Vergelijk offertes

Vergelijk nu direct 6 offertes
Vrijblijvend & Gratis
Bespaar tot 40%
Échte specialisten

Richting en hellingshoek zonnepanelen

De richting en hellingshoek van uw zonnepanelen zijn bepalend voor het rendement van de installatie. Hoe beter u uw zonnepanelen plaatst, hoe hoger uw rendement is en hoe sneller u uw zonnepanelen heeft terugverdiend. Verder verbruikt u hierdoor minder energie uit het netwerk waardoor het ook beter is voor het milieu. In dit artikel vindt u verschillende tips om uw zonnepanelen op de meest efficiënte wijze te plaatsen.

De richting van het zonnepaneel

Om een optimaal rendement te behalen is de richting waarop de zonnepanelen geplaatst worden uiterst belangrijk. De zon speelt hierin een essentiële rol. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Daarnaast is het zo dat de baan van de zon ervoor zorgt dat objecten gericht naar het zuiden het meeste licht vangen.

stralingsdiagram zonnepanelen

 rendementsgrafiek zonnepanelen

Hiernaast ziet u een overzicht van het rendement dat u behaalt, wanneer u uw zonnepanelen in een
bepaalde richting plaatst. Hoe meer u uw zonnepanelen naar het zuiden plaatst hoe hoger uw rendement en hoe sneller u uw zonnepanelen terugverdient. Ontdek zelf wat hiervan de invloed is op de terugverdientijd.

Hellingshoek van zonnepanelen

De hellingshoek van een zonnepaneel is de mate waarin uw zonnepanelen worden gekanteld, waarbij 0° helemaal plat is en 90° volledig verticaal. Wanneer u het meeste rendement uit uw zonnepanelen wilt halen moet u rekening houden met de hellingshoek van de zonnepanelen. De ideale hellingshoek wordt bepaald aan de hand van de richting waarin de zonnepanelen liggen. Door hier goed op in te spelen kunt u het rendement op uw zonnepanelen verhogen. Zo ligt de ideale hellingsgraad voor zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn tussen de 15° en 55°, terwijl dit bij zonnepanelen gericht naar het oosten tussen de 0° en 25° is.hellingshoek zonnepanelen

In de afbeelding hiernaast is weergegeven wat de perfecte hoek is om het meeste rendement te behalen uit uw zonnepanelen wanneer ze naar het zuiden zijn gericht.

Wilt u het meest rendement halen uit uw zonnepanelen? Plaats uw zonnepanelen dan naar her zuiden met een hellingshoek van 35°.

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com

Gratis 6 Offertes vergelijken In uw Regio

Bespaar tot 40% in slechts 2 minuten