Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Vrijblijvend & Gratis
Bespaar tot 40%
Échte specialisten

Hoeveel zonnepanelen?

Wanneer u weet dat u zonnepanelen gaat aanschaffen, wilt u waarschijnlijk weten hoeveel dit gaat kosten en hoeveel energie u kunt opwekken. Om deze vragen te beantwoorden is het van belang om te weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Zo kunt u een inschatting maken van de hoeveelheid energie die u kunt opwekken en hoeveel de installatie gaat kosten. De Hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft, kunt u op twee manieren berekenen:

  • Op basis van de hoeveelheid kWh die u wilt opwekken
  • Op basis van de grootte van uw dak

Hoeveelheid zonnepanelen op basis van kWh. Hoeveel zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u energie op, waardoor u bespaart op uw energiekosten. Wanneer u genoeg ruimte heeft voor zonnepanelen, moet u zich eerst afvragen hoeveel energie u wilt besparen. Hieronder worden een aantal scenario’s omschreven met verschillende dekking percentages.

Voorbeeld 1: Stel, u bent samenwonend en u verbruikt 2.500 kWh per jaar. U wilt 70% van uw energieverbruik dekken, dit is 1.750 kWh. Een gemiddeld paneel kan maximaal 250 kWh opwekken per jaar. Over een jaar verdeeld levert een zonnepaneel gemiddeld 210 kWh op. U deelt dus 1.750 door 210. Zo komt u uit op 8 zonnepanelen. U houdt in dit voorbeeld 750 kWh over die u moet afnemen bij uw energie leverancier. Dit komt gemiddeld uit op 750 * €0,20 = €150,- extra kosten.

Woonsituatie Verbruik in kWh per jaar Hoeveelheid kWh besparen bij 70% Aantal panelen
Alleenstaand 1.500 1.050 5
Samenwonend 2.500 1.750 8
Gezin 1 kind 3.500 2.450 12
Gezin 2 kinderen 4.500 3.150 15
Gezin 3≥ kinderen 5.000 3.500 24

Voorbeeld 2: Voor dit voorbeeld gebruiken we precies dezelfde situatie als hierboven maar dan wilt u 100% van uw energieverbruik dekken. In dit geval deelt u 2.500 kWh door 210 wat uitkomt op 12 zonnepanelen. Omdat u 100% van uw energierekening dekt met deze zonnepanelen heeft u geen extra kosten.

Voorbeeld 3: Voor het laatste voorbeeld wordt er wederom gebruik gemaakt van dezelfde situatie maar dan wilt u 130% van uw energieverbruik dekken. In dit geval deelt u 3.250 (2.500 * 1,3) door 210 wat uitkomt op 16 zonnepanelen. U wekt 750 kWh meer op dan dat u verbruikt. Deze energie kunt u salderen bij uw energieleverancier. Veel energieleveranciers geven de prijs per kWh terug min de btw. Dit komt neer op ongeveer 0,158 cent per kWh wat u over produceert. U verdient jaarlijks € 118,50 aan uw zonnepanelen. Alle genoemde bedragen en percentages zijn gemiddelden, het kan zijn dat u meer of minder terugverdient. Voor een nauwkeurige berekening kunt u onze rekentool gebruiken op de bereken uw terugverdientijd pagina.

Hoeveelheid zonnepanelen op schuin dak

De hoeveelheid zonnepanelen dat u nodig heeft, ligt niet alleen aan uw energie verbruik. Stel u heeft een gezin met 3 kinderen en u wilt 3.500 kWh opwekken per jaar, dan heeft u 25 zonnepanelen nodig. Dit pas natuurlijk niet op ieder dak. Hieronder wordt uitgelegd hoeveel zonnepanelen er op welk dakoppervlakte passen.

In de tabel hieronder wordt weergegeven hoeveel zonnepanelen er op welk dakoppervlakte passen van een schuin dak. Er is uitgegaan van bruikbaar dakoppervlak in vierkante meter. Met bruikbaar dakoppervlak wordt bedoeld dat het gaat om de oppervlakte dat geschikt is voor zonnepanelen. De oppervlakte van bijvoorbeeld een dakkapel of schoorsteen is buiten beschouwing gelaten. De dakoppervlaktes die gebruikelijk in de schaduw liggen moeten ook buiten beschouwing worden gehouden.

Bruikbare oppervlakte Aantal zonnepanelen
5 m2 3
10 m2 6
15 m2 9
30 m2 18
45 m2 27
60 m2 36


De bruikbare oppervlakte wordt gedeeld door 1,65 m2. Dit is de grootte van een gemiddeld zonnepaneel. Let op: dit is de standaard afmeting, de afmeting van bepaalde zonnepanelen kunnen dus afwijken. Heeft u bijvoorbeeld schuin bruikbaar dakoppervlakte van 30 m2, dan deelt u 30 door 1,65 en heeft u plaats voor 18 zonnepanelen. Kijk voor verschillende afmetingen in de grafiek hierboven.

Naast de normale afmetingen zijn er ook kleinere zonnepanelen en grotere. Hieronder een overzicht van verschillende standaard afmetingen.

Soort zonnepaneel Standaard afmeting
Kleine zonnepanelen 1,58 x 0,81 meter
Normale zonnepanelen 1,65 x 1,00 meter
Grote zonnepanelen 2,00 x 1,00 meter

Hoeveel zonnepanelen op plat dak

Het dakoppervlak van een plat dak kunt u niet helemaal benutten. Zonnepanelen worden doorgaans in een hellingshoek geplaatst voor een hoger rendement. De zonnepanelen komen dus schuin te staan op uw dak. Hierdoor kunnen de zonnepanelen niet dicht op elkaar staan, omdat ze anders in elkaars schaduw komen te staan. Hoe schuiner de zonnepanelen komen te staan hoe minder zonnepanelen u kunt plaatsen.

Naast het feit dat u rekening moet houden met de hellingshoek van uw zonnepanelen, moet u ook rekening houden met de afstand tussen uw dakrand en de zonnepanelen. De afstand tussen zonnepanelen en uw dakrand moet namelijk even groot zijn als de hoogte van uw zonnepanelen. Wanneer dit niet het geval is, moet u een omgevingsvergunning aanvragen.

Wanneer u de afstand tussen de verschillende zonnepanelen heeft berekend en u de afstand tussen uw dakrand en de zonnepanelen weet, kunt u een leg plan maken. Zo weet u hoe u de ruimte op het dak optimaal kunt benutten.

Schakel een expert in!

Wanneer u moeite heeft met het bepalen met de hoeveelheid zonnepanelen dat u kunt plaatsen op uw dak, kunt u het best een expert inschakelen om dit lastige werk voor u te doen. Voor zowel platte als schuinen daken kunt u nu hier gratis offertes aanvragen van specialisten bij u in de buurt.

Hoeveel zonnepanelen plaatsen | Mogelijk

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.4/5 - (17 stemmen)

Direct in uw regio, offertes vergelijken van Zonnepanelen Specialisten

Nu beginnen = volgende maand Rendement