Vrijblijvend & Gratis
Bespaar tot 40%
Échte specialisten

Zonnepanelen in de tuin

Het is mogelijk om zonnepanelen in de tuin te laten plaatsen. Meestal gebeurt dit echter uit pure noodzaak. De meest voorkomende redenen zijn:

  • U woont in een monumentaal pand en krijgt geen vergunning van de gemeente om zonnepanelen op het dak te plaatsen;
  • Uw dak is niet geschikt omdat het op het noorden ligt of omdat er teveel schaduw op het dak valt.

In deze gevallen biedt het plaatsen van zonnepanelen in de tuin een goed alternatief.

Regelgeving zonnepanelen in de tuin

Voordat u zonnepanelen in de tuin gaat plaatsen is het slim om eerst te overleggen met de Bouw- en Woningtoezicht (BWT) van uw gemeente. Er zijn namelijk een aantal regels verbonden aan het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie in de tuin.

Passen zonnepanelen bijvoorbeeld binnen het bestemmings- en omgevingsplan van de gemeente? En voldoet u aan verschillende planologische regels binnen dit bestemmingsplan? Dit zijn voorbeelden van factoren die van invloed zijn op het wel of niet mogen plaatsen van zonnepanelen in de tuin. Deze factoren verschillen echter per gemeente, check dit eerst dus goed bij de juiste gemeentelijke instanties om te achterhalen welke regels voor u gelden.

Kosten van de plaatsing

Houd er rekening mee dat het plaatsen van zonnepanelen in de tuin over het algemeen duurder is dan wanneer u deze op het dak zou laten installeren. Dat komt omdat er vaak een fundering aangelegd moet worden om de panelen goed te kunnen plaatsen. Op deze manier staan de panelen stevig in de grond en zijn ze solide genoeg om extreme weersomstandigheden te doorstaan. Wanneer u weet hoeveel zonnepanelen u wilt aanschaffen en hoeveel u wilt investeren, kunt u via onze handige rekentool de terugverdientijd berekenen van uw investering.

Waar op te letten bij zonnepanelen in de tuin

Naast de fundering is het ook belangrijk dat de panelen niet in de schaduw vallen van planten of bomen. Zorg dat u de tuin goed bijhoudt om dit soort problemen te voorkomen.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om diefstalpreventie te overwegen. Denk hierbij aan een camerasysteem of een hek rondom de panelen. Zonnepanelen zijn namelijk erg aantrekkelijk voor dieven.

Tot slot moet de stroom die u hebt opgewekt natuurlijk nog van de tuin naar uw meterkast komen. Dit gebeurt met bekabeling door de tuin. Hierbij geldt: hoe langer de bekabeling is, des te meer stroom u verliest. Een installateur kan u goed adviseren over wat voor soort bekabeling  u het beste kunt gebruiken en of daar extra veiligheidsmaatregelen voor nodig zijn.

Zonnepanelen_offerte_vergelijken

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
Zonnepanelen in de tuin
4.5/5 - (15 stemmen)

Vergelijk offertes

In minder dan 2 minuten.