Zonnepanelen

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Als u eindelijk besloten heeft dat u zonnepanelen wilt gaan aanschaffen dan rest de vraag welke panelen dan de beste keuze zijn. Omdat het een markt is die continu in ontwikkeling is en het antwoord op deze vraag voor iedere situatie verschillend is, is een lijst van de beste panelen niet altijd even zinvol. De beste optie is daarom altijd om persoonlijk advies op maat te krijgen. Als u graag wilt weten hoeveel zonnepanelen u zullen kosten en zullen opbrengen, vraag dan geheel vrijblijvend tot 6 offertes aan en verzeker uzelf van de beste deal!

 

 

Belangrijke criteria bij het keuzeproces

In plaats van een lijst van de beste panelen, geven we advies waar u op kunt letten bij de keuze voor een paneel.

Het type paneel

De eerste keuze die u dient te maken is welk type paneel dat u wilt. Er zijn drie soorten:

Deze hebben ieder verschillende prestaties en bijbehorende prijzen. Maar het de ene is niet noodzakelijk beter dan de andere al heeft het monokristallijn paneel doorgaans de beste prestaties. Als u hier meer over wilt lezen, neem dan een kijkje bij verschillende soorten zonnepanelen.

Prestatiecijfers

De belangrijkste cijfers van een zonnepaneel zijn het vermogen en het rendement. Het vermogen geeft aan wat een paneel theoretisch maximaal kan opwekken. Het rendement geeft aan hoe goed het paneel de zonne-energie om kan zetten in bruikbare stroom. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De prijs van een zonnepaneel kan daarom het best bekeken worden per Wattpiek. Stel bijvoorbeeld dat een paneel een vermogen heeft van 260 Wp en een prijs heeft van € 220,-. De prijs per Wattpiek bedraagt dan 220 / 260 = € 0,85. Op deze manier kunt u een eerlijke vergelijking maken tussen panelen met een verschillend vermogen en prijs.

Beste zonnepanelen

Keurmerken

Er is een breed scala aan keurmerken en certificaten voor zonnepanelen waarvan sommige verplicht en andere niet. Vooral de keurmerken die niet verplicht zijn, kunnen een extra stukje veiligheid en kwaliteit aangeven.

Garanties

Helaas gaan zonnepanelen niet eeuwig mee; het rendement van de panelen neemt over tijd af (zie ook de database van PV Logging). Gelukkig hebben we het dan over een periode van enkele decennia en tegen die tijd heeft u al vele euro’s verdiend aan de zonnepanelen en bovendien uw steentje bijgedragen aan een beter milieu. Fabrikanten geven bepaalde vermogensgaranties wat concreet inhoudt dat uw paneel bijvoorbeeld na 25 jaar nog minimaal 85% van het originele rendement moet leveren. Dit soort garanties zeggen u wat over de kwaliteit van het paneel. Een belangrijk advies hierbij is om niet van onbekende Chinese merken te kopen. Er bestaat namelijk een kans dat die over 10 of 20 jaar niet meer bestaan waardoor de garantie niets meer waard is. Om zeker te zijn dat u de juiste panelen aanschaft, kunt u het advies van een expert inschakelen. Klik daarvoor op de afbeelding hieronder.

Liever eerst verder kijken?

Er zijn verschillende organisaties zoals Photon, TÜV en ÖKO-TEST die zonnepanelen uitvoerig testen. Op basis van deze resultaten zijn er bepaalde merken die goed uit de bus komen en dit is een goed startpunt.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.5/5 - (8 stemmen)