Zonnepanelen i.p.v. dakpannen

Tegenwoordig zie je het steeds meer, geen dakpannen meer op uw dak, maar innovatieve middelen, zoals zonnepanelen als dakpan, ofwel zonnepanelen als dakbedekking!

Deze techniek is nog enorm in ontwikkeling en onderzoeken lopen nog volop, maar hoe mooi en energiebesparend zou het zijn als heel uw dak uit zonnepanelen zou bestaan?

Wat zijn zonnedakpannen?

Zonnedakpannen zijn zonnepanelen als dakpan. Een dakpan zonnepaneel heeft naast zijn mooie uitstraling ook nog eens het voordeel dat het gratis stroom levert. Ook zie je bijna niets van de zonnecollectoren die verwerkt zijn in de panelen. In de panelen zitten deze namelijk op een bijna onzichtbare manier verwerkt.

De zonnepaneeldakpannen die we hier momenteel in Nederland hebben zijn natuurlijk niet de nieuwste van de nieuwste. In Azië en Amerika zijn bedrijven namelijk dag in dag uit bezig met het optimaliseren en ontwikkelen van NOG betere panelen! Een van de laatste ontwikkelingen is dat de panelen niet meer uit silicium bestaan maar uit nanotubes en andere materialen!

Voordelen zonnedakpannen

Het nadeel bij normale zonnepanelen is dat ze enorm goed zichtbaar zijn op daken. U kunt er niet op heen. Dit is bij zonnedakpannen niet het geval. Door de geïntegreerde techniek is het amper zichtbaar en lijken de panelen op normale zwarte dakpannen. Zonnedakpannen hebben naast hun prijskaartje, natuurlijk vele voordelen waardoor u kunt nadenken over het plaatsen van deze dakpannen.

  • Waterdicht dak
  • Moderne, strakke uitstraling
  • De waarde van je huis gaat omhoog

 

Verschillende types

Er zijn verschillende types zonnedakpannen

Type 1: Per pan

Dit type dakpan valt het minste op en heeft dus de meeste overeenkomsten met de normale dakpannen. De normale dakpannen worden bij de vervanging enkel vervangen door deze panelen. Dit is dus de meest onzichtbare manier voor het plaatsen van zonnedakpannen. De textuur van je dak blijft gewoon gelijk.

Type 2: Per 4 pannen

Een wat groter paneel is type 2. Bij dit type heb je elementen van vier (of meer) pannen. Dit zijn dus vier dakpannen die aan elkaar zitten met een groter zonnepaneel erop. Dit type is alleen wat beter zichtbaar dan de andere types.

Type 3: Geïntegreerd in dak

Het laatste type is eigenlijk niets meer dan een normaal zonnepaneel die tussen de dakpannen ligt. Doordat je de zonnepanelen niet op een aluminium frame op een dak legt maar tussen de dakpannen is vallen ze ook al iets minder op. Ze liggen dus niet “op” de dakpannen, maar zijn bevestigd tussen de dakpannen.

Een van de betere voordelen

Waar het op neer komt is dat je geen 2 lagen op elkaar hebt maar dus een paneel op gelijk niveau met de pannen.

Het voordeel is dat hiervoor standaard goedkope zonnepanelen genomen kunnen worden (met een speciaal systeem eronder). Het nadeel is dat de waterdichtheid van het dak lastiger te garanderen is. Onder de platte panelen die recht tegen elkaar liggen moeten namelijk wel goede watergootjes, rubberprofielen en kitwerk gemaakt worden om ook een stortbui buiten te houden.

Wat kosten zonnepanelen als dakbedekking?

Wat zijn de prijzen voor zonnepanelen als dakbedekking? Zoals u waarschijnlijk al had verwacht is deze investering niet heel goedkoop. Er hangt een flink prijskaartje aan.

Type zonnepanelen: Normaal In-dak Dakpan model
Prijsindicatie voor 10 m² € 4.000 € 5.500 € 7.500

 

Heeft u interesse in het plaatsen van zonnepanelen? Laat uw gegevens achter en ontvang tot wel zes offertes!

Zonnepanelen_offerte_vergelijken

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com