Zonnepanelen sneeuw dak

','

'); } ?>

Zonnepanelen en sneeuw

Wat voor invloed heeft sneeuw op zonnepanelen? De sneeuw kwam dit weekend in bepaalde delen van Nederland weer hevig uit de lucht vallen. Deze sneeuw is natuurlijk enorm leuk om in te spelen, maar gaan zonnepanelen kapot door sneeuw? Heeft sneeuw veel invloed op het rendement van je zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken ook in de winter energie op

In de winter leveren zonnepanelen over het algemeen minder rendement op dan in de zomer. Dat is natuurlijk logisch. In de zomermaanden is het aantal zonuren veel hoger. Hierdoor leveren de zonnepanelen minder energie.

Wat veel mensen niet weten is dat ook wanneer de zon niet schijnt zonnepanelen rendement hebben. Zonnepanelen werken op zonlicht, niet op of de zon wel of niet schijnt. Zonlicht is er altijd, dus ook wanneer het regent wekken de zonnepanelen energie op.

Sneeuw op zonnepanelen

Als er sneeuw op uw zonnepanelen ligt wekken ze minder energie op. Om weer meer energie op te wekken kunt u uw panelen sneeuwvrij maken. Doe dit alleen als u gemakkelijk bij u dak kunt. Er kunnen door de gladheid namelijk gevaarlijke situaties ontstaan.

Wanneer uw zonnepanelen geheel met sneeuw zijn bedekt is het verstand om in ieder geval een klein deel sneeuw vrij te maken. De rest zal dan doormiddel van de winterzon en de warmte van de panelen geheel zelf volgen.

Voor de zekerheid kunt u ook altijd uw zonnepanelen verzekeren.

Zonnepanelen wisser sneeuw

Zonnepanelen sneeuwvrij maken

  1. Omdat het erg gevaarlijk is om met de gladheid uw eigen dak op te klimmen kunt u gebruik maken van een (telescopische) wisser. Deze wisser veegt uw dak schoon en zijn te vinden bij de meeste bouwmarkten. Je hoeft enkel even naar buiten te gaan, maar u hoeft hiervoor dus niet uw dak op te gaan.
  2. Er zijn in Nederland ook specialisten die graag langs komen om uw zonnepanelen schoon te maken. Deze oplossing is vooral aan te raden als u het te gevaarlijk vind om het zelf te doen of slecht ter been bent. 

Zonnepanelen sneeuwvrij maken doet u niet zo

Er zijn ook dingen die u absoluut beter niet kunt ondernemen om uw zonnepanelen schoon te maken.

  1. Water en vrieskou is nooit een goede combinatie. Wanneer u met water uw zonnepanelen schoonspuit kan er een laagje ijs ontstaan op de panelen. U kunt dan beter gewoon wachten tot het gaat dooien.
  2. Een van de andere middelen die mensen vaak gebruiken tegen sneeuw zijn (steen)zout en autowas. Het is niet verstandig om dit te gebruiken om uw panelen sneeuwvrij te maken. Zout kan een negatieve invloed hebben op uw dak en autowas kan uw zonnepanelen beschadigen. Autowas kan namelijk de coatinglaag van de zonnepanelen verwijderen.
  3. Een ander slecht idee is om uw panelen sneeuwvrij te maken met een ruitenkrabber. Het gebruik van deze krabber kan ernstige beschadigingen toebrengen aan uw panelen. Door met de krabber over uw zonnepanelen te gaan kunt u krassen maken wat een negatief effect heeft op uw rendement en de opbrengst van de zonnepanelen.

Veel succes met het sneeuwvrij maken van uw zonnepanelen!

Offertes Vergelijken Online Zonnepanelen

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.6/5 - (23 stemmen)