Vrijblijvend & Gratis
Bespaar tot 40%
Échte specialisten

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen kunnen op verschillende plaatsen gemonteerd worden. We onderscheiden drie verschillende plaatsen: installatie op een schuin dak, installatie op een plat dak en installatie in de tuin. Afhankelijk van waar u uw zonnepanelen gaat plaatsen kunt u de hoeveelheid zonnepanelen berekenen.

In dit artikel vindt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden rondom het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen op een schuin dak

In de meeste gevallen liggen zonnepanelen op een schuin dak. Afhankelijk van de hellingshoek van het dak moeten de zonnepanelen nog verder moet worden bijgesteld om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Bij de plaatsing van zonnepanelen op een schuin dak zijn de volgende opties mogelijk:

  • Panelen op het dak monteren
  • Panelen in het dak monteren

De meest rendabele optie van de twee is om zonnepanelen op het dak te monteren. Op die manier zijn zonnepanelen beter in staat te koelen met behulp van de wind, waardoor de zonnepanelen beter kunnen presteren.

Soms worden zonnepanelen in het dak gemonteerd. Dit wordt gebruikelijk gedaan om het stijlvoller te maken. De montagekosten van zonnepanelen in een schuin dak zijn over het algemeen hoger dan de montagekosten van zonnepanelen op een schuin dak. Daarnaast is de terugverdientijd van zonnepanelen in een schuin dak aanzienlijk langer dan de zonnepanelen op een dak. U kunt ook gemakkelijk hier uw terugverdientijd berekenen.

Zelf zonnepanelen plaatsen op een schuin dak

Het werken op een schuin dak brengt veel risico’s met zich mee. Daarom raden we af om zonnepanelen zelf te plaatsen. Het is namelijk erg lastig om een zonnepaneel van 25 kilo te plaatsen terwijl u ondertussen ook uw evenwicht moet houden.

Verder dient u rekening te houden met eventuele spanning die op de zonnepanelen komt te staan wanneer u in de zon werkt. Zonder dat de zonnepanelen aangesloten zijn, kunt u namelijk een schok krijgen van het paneel.

Mocht u toch graag zelf de zonnepanelen willen plaatsen, dan is het aan te raden om ten allen tijde valbeveiliging te dragen.

Bekijk hier meer over zonnepanelen op een plat dak.

zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen op een plat dak

Platte daken zijn enorm geschikt om zonnepanelen op de plaatsen. Het brengt bijvoorbeeld minder risico met zich mee, dan wanneer u zonnepanelen wilt monteren op een schuin dak.

Wanneer u een professional inschakelt, wordt eerst bepaald of uw dak sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen plus het metalen frame te kunnen ondersteunen. Het metalen frame moet namelijk ook nog worden voorzien van ballast om de meest extreme weersomstandigheden te kunnen doorstaan.

Vervolgens wordt er gekeken naar de manier waarop de zonnepanelen geplaatst moeten worden. Naast de standaard rijen is het ook mogelijk om de zonnepanelen op de Oost-West manier te plaatsen. Deze methode wordt steeds aantrekkelijker doordat zonnepanelen steeds goedkoper worden en u op deze manier meer rendement per vierkante meter behaald.

Zonnepanelen zelf installeren op plat dak

Het is makkelijker om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen, dan op een schuin dak. Wanneer u dit zelf wilt doen, is dit echter niet zonder risico’s. U kunt bijvoorbeeld uw dak beschadigen of er zelf doorheen zakken. Verder moet u ook rekening houden met gladheid en de eventuele schokken die u kunt krijgen van de geladen zonnepanelen.

De voorbereiding is het belangrijkste wanneer u zelf uw zonnepanelen wilt plaatsen. Maak een leg plan waarbij u rekening houdt met:

  • De hellingshoek van de zonnepanelen;
  • de richting van de zonnepanelen;
  • de hoeveelheid zonnepanelen;
  • de plaatsing van de zonnepanelen.

Bekijk hier meer over zonnepanelen op een plat dak.

Zonnepanelen in de tuin

Het plaatsen van zonnepanelen in uw tuin is een goede optie wanneer het plaatsen van zonnepanelen op uw dak niet mogelijk is. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat uw dak naar het noorden gericht is, of er valt gedurende de dag veel schaduw op uw dak. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u in een monumentale woning woont en geen toestemming krijgt om zonnepanelen te plaatsen op uw dak.

Als u er voor kiest om zonnepanelen in uw tuin te plaatsen, dan is het belangrijk om eerst te overleggen met de Bouw- en Woningtoezicht (BWT) van uw gemeente. Er zijn namelijk heel wat regels aan verbonden.

zonnepanelen-in-tuin

Het plaatsen van zonnepanelen in de tuin is over het algemeen wat duurder en gecompliceerder. Eerst zal er een goede fundering gemaakt moeten worden, die stevig genoeg is om extreme weersomstandigheden te doorstaan. Daarnaast moet de tuin goed onderhouden worden, zodat planten of bomen de zonnepanelen niet kunnen belemmeren.

Nog een belangrijk punt waar helaas rekening mee gehouden moet worden, is dat u voorzorgsmaatregelen moet treffen om diefstal te voorkomen. Zonnepanelen zijn namelijk populair in het criminele circuit en gevoelig voor diefstal. U kunt er daarom voor kiezen om uw installatie te beveiligen met camera’s of een hekwerk.

Houd er ten slotte rekening mee dat u de opgewekte stroom ook nog in huis moet krijgen. Dit kan door stroomleidingen aan te leggen naar uw huis. Hierbij geldt: hoe langer de stroomleiding is, des te meer stroom verloren gaat.

Bekijk hier meer over zonnepanelen in de tuin.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com

Gratis 6 Offertes vergelijken In uw Regio

Bespaar tot 40% in slechts 2 minuten