Vrijblijvend & Gratis
Bespaar tot 40%
Échte specialisten

Zonnepanelen op plat dak

Een plat dak is ideaal om zonnepanelen op te plaatsen. Toch zijn er een aantal aspecten waar u aan moet denken tijdens het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Onderstaande vragen worden beantwoord in dit artikel:

  • Wat voor constructie is het meest geschikt voor mij?
  • In welke richting moeten mijn zonnepanelen staan?
  • In welke hellingshoek moet ik mijn zonnepanelen plaatsen?
  • Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen op een plat dak?

Constructie panelen op plat dak

Voordat zonnepanelen worden geplaatst op een dak, moet er beoordeeld worden of het dak sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen plus de constructie te kunnen ondersteunen. Het metalen frame moet namelijk ook nog worden voorzien van ballast om de meest extreme weersomstandigheden te kunnen doorstaan.

Er zijn verschillende soorten constructies om zonnepanelen te monteren op een plat dak. Over het algemeen kan er gekozen worden uit twee verschillende soorten constructies:

  • Gesloten constructie (plastic bakken)
  • Open constructie (frame van ijzer)

zonnepanelen op frame

In de meeste gevallen zijn openstaande constructies goedkoper dan de gesloten constructies.

Bij de open constructie heeft de metalen constructie waar de zonnepanelen op liggen ook een zogeheten onderconstructie. De onderconstructie wordt bevestigd op speciale platen. Deze platen worden aan elkaar gemonteerd voor extra stevigheid en worden gebruikt om de extra ballast op kwijt te kunnen. Als de onderconstructie en de platen aan elkaar gemonteerd zijn, wordt daar bovenop het frame voor de panelen bevestigd. Hoewel metalen constructies over het algemeen goedkoper zijn, moet u zich altijd laten adviseren door een specialist over de keuze van de constructie.

Richting van de zonnepanelen op plat dak

Natuurlijk wilt u het hoogste rendement halen uit uw zonnepanelen. Het is daarom van belang om uw zonnepanelen in de juiste richting te plaatsen op uw platte dak. De ideale richting is het Zuiden. Naar mate de zonnepanelen meer naar het Noorden staan wordt het rendement dan ook minder. Voor meer informatie over de richting van uw zonnepanelen klik hier.

Hellingshoek zonnepanelen op plat dakhellingshoek zonnepanelen

De “perfecte” hoek van zonnepanelen ligt rond de 35° wanneer ze naar het zuiden zijn gericht. Bij deze hellingshoek leveren de zonnepanelen een aanzienlijk hoger wattage op dan wanneer ze plat op uw dak zouden liggen. De hoek van ongeveer 35° is een gemiddelde van alle zonnestanden om het hele jaar gemiddeld het meeste rendement uit de panelen te halen. De zon staat namelijk nooit op dezelfde plek en de hoek verandert ook per seizoen. In de zomer staat de zon bijvoorbeeld veel hoger dan in de winter.

Afstand tussen zonnepanelen

De afstand tussen de zonnepanelen is bepalend voor het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen op een plat dak. Zonnepanelen worden over het algemeen in rijen geplaatst. De minimale afstand tussen de rijen is afhankelijk van verschillende factoren zoals: de hellingshoek, afmeting van de zonnepanelen en de breedtegraat van uw woonplaats. Bereken aan de hand van de minimale afstand die moet zitten tussen zonnepanelen, hoeveel zonnepanelen er op uw plat dak passen.

afstand tussen zonnepanelen

zonnepanelen vergelijken offertes

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.4/5 - (15 stemmen)

Gratis 6 Offertes vergelijken In uw Regio

Bespaar tot 40% in slechts 2 minuten