Zonnepanelen vergelijken

5 tips voor het onderhouden van uw zonnepanelen

Op sommige plekken zult u misschien lezen dat het onderhoud van zonnepanelen niet nodig is omdat de regen het vuil er vanzelf weer afspoelt. Tot op zekere hoogte is dit waar, maar als u het optimale rendement wilt behouden van uw zonnepanelen dan is het zeker aan te raden deze te onderhouden. Ons advies is om het onderhoud over te laten aan een expert, maar als u toch zelf de handen uit de mouwen wilt steken, dan vindt u hieronder een paar handige tips.

Veiligheid voorop

Omdat zonnepanelen in de meeste situaties op het dak zullen liggen is het schoonmaken niet zonder gevaar. Dit geldt in het bijzonder wanneer het een schuin dak betreft en we raden u dan ook aan altijd een valbeveiliging te gebruiken. Op een plat dak zal het een stuk gemakkelijk zijn om de panelen schoon te maken. Ze worden op een plat dak dan ook eerder vuil, dus schoonmaak is hier harder nodig.

zonnepanelen veiligheid

Gebruik de juiste middelen

Vermijd te allen tijde het gebruik van een harde borstel. Het risico van zo’n borstel is dat u de bovenste laag van de panelen bekrast. Het gevolg zal zijn dat het zonlicht niet meer overal optimaal op de zonnecellen schijnt waardoor het rendement zal dalen. Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen die strepen of vlekken achterlaten. Ook deze zullen ervoor zorgen dat het rendement van de panelen daalt. Het gebruik van een hogedrukreiniger is ook af te raden omdat vanwege de hoge druk het risico ontstaat dat het water tussen de cellen en het glas terecht komt.  Kijk voor meer informatie voor het aanschaffen van zonnepanelen ook op zonnepanelen kopen

.

Minimaal eens per jaar

Het is aan te raden om vaker dan eens per jaar de panelen schoon te maken, maar eens per jaar is het absolute minimum. De beste periode hiervoor is aan de start van het voorjaar, immers hebben de maanden erna de meeste zonuren van het jaar.

Maak het gehele paneel schoon

Wat we hiermee bedoelen is dat het belangrijk is dat de panelen ook aan de randen goed schoon zijn. De manier waarop de zonnecellen zijn geschakeld in een paneel zorgt ervoor dat één vuile cel de prestaties van een gehele rij met cellen nadelig zal beïnvloeden. Dit is in het bijzonder van toepassing voor verticaal geplaatste panelen. De rijen in het paneel lopen namelijk verticaal en het vuil verzamelt zich onderaan over de gehele breedte en beïnvloedt zo dus alle rijen.

Vergeet de omvormer niet

De omvormer is een cruciaal onderdeel van de zonnepaneleninstallatie. Het is belangrijk dat deze zijn warmte goed kwijt kan, anders zal hij een tandje terugschakelen waardoor de gehele installatie minder opbrengt. Bovendien kan dit een verkorte levensduur tot gevolg hebben. Controleer dus regelmatig de omvormer op stof en zorg dat hij zijn warmte kwijt kan.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.7/5 - (10 stemmen)