','

'); } ?>

Zonnepanelen en storm

Kan een zware storm schade aanrichten aan mijn zonnepanelen? Kunnen mijn zonnepanelen wegwaaien door een harde wind?

Afgelopen weken heeft het weer hard gestormd in sommige delen van het land. Je hoort dan als zonnepanelen expert vaak de bovenstaande vragen. Het antwoord hierop is helaas ja. In het land zijn dan ook meerdere zonnepanelen van daken gewaaid. Een flinke domper voor de bewoners van deze huizen.

Vooral bij mensen met een plat dak heeft de wind voor veel schade gezorgd. Bij onze zuiderburen in België heeft de storm ook flink wat te weeg gebracht. Hier zijn er zonnepanelenpanelen van daken gewaaid, die vervolgens totaal vernield op de oprit lagen. De installatie op dit dak is verwrongen.

 

 

Zonnepanelen op schuine daken

Doorgaans zijn er 2 typen montage, de montage op een schuin dak en de montage op een plat dak. De montage op schuin dak zijn voornamelijk installaties op een pannendak. Natuurlijk zijn er af en toe ook montages op een felsdak, of een golfplaten dak. Bij de montage van een pannendak worden de panelen bevestigd aan een montage rails, en dit wordt weer gemonteerd op dakhaken. Deze dakhaken worden achter de panlat getrokken en zitten zeer stevig vast. Bij windsnelheden van meer dan 80Km/h is het goed mogelijk dat de dakpannen wegwaaien, maar de panelen zitten zo vast gemonteerd door de dakhaak dat het in principe bij snelheden tot wel 150Km/h (Orkaan) zou moeten blijven zitten. Daarnaast zijn veel gezinswoningen redelijk goed beschut. Dit betekent dat de windkracht vaak minder hoog is dan op bijvoorbeeld een open veld.

Zonnepanelen op platte daken

Het wegwaaien van zonnepanelen gebeurd dus vaker bij platte daken. Dit is logisch, want met een plat dak systeem worden de panelen op consoles gemonteerd, en niet zoals bij schuine daken aan het dak zelf. Door middel van ballast en het dicht maken van de constructie zorgt men ervoor dat de wind niet onder de panelen kan slaan. De windsnelheid is vaak niet het probleem, maar voor zowel de plat dak constructies als de schuin dak constructies is de stuwdruk per m2 het belangrijkste om rekening mee te houden. Doordat er rond een woning of bedrijfspand bij een storm vanuit verschillende posities winden kunnen circuleren kan het zijn dat de stuwdruk groot kan worden. Het kan dan zijn dat de panelen als het ware omhoog gezogen worden zoals u ook bij een windhoos kan zien. U kunt hier echter zelf niets aan veranderen.

Zonnepanelen en storm: Wat te doen?

  1. Aanschaf van de zonnepanelen

Sta niet alleen stil bij de kosten en het materiaal van de zonnepanelen, maar kijk ook naar de kwaliteit van het montagesysteem. Is het montagesysteem voor de zonnepanelen getest en van garanties of certificaten voorzien?

  1. Verzekeren maar!

Zorg er altijd voor dat u direct uw zonnepanelen verzekert. Schade aan uw zonnepanelen kan daardoor snel en gemakkelijk worden verzekerd. Uw zonnepanelen verzekeren is dan ook een belangrijke investering!

  1. Storm check zonnepanelen

Check na de storm altijd of er schade is te vinden aan uw dak. Mogelijk is er door de storm een dakpan losgeraakt, wat invloed heeft op uw zonnepanelen. Het kan ook gebeuren dat een aantal panelen zijn verplaatst. Maak foto’s van de schade, zodat u bewijs heeft voor de verzekering en maak er daarna een melding van. Op tijd melden en dus repareren voorkomt namelijk een nog grotere schade.

Wilt u er zeker van zijn dat u stevige zonnepanelen met het juiste montage systeem installeert? Vraag hier gratis 6 offertes aan en vergelijk zelf!

Vragen of hulp nodig?

Lisa Verhoeven
Zonnepanelen Expert
info@zonnepanelengids.com
4.7/5 - (15 stemmen)