Zonnepanelen diefstal tegen gaan

','

'); } ?>

Diefstalpreventie van zonnepanelen

Helaas is met de toename van de populariteit van zonnepanelen ook de diefstal ervan toegenomen. Voorbeelden hiervan zien we bijvoorbeeld hier en hier. Het laatste dat u wilt, is dat een vreemdeling er met uw kostbare investering vandoor gaat. De panelen bevinden zich immers te allen tijde buiten en tenzij er maatregelen zijn getroffen, zijn ze vrij gemakkelijk te demonteren. De dieven gaan er daardoor, vrij letterlijk, in een handomdraai met de panelen vandoor. Hieronder vindt u daarom wat adviezen die eenvoudig op te volgen zijn en het risico op diefstal aanzienlijk verkleinen.

Vermoeilijk het demonteren

Het demonteren is zo eenvoudig omdat er doorgaans standaard inbusschroeven gebruikt worden die dus gewoon met een inbussleutel los zijn te draaien. Er zijn echter zogenaamde anti-inbraakschroeven, ook wel éénrichtingsschroeven genoemd die dit onmogelijk maken. De enige manier waarop de panelen dan nog losgemaakt kunnen worden, is met grof geweld dat er voor zal zorgen dat de panelen beschadigd raken en dus niet verhandelbaar zijn. Een alternatief voor deze eenrichtingsschroeven is met een hamer kogeltjes te slaan in de inbusschroeven. Hierdoor is het ook niet meer mogelijk om ze zomaar los te draaien.

Verhinder de toegang

U moet hierbij niet denken aan het plaatsen van een hek of prikkeldraad, maar het is wel belangrijk dat u de toegang tot het dak niet hebt vergemakkelijkt. Het komt vaak voor dat er een afvalbak bij de muur staat en het gebeurt ook dat er een ladder in de tuin ligt. Sta dus even stil bij de spullen die u om uw huis heen heeft liggen en bedenk vervolgens hoe u kunt voorkomen dat de toegang tot het dak vergemakkelijkt is.

Verlichting

Iedereen weet dat dieven graag ongezien en dus bij voorkeur in het donker te werk gaan. Omdat het dak zich vaak nog boven de straatverlichting bevindt, kunnen de dieven ongestoord hun gang gaan. Een lamp die op een bewegingssensor werkt en niet te gemakkelijk onklaar te maken is, zorgt ervoor dat het voor de dieven een stuk minder aantrekkelijk wordt om de panelen te stelen.

Installeer een alarm

Er zijn uiteenlopende manieren om de zonnepaneleninstallatie te voorzien van een alarm. Er zijn bijvoorbeeld de bekende bewegingsalarmen, maar er is ook een specifieke methode voor zonnepanelen. Er kan namelijk een kabel door de doorvoergaten van de panelen worden geleid. Zodra deze kabel onderbroken wordt, hetgeen bij diefstal onvermijdelijk gebeurt, wordt het alarm geactiveerd.

Noteer de serienummers

Als je de serienummers van de zonnepanelen hebt genoteerd dan is het gemakkelijker om de panelen terug te vinden, in het geval dat ze toch gestolen worden. Zorg er daarom voor dat je dit doet wanneer ze geïnstalleerd worden. U kunt daarnaast ook nog altijd overwegen om de panelen te verzekeren.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.5/5 - (8 stemmen)