Y stekker zonnepanelen & y connector zonnepanelen

U wilt zelf uw zonnepanelen installeren of u wilt meer weten van de installatie van zonnepanelen? Dan beginnen we bij de eerste stap. Het aanschaffen en begrijpen van de materialen.

Bij het installeren van zonnepanelen komt meer kijken dan mensen meestal denkt. Denkt u maar eens aan een Y connector set? Zegt het u wat? Bij de meeste mensen zal dit woord geen enkele gedachte naar boven brengen.

Wat is een Y stekker en waarvoor kan ik het gebruiken?

Een Y stekker, ofwel een Y connector, is een aansluiting tussen de elektriciteitsnet en je zonnepanelen. Het is dus essentieel dat u over een goede Y stekker bezit wanneer u zonnepanelen wilt aanschaffen of al heeft, vaak moet u zelfs over meerdere y stekkers bezitten voor een goed resultaat. Een y stekker is bijzonder vergeleken met de normale stekkers voor zonnepanelen. Deze connector bevat namelijk meerdere ingangen, waardoor meerdere zonnepanelen op een stekker aangesloten kunnen worden.

Een wat ingewikkeldere uitleg: Een Y-connector wordt gebruikt wanneer u bijvoorbeeld twee zonnepanelen parallel wilt schakelen en met 1 kabel naar de omvormer wilt gaan.

Met deze stekker kunt u de 12 of 24 Volt behouden!

Soorten Y stekkers

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten Y stekkers, ofwel splitter op de markt. De meest bekende is de MC4 Y-splitter. Ook bij professionals is dit een van de meest gebruikte stekkers. Hij staat gekenmerkt om zijn kwaliteiten.

  • geschikt voor 4 en 6 mm² kabels.
  • geschikt voor kabelrupsen
  • Toepasbaar op de standaard MC4-stekkers
  • Weers- & UV-bestendig (IP67)
  • TÜV-certificaat

De prijzen zijn gevarieerd, maar liggen gemiddeld (per set van 2) rond de 12 euro.

Note: De sets bestaan vaak uit een plus stekker en een min stekker, ookwel male en female kant genoemd..

 

Meer zonnepanelen parallel met elkaar schakelen?

Hier een geheugensteuntje!

2 zonnepanelen 1 set van 2 stekkers
3 zonnepanelen 2 sets van 2 stekkers
4 zonnepanelen 3 sets van 2 stekkers

 

Zelf y stekker kopen?

Wij raden het aan om voor het plaatsen en aanschaffen van zonnepanelen een expert in te schakelen. De reden hiervoor is dat het installeren vaak wat meer technische kennis vereist, dan u van te voren vaak heeft bedacht. Weet u bijvoorbeeld het verschil tussen min en plus in-en uitgangen?

Vraag vrijblijvend tot wel zes offertes aan en laat een expert bij u de zonnepanelen installeren. Scheelt u een hoop werk en u wordt ook nog eens verzekerd van kwaliteit!

 

Zonnepanelen_offerte_vergelijken

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
Rate this post