Zonnepanelen Koopgids

','

'); } ?>

Zonnepanelen Koopgids

Er zijn diverse criteria waarmee u rekening dient te houden wanneer u overweegt te investeren in zonnepanelen. Een aantal zaken die u waarschijnlijk meeneemt in uw beslissingsproces zijn bijvoorbeeld het rendement van de zonnepanelen, duurzaamheid en fabrieksgarantie. In dit e-boek worden de factoren beschreven die u in gedachten moet houden wanneer u overweegt zonnepanelen aan te schaffen. Zo weet u zeker dat u niks over het hoofd ziet!

Inhoud

  1. Rendement
  2. Levensduur
  3. kwaliteit
  4. Prestatie
  5. Garantie

1: Rendement

Het rendement van een zonnepaneel vertelt u hoe effectief een zonnepaneel zonnestraling kan omzetten in bruikbare energie. De meest rendabele zonnepanelen die vandaag de dag op de commerciële markt te verkrijgen zijn, hebben een rendement van net boven de 20%.

Hoe hoger het rendement op zonnepanelen is hoe meer kWh bruikbare energie het zonnepaneel produceert. Omdat één zonnepaneel met een hoog rendement meer bruikbare energie kan genereren dan vergelijkbare panelen met een standaard rendement, is het van belang om hier rekening mee te houden. Het rendement van uw zonnepanelen is niet alleen belangrijk wanneer u gelimiteerde ruimte heeft en hoge energie kosten, maar ook wanneer u uw terugverdientijd wilt verkorten. U kunt uw terugverdientijd eenvoudig berekenen met onze handige rekentool op de bereken uw terugverdientijd pagina.

Moet u wachten op zonnepanelen met een hoger rendement?

Regelmatig kondigen fabrikanten van zonnepanelen aan dat ze ’s werelds efficiëntste zonnepaneel hebben gemaakt. Hierdoor vragen veel huiseigenaren zich af of ze niet beter kunnen wachten op zonnepanelen met een hoger rendement. Op zonnepanelengids.com wordt haarfijn uitgelegd waarom het juist nu goed is om te investeren in zonnepanelen.

Zonnepanelen merken

2: Levensduur

De levensduur van een zonnepaneel is afhankelijk van diverse factoren zoals: verschillende testen die zijn uitgevoerd op de zonnepanelen, weersomstandigheden, onderhoud en de manier waarop de panelen zijn geïnstalleerd. In dit hoofdstuk vindt u tips om de levensduur van uw panelen positief te beïnvloeden.

IEC 61215

Het International Electrotechnical Commission 61215 is een betrouwbaarheidsstandaard die berekeningen maakt van zonnepanelen door middel van stresstesten. In de stresstesten worden simulaties gemaakt van tientallen jaren van slijtage die zonnepanelen tegen kunnen komen in een levensduur. Deze tests zijn ontwikkeld om potentiële vroegtijdige uitval van zonnepanelen te signaleren. Zonnepanelen die deze testen doorstaan, hebben vaak in de praktijk een langere levensduur.

Sneeuw en wind

Sneeuw kan een aanzienlijk extra gewicht op de oppervlakte van de zonnepanelen creëren. Wind kan sterkte druk uitoefenen op de oppervlakte van de zonnepanelen. Zonnepanelen worden over het algemeen ook getest op deze omstandigheden. Vooral in Nederland is het van belang dat zonnepanelen tegen een windstoot of sneeuwbui kunnen. Check altijd of de zonnepanelen zijn getest op sneeuw en wind.

Onderhoud

De levensduur van zonnepanelen is ook afhankelijk van onderhoud. Het is van belang dat de zonnepanelen goed onderhouden worden om zowel de levensduur te verlengen als het rendement te optimaliseren. Zonnepanelen liggen over het algemeen schuin op een dak waardoor de regen de zonnepanelen schoonhouden. Regen alleen is echter niet genoeg, voor een optimaal rendement adviseren wij om uw zonnepanelen één keer paar jaar te (laten) reinigen.

Installatie

Zonnepanelen plaatsen is hetgeen waar het meeste fout kan gaan. Daarom is het van belang om de installatie over te laten aan deskundige, gecertificeerde installateurs. De installateur draagt niet alleen bij aan de levensduur van zonnepanelen maar ook aan het rendement van de zonnepanelen. Hier de essentiële voordelen van een installateur:

  • Goede bekabeling en de juiste aansluitingen
  • Geen schaduw
  • Een stevige installatie

Zonnepanelen plaatsen

3: Kwaliteit

De internationale organisatie voor standaardisatie heeft een standaard kwaliteitsgarantie gemaakt voor zonnepanelenfabrikanten beter bekend als ISO 9000-serie. Zonnepanelenfabrikanten kunnen ISO 9000 schikking hebben, wat aangeeft dat ze aan de standaard voldoen. ISO certificering is niet noodzakelijk voor fabrikanten maar geeft wel een indicatie of een product inferieur is of niet. Voor meer informatie over keurmerken en certificaten klik kijken bij de keurmerken en certificaten.

Hieronder een aantal betrouwbare certificaten:

keurmerken

4: Prestatie

U hoeft niet precies te weten hoe zonnepanelen zonlicht omzetten in bruikbare elektriciteit om een keuze te maken uit zonnepanelen. Het is echter wel van belang om te begrijpen hoe zonnepanelen presteren om te bepalen hoeveel het u gaat besparen op uw energie rekening.

Verschillende factoren hebben invloed op hoe effectief een zonnepaneel zonlicht kan omzetten in bruikbare elektriciteit. Hieronder vindt u de vier belangrijkste:

Vermogen

Alle zonnepanelen worden voorzien van een naamplaatje waarop het vermogen staat dat ze opleveren onder standaard industriële testomstandigheden. Het merendeel van de zonnepanelen bereikt een vermogen van 200 tot 350Wp. Hoe hoger het Wp is van het zonnepaneel hoe efficiënter het paneel stroom produceert.

Het vermogen dat wordt aangeven op het zonnepaneel is het vermogen dat het paneel  kan opleveren onder ideale omstandigheden. In de praktijk zijn deze ideale omstandigheden niet altijd van kracht. Het vermogen dat een zonnepaneel kan opleveren is wel een goed middel om de verschillende zonnepanelen te vergelijken met elkaar.

Inzicht in het vermogen van een zonnepaneel

Het vermogen dat aangegeven wordt op de zonnepanelen is een indicatie die aangeeft hoeveel uw zonnepanelen kunnen opleveren. Hoeveel bruikbare stroom ze uiteindelijk produceren is van meerdere factoren afhankelijk.

Fotovoltaïsche cellen worden na productie getest en uitgeselecteerd om in een zonnepaneel te plaatsen. Deze cellen kunnen zowel een negatieve als positieve afwijking hebben. De beste leveranciers kiezen voor de positief afwijkende cellen. Een negatieve tolerantie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dan een paneel met een vermogen van 200Wp daadwerkelijk 196Wp levert. Een paneel met een negatieve afwijking kan er voor zorgen dat de gehele opbrengst daalt. Iedereen wil het maximale uit zonnepanelen halen, daarom is het van belang om een zonnepaneel te kiezen met een positieve vermogenstolerantie. 

Temperatuur coëfficiënt

Zonnepanelen zijn gemaakt om van de zon te houden, toch kunnen hoge temperaturen de opbrengt van zonnepanelen reduceren. De temperatuur coëfficiënt kwalificeert hoe stroomcapaciteit afneemt bij een temperaturen hoger dan 25°C. De standaard temperatuur waarbij getest wordt is 25°C. Gelukkig hoeven Nederlanders hier nauwelijks rekening mee te houden omdat het vermogen pas met 1% af neemt boven de 40°C.

Zonnepanelen

5: Garantie

Fabrieksgarantie is een belangrijk element voor rendement, kwaliteit en levensduur. In het onwaarschijnlijke geval dat er iets gebeurd na de installatie van uw zonnepanelen, bent u verzekerd voor de eventuele onkosten die gemaakt worden.

Vermogensgarantie

Op ieder zonnepaneel zit vermogensgarantie. De garantie is van toepassing op geleidelijke achteruitgang van de productie van werkende zonnepanelen. Gangbaar is een garantie op 80% van het vermogen na 25 jaar. Hogere percentages of een langere termijn komen ook voor. Het is belangrijk om te vragen of de vermogensgarantie ‘lineair’ is. Dat wil zeggen: als u zonnepanelen al na 12 jaar meer dan 0,8% per jaar achteruit gaat, je niet tot 25 jaar hoeft te wachten om op deze garantie afspraak te doen. Gelukkig wijst de praktijk uit dat zonnepanelen over het algemeen veel langer mee gaan dan 25 jaar.

Garantie op installatie

De garantie op installatie waarborgt u tegen storingen als gevolg van fabricagefouten, levensduur en milieuschade. Deze garantie is van toepassing als bijvoorbeeld een kabelaansluiting niet goed is en problemen gaat veroorzaken, of de bevestigingsmaterialen loskomen bij een ‘normale’ storm. In de meeste gevallen is de garantie tussen de 10 en 12 jaar. Zorg u aandacht besteed aan de garantie op installatie!

Systeemgarantie

In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen met de systeemgarantie. De leverancier zegt hier in principe het volgende mee: Ik heb vertrouwen in zowel het installatiewerk als de zorgvuldige op elkaar afgestemde combinatie van montageonderdelen, omvormer en panelen. Wanneer er binnen het systeemgarantie termijn iets mis is, hoeven de klanten niet uit te zoeken/aan te tonen waar het probleem zit. Het probleem wordt hoe dan ook opgelost. Er hoeft in dit geval geen inspectie- of transportkosten betaald te worden. Tenzij, het probleem veroorzaakt is door een verwijtbare fout van de consument. Garantie op installatie en montagematerialen zijn inbegrepen bij systeemgarantie. Let dus goed op wat voor garantie u krijgt wanneer u zonnepanelen aanschaft.

zonnepanelen offerte vergelijken

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com