel Chinese leveranciers wilde dat ik via hun de zonnepanelen in ging kopen en bleven de prijzen maar dalen.”

Later werd er het energieakkoord gesloten en in dat akkoord werden forse subsidies beloofd voor duurzame energie. “Met de zon valt veel te verdienen”

Het zonnepanelenpark?

Tegenwoordig is het park Powerfield afhankelijk van vooral groothandel in zonnepanelen maar ook van installatiewerk op daken van kantoren maar ook woningen. De enige belemmering is dat er maar enkele medewerkers aan mee werken. Helaas is deze ruimte hier niet groot genoeg voor. Maar daar werken maar enkele van de 27 werknemers aan, en de loods achter het pretentieloze kantoor in Dokkum is voor dat doel te groot.

Zonnepanelen_offerte_vergelijken

Waarom een zonnepanelen- park?

We zijn benieuwd waar het echt om draait bij Powerfield. Als antwoord kregen we terug: “Op honderden hectares land, voor honderden miljoenen euro’s en duizenden megawatts stroom voorzien”

Vorige jaar is er zo’n 2.5 miljoen euro omzet gemaakt. En dit jaar wil Jellema zo’n 25 miljoen euro omzet genereren en daarna wil Jellema zo’n 250 miljoen omzet draaien.

Belangrijk voor Jellema is dat hij subsidie krijgt van diverse partijen. Hij vertelt in een interview dat er binnen 3 jaar zo’n 2500 Megawatt aan stroom te kunnen aanleveren. Als dat lukt, draait het bedrijf een omzet van ongeveer € 230 Miljoen euro.

Op de website staan momenteel 11 projecten in Nederland. In juli wordt het eerste daarvan gerealiseerd, een park van 16 hectare in de plaats Veendam. Zo’n 54 duizend zonnepanelen zullen daar geïnstalleerd worden. Daarna zal er 30 jaar niets meer aan het park moeten worden gebeuren.

Na dit project zullen er snel meerdere projecten volgen al moeten we de berichten geloven. Een paar mensen zullen in Nederland op zoek gaan naar een geschikte locatie. Bijvoorbeeld op de grond tussen twee wegen in. Er zal dan wel moeten worden gekeken of deze grond niet geschikt of bestemd is voor andere toepassingen.


Dit zijn enorme grote bedragen. Zelfs Jellema wordt er verlegen van. “Ja het loopt een beetje uit klauwen. Het is inderdaad een erg grote verandering vergeleken met een aantal jaren terug. Toen had ik nog een klein bedrijf” Vergeleken met de moeilijkheidsgraad is dit makkelijker, dit is een makkelijkere business. De business / bedrijfsmodel bestaat voornamelijk uit het interesse wekken bij de gemeente. Het contacteren van grondbezitters en het aanvragen van subsidies. Daarnaast moeten we ook investeerders hierbij betrekken.

Is er veel concurrentie met andere park ontwikkelaars?

Volgens Jellesma is “Er nauwelijks concurrentie in deze markt” Toch is er subsidie zat. Volgens Jellema komt toch de meeste parken in het noorden. Waarom? Daar is meer ruimte en is de grond ook goedkoper. Bijvoorbeeld een akkergebied is vaak meer dan 400 vierkante meter. Dat is net zo groot als de binnenstad van Den Bosch bijvoorbeeld. Als zo’n ruimte wordt beplant met ongeveer 320.000 zonnepanelen is dat een investering van € 80.000.000. Zonder investering gaat dat simpelweg niet.

Zonnepanelen Trends (google)

Ook als kijken in Google Trends zien we dat het voornamelijk in het Noorden het meest populair is om zonnepanelen te installeren. Maar ook in Zeeland. Als een bewonersgroep ageert tegen de komst van het zonnepanelenpark kun je wel is worden tegengewerkt bij de rechtbank. En soms kun je fluiten naar een bouwvergunning door zogenaamde vormfouten.

Rate this post