Nieuwbouwwoning bouwen? Geen verplichte gasaansluiting meer!

Het is nog niet officieel veranderd in de wetten, maar het voorstel voor de wetswijzing ligt er. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft deze wetswijziging vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De wetswijziging moet ervoor zorgen dat de uitstoot van CO2 wordt teruggedrongen. Een voorwaarde van deze maatregel is wel dat er een alternatief systeem moet komen om de woning te verwarmen. Denk hierbij aan zonneboilers, zonnepanelen, etc.

Waarom is dit voorstel goed nieuws?

Uit een recent onderzoek van Natuur & Milieu bleek dat bijna twee derde van de nieuwbouw nog wordt gebouwd met een gas aansluiting, wat vaak indirect betekend dat deze woningen door het gasnet worden verwarmd. Een ongewenste ontwikkeling, stelt de milieuorganisatie, omdat Nederland juist afscheid moet nemen van fossiele brandstoffen. Andere cijfers die bleken uit dit rapport waren dat bijna een kwart van de woningen een aansluiting krijgt op een lokaal warmtenet en dat zeker 12 procent van de nieuwe woningen op een duurzame manier wordt verwarmd. Dit aantal gaat de komende paar jaren zeker stijgen, dus waarom is het nog steeds verplicht om een gasaansluiting te installeren in nieuwbouwhuizen?

Een verplichte gasaansluiting

Volgens Economische Zaken krijgen jaarlijks zo’n 40.000 nieuwbouwhuizen een nieuwe gasaansluiting. Voor 25.000 daarvan wordt zelfs een gasnet uitgebreid of nieuw aangelegd.

De Tweede Kamer riep Kamp afgelopen najaar op de verplichting te schrappen. Het voorstel ligt er dus nu, maar het is nog niet bekend wanneer deze wordt doorgevoerd.

Alternatieven: Geen verplichte gasaansluiting, maar wat dan wel?

Op dit moment zijn dus bijna alle Nederlandse huizen aangesloten op aardgas, dat afkomstig is uit Slochteren. Maar er zijn al voldoende alternatieven. Zo is het mogelijk om elektrisch te koken en gebruik te maken van collectieve warmte, zoals stadsverwarming.

Uiteindelijk moeten van de overheid zelfs alle 7 miljoen huizen in Nederland energieneutraal gemaakt zijn in 2050. Dat betekent dat ze niet meer energie verbruiken dan ze zelf opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen. Een enorme opgave, maar juist nieuwbouw is dan relatief eenvoudig om mee te beginnen, zegt Natuur en Milieu.

 

Wat bekent dit voor eigenaren van nieuwbouwwoningen?

Bouwend Nederland zegt geen mening te hebben over wel of geen aardgas in nieuwbouw. Gasleidingen zijn mogelijk in de toekomst ook te gebruiken voor het gebruik van waterstof of biogas. De bouwsector onderschrijft wel dat alle huizen duurzaam moeten worden, maar laat zich niet uit over de techniek die daarvoor gebruikt wordt.

Natuur en Milieu bepleit dat gemeenten van projectontwikkelaars gaan eisen dat ze geen gas meer aansluiten. “Als het op eigen grond van de gemeente is, kun je voorwaarden stellen aan projectontwikkelaars en zeggen dat het gasloos moet. Ook bewoners kun je van tevoren duidelijk maken dat er geen gas in de woning aanwezig is. Bewoners kunnen dan zelf de afweging maken of ze hiervoor willen kiezen of niet.”

Wilt u nu al beginnen met investeren in de toekomst? Plaats dan zonnepanelen en bespaar! U kunt vrijblijvend tot wel zes offertes opvragen.

Zonnepanelen_offerte_vergelijken

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
Rate this post