zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen op een schuin dak

De manier waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden heeft onder andere te maken met het soort dak dat u heeft. In de meeste gevallen liggen zonnepanelen op een schuin dak.

Of de hoek van de zonnepanelen moet worden bijgesteld, is afhankelijk van de hellingshoek van het dak. Zonnepanelen op een schuin dak kunnen op twee manieren worden geplaatst:

  • Op het dak
  • In het dak

Op deze pagina vindt u informatie over de hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft op een schuin dak, de manier van installeren, de prestatie van de zonnepanelen en de kosten van plaatsing.

Hoeveelheid zonnepanelen op schuin dak

Omdat zonnepanelen op een schuin dak al in een bepaalde hoek staan heeft u minder dakoppervlak nodig. Voor een bruikbaar dakoppervlakte van 8 m2 kunt u al een goede installatie laten installeren.

Voor een uitgebreide uitleg over de hoeveelheid zonnepanelen er op uw dak passen?

Zonnepanelen installeren op een schuin dak

Zonnepanelen kunnen op een schuin dak op verschillende manieren worden geïnstalleerd. U kunt er voor kiezen om een specialist in te schakelen of zelf aan het werk te gaan. Het zelf installeren van zonnepanelen op een schuin dak brengt echter veel risico’s met zich mee.

Zonnepanelen laten installeren op een schuin dak

Omdat het werken op een schuin dak veel risico’s met zich meebrengt, wordt afgeraden om zonnepanelen zelf te plaatsen. Daarnaast is het een vakkundigheid om de zonnepanelen op de juiste wijze te plaatsen. Vraag daarom gratis offertes aan bij specialisten in uw buurt en voorkom de verschillende risico’s.

Zonnepanelen zelf installeren op schuin dak

Omdat veel daken niet waterpas zijn is het heel lastig om zonnepanelen goed uit te lijnen. Dit wil zeggen dat de panelen al snel scheef op uw dak liggen. Vaak loopt de nok niet papallel met de dakrand waardoor het lastig is om de panelen recht te plaatsen.

Het monteren van zonnepanelen werkt als volg (zie onderstaande afbeelding). Onder de dakpannen worden dakhaken gemonteerd. Vervolgens worden er op deze dakhaken rails gemonteerd. Nadat de rails waterpas ligt kunnen de zonnepanelen worden vast geklemd aan de rails. Zodra de zonnepanelen zijn geplaatst, kan de bekabeling via het dak naar de eerder geïnstalleerde omvormer.

Zonnepanelen plaatsen op een schuin dak

Prestatie van zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen die op een schuin dak worden gemonteerd presteren vaak iets beter dan de zonnepanelen die in het dak worden geïnstalleerd. Dit komt doordat de wind in dit geval onder de zonnepanelen door kan waaien, waardoor de zonnepanelen kunnen afkoelen.

De prestatie van de zonnepanelen op uw schuine dak is ook afhankelijk van de hellingshoek en de richting waarop de zonnepanelen zijn gericht. Hoewel u bij het plaatsen op van panelen op een schuin dak een stuk minder invloed kunt hebben op deze factoren, kunt u er wel rekening mee houden.

U dient bijvoorbeeld ook rekening te houden met eventuele objecten die het zonlicht blokkeren. Hier leest u meer informatie over het rendement op uw zonnepanelen.

Kosten plaatsing zonnepanelen op een schuin dak

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak, is rendabeler dan het plaatsen van zonnepanelen in het dak. Hoewel panelen in het dak er stijlvoller uitzien, heeft deze techniek verder geen toegevoegde waarde voor de installatie. De kosten voor de aanschaf en aanleg van zonnepanelen in het dak zijn een stuk hoger dan voor op het dak. Dit betekent dus ook dat de terugverdientijd van uw investering een stuk langer is. U kunt met onze eenvoudige tool zelf de terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie berekenen.

zonnepanelen offertes vergelijken

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com