Wattpiek zonnepanelen

Zodra je op zoek gaat naar informatie over zonnepanelen kom je het volgende woord ontzettend vaak tegen: wattpiek. Maar wat betekent Wattpiek nu eigenlijk en wat houdt dit bij zonnepanelen in?

Wat betekent wattpiek?

Wattpiek is een meeteenheid waarmee wordt aangegeven over hoeveel elektrisch vermogen een zonnepaneel beschikt. Wereldwijd worden zonnepanelen onder bepaalde omstandigheden getest op hun elektrisch vermogen om te bepalen over hoeveel wattpiek een zonnepaneel beschikt. Hoe meer wattpiek in een zonnepaneel, hoe sterker het elektrisch vermogen, wat betekent dat het zonnepaneel krachtiger energie opwekt en dus beschikt over een hoger rendement. Meer wattpiek = meer voordelen dus!

Wattpiek bepalen in zonnepanelen

Elk soort zonnepaneel wordt wereldwijd nauwkeurig getest voordat het op de markt komt. Zo wordt er gekeken hoe krachtig de omvormer is, hoe het zonnepaneel opgewekte energie omzet in energie die jij thuis kunt gebruiken en er wordt gekeken naar hoe krachtig een zonnepaneel is; hoeveel wattpiek deze dus heeft. Om dit te bepalen zijn er wereldwijde standaarden bepaald waarbij de zonnepanelen getest worden door middel van het STC (Standard Test Conditions) Om een geschikte en volledige test uit te voeren worden de volgende omstandigheden gecreëerd:

Richting van de zonnestralen: recht bovenop het zonnepaneel;

– Zonnespectrum: 1.5 air mass, wat betekent dat de luchtmassa tijdens deze testen altijd op dezelfde manier gecreëerd wordt. Zo wordt de temperatuur aangepast voor een ideale meting en wordt er rekening gehouden met de luchtvochtigheid zodat de test betrouwbaar uitgevoerd kan worden.

Wat is de prijs per wattpiek bij zonnepanelen?

Een gemiddeld zonnepaneel in Nederland met een vermogen van één wattpiek kan een opbrengst verkrijgen van €0,85 tot 1 kilowattuur elektriciteit per jaar. Wanneer je beschikt over 18 zonnepanelen van ieder 250 wattpiek, betekent dit dat je ongeveer 18x250x0.90(gemiddelde)=4050 kWh elektriciteit per jaar kan opwekken, wat geschikt zou zijn voor een gezin bestaande uit 3 personen.

Om een berekening te maken van de kosten per wattpiek per zonnepaneel zou je de prijs van één zonnepaneel (zonder de omvormer en installatie erbij te rekenen) kunnen delen door het aantal wattpiek waarover het zonnepaneel beschikt. Stel, een zonnepaneel kost 200 euro en beschikt over een vermogen van 250 wattpiek. 200:250= 0,80 eurocent per wattpiek zonder installatiekosten en omvormer erbij gerekend. Wanneer je de totale prijs wilt bereken inclusief omvormer en installatiekosten zul je ongeveer op €2,30 per wattpiek uitkomen per zonnepaneel. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft hoe goedkoper de prijs zal worden, omdat de installatiekosten en omvormer maar een eenmalige aanschaf zijn en dus niet in de prijs van elk zonnepaneel berekend hoeven te worden. 30 zonnepanelen? Dan zal de prijs neerkomen op ongeveer €1,70 per wattpiek inclusief installatiekosten en omvormer.

Maak de juiste keuze in wattpiek bij zonnepanelen

Bij het vinden van een geschikt zonnepaneel voor jouw huishouden bereken je eerst hoeveel energie jouw gezin per jaar gemiddeld verbruikt. Zo kun je handig uitrekenen hoeveel wattpiek jouw zonnepanelen moeten opwekken om jouw huishouden te voorzien van voldoende groene energie. Bekijk het rendement van zonnepanelen met een hoog wattpiek en neem contact op met zonnepaneel aanbieders uit jouw regio voor de nieuwste ontwikkelingen, informatie en kortingen zodat jij een geschikt zonnepaneel vindt voor jouw dak.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
5/5 - (4 stemmen)